Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau deixa caure l’hotel Juan Carlos I
  • CA

El conegut hotel Fairmont Rey Juan Carlos I, situat a l’extrem superior de la Diagonal, ho té magre per tirar endavant sense la concessió municipal que estava negociant amb el govern d’Ada Colau. Les converses haurien acabat sense acord entre el consistori, els creditors de l’arruïnat negoci i la propietat –els Ben Nasser de la família reial d’Aràbia Saudita– i que per això l’Ajuntament no renovarà la concessió dels terrenys durant 50 anys més per a ús hoteler.

El Juan Carlos I és un dels hotels impulsats pel consistori abans dels Jocs Olímpics de 1992 amb una fórmula peculiar: dret a superfície sobre terrenys de titularitat municipal de 1990 a 2040. Sense renovar la concessió per a mig segle més, els Ben Nasser difícilment poden aconseguir refinançar deutes i rebre inversió. Segons ha avançat La Vanguardia, l’Ajuntament ja ha anunciat la decisió als representants dels treballadors de l’hotel.

L’Ajuntament hauria posat com a condició sine qua non un pacte previ entre creditors i la propietat. Com que no s’han posat d’acord en el pagament del gran deute acumulat, el consistori no vol aprovar 50 anys més d’ús hoteler a aquest espai. Tot i així demanarà el reinici immediat de l’activitat com a allotjament, que és el que exigeix la concessió actual.

Va sortir a la venda per 1 euro

Actualment el negoci està en preconcurs de creditors. Té mig centenar d’empleats en ERTE des de fa dos anys i acumula un passiu d’uns 70 milions d’euros. L’establiment conté més de 400 habitacions i té rang de 5 estrelles. La tardor de 2020 va transcendir que sortia a la venda per un sol euro, és a dir, a canvi que el comprador assumís tot el deute. Perquè fos atractiu comprar-lo, però, calia que l’activitat hotelera estigués garantida durant prou anys per amortitzar la inversió.

L’estiu passat el govern Colau va anunciar que si feia fallida el projecte hoteler actual, trauria a concurs els anys que queden de concessió –ara en són 18– juntament amb una nova concessió que blindés l’ús hoteler dels terrenys fins al 2090. El protocol d’intencions es va aprovar en comissió de govern. Segons va declarar llavors el regidor Jordi Martí (BComú) al diari Ara, l’executiu municipal renunciava a l’opció de recuperar la finca per a usos públics –tot i el posicionament dels comuns sobre el turisme i la necessitat de solars per pisos públics– a canvi de “salvar prop de 500 llocs de treball” i ingressar a les arques municipals “desenes de milions d’euros”.

Els treballadors tenen previst manifestar-se aquest dijous davant de la seu dels advocats Cuatrecasas, que assessoren a la propietat del negoci. Els Ben Nasser van comprar l’allotjament i el veí Palau de Congressos al conegut hoteler català Joan Gaspart, al que va denunciar per una estafa.

Més notícies
Imatge d'arxiu de l'hotel Juan Carlos I / Google Maps
El govern Colau blindarà l’ús hoteler del Juan Carlos I fins al 2090
Notícia: El govern Colau blindarà l’ús hoteler del Juan Carlos I fins al 2090
Comparteix
L'Ajuntament renuncia a l'opció de recuperar la finca per a usos públics, a canvi de "salvar prop de 500 llocs de treball" de l'establiment
Gaspart nega haver estafat el príncep saudita propietari de l’hotel Juan Carlos
Notícia: Gaspart nega haver estafat el príncep saudita propietari de l’hotel Juan Carlos
Comparteix
L’hoteler assegura que l’empresa Barcelona Project sabia que l’hotel tenia un deute de 15 milions amb la Seguretat Social

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel BCN a juny 22, 2022 | 16:32
    Manel BCN juny 22, 2022 | 16:32
    Pisos Públics a la part alta de Diagonal?....sona estrany, es trobaríen fora de lloc....la Colau.com.semprex té urticaria a hotelers i capitalistes..
    • Icona del comentari de: josep a juny 22, 2022 | 17:41
      josep juny 22, 2022 | 17:41
      Perquè es trobarien fora de lloc? Crec que és molt bo per a les ciutats que les persones amb recursos diferents visquin mesclades. A més, si els gestors de l'hotel han acumulat deutes per valor de 70M, molt bons gestors no han de ser. I si el terreny és públic, s'ha de tenir molta cura en operacions especulatives. No pot ser que quan un negoci vagi bé, tot per mi, i quan vagi malament, que m'ajudin amb diners públics....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa