Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau blindarà l’ús hoteler del Juan Carlos I fins al 2090

L’expansió hotelera a Barcelona ideada durant els anys preolímpics, de cara a la gran cita internacional, va deixar signats uns pactes urbanístics curiosos. Alguns d’aquells nous espais que acollirien grans edificis dedicats al turisme van acordar amb el consistori de Pasqual Maragall un contracte de 50 anys. Passat aquell període, l’Ajuntament tindria dret a recuperar el solar i l’edifici. Serien públics i l’administració decidiria què fer amb ells. Ara bé, també es podria renovar la concessió i mantenir-ne l’explotació privada. Aquest és precisament el camí que ha escollit l’actual govern d’Ada Colau amb l’Hotel Fairmont Rey Juan Carlos I. Segons ha informat el diari Ara i confirmen fonts municipals a aquest diari, recentment s’ha aprovat un protocol d’intencions que blindaria l’activitat hotelera en aquest recinte gegantí fins al 2090.

L’hotel, situat a l’avinguda Diagonal, travessa un moment econòmic crític després de la caiguda en picat del turisme de congressos que acostumava a dotar-lo de clients. Tant és així que l’espai està en venda per un euro, de manera simbòlica, mentre acumula un deute de 80 milions. En aquest context, la concessió actual d’ús hoteler, que caduca l’any 2040, complicava la venda de l’edifici.

Davant d’això, els propietaris actuals de l’hotel, Barcelona Projects SA, havien demanat a l’Ajuntament intensificar les negociacions sobre el futur de l’edifici per donar tranquil·litat als possibles nous compradors. El govern municipal, que anteriorment ja havia rebutjat recuperar el solar per dedicar-lo a usos públics, ha mogut fitxa ràpidament. Així, ha decidit complir amb la petició d’allargar l’ús turístic amb una condició especial: treure a concurs també els 19 anys del dret a superfície que queden fins al 2040 i que qui guanyi es faci càrrec de l’espai fins al 2090. És a dir, que es busca un únic privat que es presenti per a fer-se càrrec del dret a explotació de l’hotel durant els pròxims 69 anys.

El protocol d’intencions es va aprovar a la comissió de govern del passat dijous. La lletra petita d’aquest pacte inclou que l’Ajuntament sigui qui cobrarà el cànon per a l’activitat dels nous 50 anys acordats, mentre que Barcelona Projects rebrà el que li pertoqui per la renúncia d’aquests 19 anys restants de dret a superfície. Les quantitats al voltant de tota l’operació encara no s’han concretat. Tanmateix, el regidor de Presidència, Jordi Martí, assegura en declaracions a l’Ara que aconseguiran “desenes de milions d’euros” amb la nova concessió. Fonts municipals subratllen que la decisió de renovar la concessió l’han pres com “un primer pas per salvar l’activitat hotelera i prop de 500 llocs de treball de l’Hotel Juan Carlos I”.

En una situació similar d’incertesa es troben l’Hotel Plaza de la plaça Espanya, l’Hotel Fira Palace i l’Alimara. En aquests casos, però, la situació no és tan urgent de resoldre.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pol a agost 02, 2021 | 12:57
  Pol agost 02, 2021 | 12:57
  Tantes palmeres calen per a "atreure" turistes ? On som ?
 2. Icona del comentari de: Amb els comuns no podem a agost 02, 2021 | 15:24
  Amb els comuns no podem agost 02, 2021 | 15:24
  Una més dels vots gratuïts del feixista manuel vals, la frau kolau, ni principis ni osties
  • Icona del comentari de: Podem fer moltes coses entre altres aconseguir la independència a agost 02, 2021 | 18:04
   Podem fer moltes coses entre altres aconseguir la independència agost 02, 2021 | 18:04
   Tranquil, l'any 2023 no els votis, Valls perquè haurà retornat a París i els altres perquè no et fan el pes.
 3. Icona del comentari de: Colau, lladre a agost 04, 2021 | 07:47
  Colau, lladre agost 04, 2021 | 07:47
  A on es TORREMELINA CORRUPTA COLAU? TERRORISME URNANISTIC, COLAU , quin nuñez y cagarro mes franquista.comuna

Nou comentari

Comparteix