Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els hotels de Barcelona són els més colpejats de l’Estat per la Covid, segons un estudi
  • CA

Barcelona va registrar una ocupació hotelera del 25,7% durant l’any 2020, una caiguda del 67% en comparació amb el 2019, i el descens més pronunciat a tot l’Estat. Són dades del Baròmetre del sector Hoteler a Espanya, que elaboren conjuntament STR i Cushman & Wakefield. Segons l’estudi, la capital catalana és una de les ciutats de l’Estat que més ha patit el descens del turisme, tot i que l’ocupació encara va ser més baixa a les Illes Balears (24%). Els hotelers barcelonins han reduït un 77,5% els ingressos per habitació disponible, una caiguda superior a la mitjana estatal (-68%).

El preu mitjà per habitació ha baixat menys (-31%) per “l’esforç de la indústria de no entrar en una crisi de preus”. El Baròmetre del Sector Hoteler recull dades de 1.200 hotels i més de 165.000 habitacions a la Península Ibèrica. Una de les principals conclusions de l’estudi és que l’ocupació al conjunt d’Espanya ha estat del 30,5%, una dada allunyada del tancament del 2019 (75%).

Per la seva banda, els ingressos per habitació disponible van ser només de 27,5 euros, un descens del 68%. En canvi, el preu mitjà sí que va aconseguir “certa estabilitat”, tot i que també va baixar fins als 90 euros per habitació, un 21% menys que el 2019. Aquestes dades corresponen únicament als hotels que han tingut activitat durant 2020 que, en alguns destins, no supera el 30% del total, assenyala l’informe.

Segons les dades presentades aquest dijous, la regió amb menys ocupació del 2020 són les Illes Balears, amb un 24% d’hotels ocupats. No obstant això, la caiguda més gran respecte a l’any passat és la de Barcelona amb un descens del 67% de l’ocupació.

Hotel Barcelona
Una parella davant de l’Hotel Palace tancat / ACN

Per a Albert Grau, soci i codirector de Cushman & Wakefield Hospitality a Espanya, “la indústria turística ha activat mecanismes per aconseguir l’únic objectiu raonable en aquests moments que és la supervivència de les empreses”. “De vegades això s’ha aconseguit mantenint hotels oberts tot i les baixes ocupacions amb l’objectiu de reforçar imatge de marca, proposar noves estratègies de màrqueting i seguir analitzant el mercat amb vista a la reactivació durant 2021”, ha explicat en declaracions recollides en un comunicat.

En el conjunt de 2020,la tarifa mitjana diària ha caigut un 21% passant de 114 euros el 2019 a 90 euros a l’Estat. Tot i que la disminució, l’estudi remarca que “la indústria ha fet un esforç per no entrar en una caiguda de preus que no beneficiaria la recuperació”. En aquest aspecte, la menor correcció de preus ha tingut lloc a les Canàries on només han baixat un 3% mentre que a Barcelona ha liderat el rànquing de baixes (-31%), passant dels 142 euros de l’any 2019 als 98 euros de 2020.

La baixa ocupació i la davallada del preu mitjà han provocat una caiguda del 68% dels ingressos per habitació disponible al conjunt d’Espanya. L’estudi també assegura que en mercats hotelers internacionals on les restriccions són menors, com Àsia i Orient Mitjà, “l’activitat ja s’acosta a nivells de 2019”. “Un exemple és Dubai, on l’ocupació aquest mes de gener ja supera el 70%, o Maldives, on l’ocupació en els mesos de desembre i gener va superar el 80%”, expliquen.

Més notícies
Dos Mossos d'Esquadra patrullen pel carrer a Barcelona, en imatge d'arxiu / CME
Festes clandestines en dos hotels de Barcelona
Notícia: Festes clandestines en dos hotels de Barcelona
Comparteix
Els allotjaments van trucar a la policia en detectar trobades massa nombroses en habitacions
Els hotels han reduït preus per atraure clients després de la pandèmia EUROPA PRESS
La inversió hotelera cau molt més a Madrid que a Barcelona
Notícia: La inversió hotelera cau molt més a Madrid que a Barcelona
Comparteix
El sector hoteler barceloní tanca 2020 amb una inversió de 151 milions d'euros, un 38,6% menys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa