Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mor l’expresident d’Angola a Barcelona enmig d’acusacions d’assassinat

L’expresident d’Angola, José Eduardo dos Santos, ha mort a Barcelona aquest divendres. Ho comunica oficialment la presidència del país africà en un comunicat difós a través de Facebook, on subratlla “el respecte més gran i consideració, davant la figura d’un estadista de gran dimensió històrica”. La seva mort als 79 anys, però, s’ha produït en una circumstància confusa: la filla va denunciar la setmana passada que el patriarca havia estat víctima d’un intent d’assassinat a la capital catalana i els Mossos d’Esquadra ho estaven investigant.

Tenia 79 anys i patia una malaltia greu que l’havia obligat a ingressar a l’hospital fa dues setmanes, concretament a la clínica Teknon. Vivia des de fa temps a Pedralbes, on hauria patit un accident domèstic que hauria deteriorat molt la seva salut ja precària. La filla sostenia que hi havia hagut un “complot” per deteriorar la vida de líder, amb implicació de la seva segona dona i del seu metge personal per influir en la política angolesa.

La presidència angolesa dona el condol a la família i emfatitza el paper de Dos Santos per al país durant el seu llarg mandat de 38 anys: “Va governar durant molts anys amb claredat i humanisme els destins de la nació angolesa, en moments molt difícil”. No obstant, el seu successor i exministre de Defensa Joao Lourenço des de 2017 no tenia bona relació amb ell ni amb bona part de la seva milionària família, a la que havia acusat públicament de corrupció.

On serà enterrat Dos Santos?

Segons La Vanguardia, Dos Santos feia dies que estava en coma i volia ser enterrat a Barcelona perquè el seu successor no li organitzés un funeral d’Estat en benefici propi. Segons El País, la filla ja ha demanat a l’hospital que el cos sigui preservat i no entregat a cap autoritat fins que se li practiqui una autòpsia a Barcelona.

L’estat de salut i la possibilitat d’una mort imminent van fer que Angola enviés a Barcelona el ministre d’Exteriors, Téte António, la setmana passada per seguir de més a prop la seva evolució a la UCI. Era a Lisboa per assistir amb el president a una conferència de la ONU.

José Eduardo dos Santos (1942-2022) va presidir aquesta ex colònia portuguesa amb un lideratge personalista i nepòtic de 1979 fins al 2017, però va posar fi una guerra civil de més d’un quart de segle i va treure el país del marxisme per introduir-lo a la nova economia globalitzada. Angola és el segon major productor de petroli d’Àfrica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa