Una desena de moviments socials i entitats s’han unit en una contracimera a l’Escola Drassanes i a l’espai veïnal Borsí per denunciar els problemes vinculats al turisme de masses, coincidint amb les primeres jornades sobre el futur del sector que s’està celebrant a la Llotja de Mar, “amb el suport de les institucions públiques”. Organitzacions com l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, Ecologistes en Acció, les Kelly’s o la PAH s’han aliat per contraprogramar una cimera celebrada “amb fons públics” i “amb la finalitat de reactivar una indústria turística que ja sabem que té greus impactes en termes socials, ambientals, habitacionals i laborals“, ha denunciat Daniel Pardo, de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic.

En la inauguració de la cimera en favor del turisme, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto ha dit que el govern espanyol preveu l’arribada de 10,9 milions de turistes internacionals a final d’any, el 66% respecte del 2019. Precisament, les entitats participants en la contra cimera han apostat no per celebrar que s’incrementin el nombre de visitants sinó pel decreixement turístic, la distribució econòmica en altres sectors “més justos”, per una millora de les condicions laborals contra l’explotació dels treballadors i per l’augment del parc públic d’habitatge per evitar els desnonaments, ha relatat Pardo.

En aquest sentit, les entitats organitzadores de la contracimera veuen una “oportunitat que no s’està aprofitant des del sector públic” per buscar alternatives al model “depredador i monocultiu del turisme”, ha indicat Anna Moreno, també membre de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic. “El turisme i l’especulació ha estat la causa de l’expulsió de veïnat de barris, de la precarització laboral de treballadors del sector turístic, de gran part del problema mediambiental que tenim”, ha dit Moreno, que també atribuït al turisme de masses molts dels problemes del comerç de proximitat de ciutats com Barcelona.

Un altre dels temes que es tractaran a l’Escola Drassana és l’efecte que té l’allotjament turístic com a “vulneració” del dret a l’habitatge amb la participació de la portaveu de la PAH, Lucía Delgado i del representant del Sindicat de Llogaters, Alex Francés, entre altres. També es tractarà el fracàs en l’ampliació de l’aeroport, que ha donat “esperança” als convocants de la contracimera, que han reivindicat la força dels moviments socials com una de les causes que van propiciar aquest desenllaç.

Més notícies
Un guia turístic al Park Güell / ACN

El turistes deixen només un de cada quatre euros que pagaven el 2019

Notícia: El turistes deixen només un de cada quatre euros que pagaven el 2019
Comparteix
Barcelona confia en recuperar el 70% dels ingressos el 2022 amb el turisme de negocis
Notícia: El turistes deixen només un de cada quatre euros que pagaven el 2019 - Mobile
Imatge d'arxiu del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) / ACN

Un vianant en estat greu en un accident de trànsit a Barcelona

Notícia: Un vianant en estat greu en un accident de trànsit a Barcelona
Comparteix
El ferit, un home de 30 anys, ha estat traslladat pel Sistema d'Emergències Mèdiques a l'hospital
Notícia: Un vianant en estat greu en un accident de trànsit a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa