La inversió hotelera cau molt més a Madrid que a Barcelona

El sector hoteler barceloní tanca 2020 amb una inversió de 151 milions d'euros, un 38,6% menys

El sector hoteler a Barcelona ha tancat 2020 amb una inversió de 151 milions d’euros, segons l’Informe d’Inversió Hotelera de Colliers International. La xifra registrada a la capital catalana, un 38,6% inferior a l’assolida el 2019, és un 50% superior a la inversió del mercat hoteler a Madrid. A l’Estat, la inversió ha arribat als 955 milions d’euros, un descens interanual del 62% en comparació amb l’any anterior, “en línia” amb la caiguda experimentada en els principals països europeus. En total, el 2020 s’han transaccionat 68 hotels i 7.228 habitacions, davant els 99 hotels i 16.314 habitacions de l’any anterior.

Pel que fa a la tipologia dels actius, la inversió en hotels vacacionals va representar un 64% de la inversió, davant el 36% del segment urbà. Tot i els efectes de la pandèmia, el 2020 ha posat de manifest l’especial interès inversor per les destinacions turístiques, impulsat per les positives perspectives de recuperació del sector un cop es pugui reprendre la mobilitat.

Les illes Balears i Canàries han estat les principals destinacionLa inversió a l’Estat cau un 62% fins als 955 MEURs de la inversió, amb 320 milions i 140 milions d’euros, respectivament. Els dos arxipèlags han concentrat un 50% del total de la inversió i han augmentat la seva rellevància respecte a 2019, quan van acaparar un 31% de la inversió. A Barcelona, la inversió en el mercat hoteler ha estat de 151 milions i a Madrid, de 97 milions, un 78,6% interanual menys. Cadis, Almeria i Màlaga han sumat un total de 127 milions d’euros d’inversió.

El preu mitjà per habitació dels hotels transaccionats ha experimentat una correcció del 8,2%, fins als 118.800 euros per habitació. Durant els últims quatre anys, els preus mitjans de compra havien augmentat, impulsats per la bona dinàmica del sector, la compressió de les rendibilitat i els esforços d’inversió fets per reposicionar la planta hotelera espanyola.

El 2020, al voltant de un 64% de la inversió ha estat internacional, mentre que els inversors estatals han dedicat 344 milions d’euros al mercat hoteler, un 36%. Entre aquests, destaquen empreses com Mazabi o Meridia Capital, conjuntament amb cadenes hoteleres com Dreamplace, Catalonia o Alegria. Pel que fa a les companyies internacionals, continua el protagonisme d’inversors com Emin Capital, Activum SG o Blantyre Capital.

Per al 2021, Colliers preveu un primer semestre marcat per una situació d’expectació dels inversors i un segon semestre amb una “extraordinària” activitat inversora. “En aquest període confluiran tres elements claus: un període de gairebé 18 mesos de drenatge de caixa continuat, capaç de desgastar a qualsevol agent econòmic i que motivarà decisions de venda, el context de reactivació econòmica que apunten la majoria dels analistes i la pressió dels ‘fund managers’ per invertir l’elevada liquiditat sota gestió en aquests moments”, ha assegurat el ‘Managing Partner’ d’Hotels de Colliers, Miguel Vázquez.

Colliers preveu que la inversió es dirigeixi principalment al sector vacacional, on la majoria d’inversors internacionals veuen més oportunitats, ja que es donarà una “correcció important” que motivarà la venda per part d’alguns propietaris i per la “posició de lideratge” del país en aquest tipus de turisme a escala mundial.

Nou comentari