Era el 21 de setembre de 2020 quan tres mossos d’Esquadra van haver d’acudir a un avís per furt d’un moneder d’una dona gran en un autobús al carrer Ali Bei de Barcelona. Un delicte menor que va acabar al jutjat amb acusacions per part del detingut i del seu entorn per maltractes, vexacions, injúries, tortures físiques i psicològiques, detenció il·legal i segons la magistrada instructora, un irònic etcètera. Ara la jutge titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Barcelona, Gonzalo de Dios, ha demanat l’arxiu de la causa al que s’hi ha afegit el ministeri fiscal per manca de veracitat de la denúncia. Una resolució sempre defensada pels tres mossos implicats en la detenció que han estat assistits pel Sindicat de Policia de Catalunya (SPC). És el cas de la mossa “borde.

La interlocutòria d’arxiu, a la que ha tingut accés El Món, és del passat 22 d’abril i es va notificar la setmana passada als agents implicats. Segons descriu la causa i el ministeri fiscal, els denunciants van ser alertats que havien arrestat un amic. En concret, els mossos d’Esquadra havien detingut en Yoel, un noi pel furt d’un moneder a una dona gran a l’autobús. Una detenció habitual per obrir les corresponents diligències penals. Eren dos agents i una agent. 

Un detingut, dues dones i dues versions

Cap als policies s’hi va dirigir una dona, que era amiga del detingut, mentre la parella sentimental d’en Yoel, suposadament aparcava el cotxe. Després va arribar la Dolores, autodefinida com la parella de l’arrestat. “La Mossa es va posar molt borde amb la seva amiga”, va assegurar al jutge la Dolores. Així, i segons la versió de les denunciants, la mossa els va proferir una pantuflada, va tirar al terra a l’amiga, i els altres dos mossos la van increpar i la van emmanillar. “La Mossa li va trepitjar el cap i quan va anar agafar el mòbil per gravar-ho, la van pegar”, van afegir. D’aquí neix la denuncia contra els Mossos, una denuncia, però, registrada un mes i mig després dels fets. 

La versió contrasta de ple amb la dels Mossos i de tres testimonis -el xofer del bus i dos vigilants de seguretat- que van observar tota la intervenció policial. Segons aquesta versió que ha convençut al jutge i al fiscal, és que després de l’arrest va aparèixer una suposada familiar de l’arrestat que els va proferir amenaces i insults com ara “us denunciaré, tinc un familiar mossos, us caurà el pèl, la meva parella us està gravant des de dalt…”. Els agents van demanar que s’apartés de la zona de detenció. No en va fer cas, com tampoc es va voler identificar. 

Enmig del sarau, va emergir un nou personatge, la Dolores que es va presentar descrivint-se com a parella sentimental del sospitós. Va demanar explicacions als Mossos, segons la seva versió, de manera “agressiva”. “Us cagareu a sobre!”, expliquen que els va etzibar argüint també que tenia familiars mossos i que “no sabien amb qui estaven tractant”. De fet, afirmen que la Dolores va pegar a les mans dels Mossos i li va manllevar a un dels agents el lot reglamentari.

Segons els testimonis, les amigues del detingut pegaven als Mossos mentre els desafiaven “toca’m ara que et denunciaré”. Fins i tot, segons la versió del xofer testimoni, una de les dues va exclamar “és el primer cop que em detenen i em portaran un entrepà per sopar”. El Fiscal i el jutge han demanat l’arxiu perquè “no va passar res del que diuen les denunciants”. El cas ha servit al Sindicat de Policies de Catalunya per mostrar una de les xacres de l’actuació diària del cos, una quantitat ingent de denúncies falses que reben per la seva actuació. 

Més notícies
Els Mossos d'Esquadra practicant una detenció / Mossos

Dos mossos ferits en caure de la moto al perseguir un lladre

Notícia: Dos mossos ferits en caure de la moto al perseguir un lladre
Comparteix
Han caigut dels vehicles en una maniobra per no atropellar el sospitós, detingut per robar suposadament un rellotge d'alt valor
Notícia: Dos mossos ferits en caure de la moto al perseguir un lladre - Mobile
Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra / CME

Dos falsos revisors del gas estafen 14.000 euros a dos discapacitats

Notícia: Dos falsos revisors del gas estafen 14.000 euros a dos discapacitats
Comparteix
Els Mossos d'Esquadra els van detenir in fraganti a Sant Martí per aquests fets
Notícia: Dos falsos revisors del gas estafen 14.000 euros a dos discapacitats - Mobile
Agents dels Mossos d'Esquadra / CME

Detingut per encadenar atracaments violents en un mes a Barcelona

Notícia: Detingut per encadenar atracaments violents en un mes a Barcelona
Comparteix
L'acusen d'intimidar les víctimes amb un ganivet i triar comerços amb dones soles al capdavant per assaltar-los
Notícia: Detingut per encadenar atracaments violents en un mes a Barcelona - Mobile
Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra / CME

Empresonats 3 lladres de Barcelona que sumaven 90 antecedents

Notícia: Empresonats 3 lladres de Barcelona que sumaven 90 antecedents
Comparteix
La multireincidència és un dels factors que més enfronta policia i justícia
Notícia: Empresonats 3 lladres de Barcelona que sumaven 90 antecedents - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: No Sok Tonto a maig 17, 2022 | 21:01
  No Sok Tonto maig 17, 2022 | 21:01
  Els Mossos d'Esquadra són el cos policial amb més denúncies de tota Europa, per infraccions de tota mena(bé,almenys fins fa poc,potser algún altre cos els ha tret "l'honor").Ho he experimentat en la meva pell:agressió,prepotència,arrogància,invenció de proves en un judici en el que vaig kedar absolt (parlant amb un agent el qual konek desde nen em va dir ke no m'ho agafés malament,ke la seva feina era fer tot el possible per ke fos declarat kulpable, i t'ho diu tan panxo, evidentement no diré el nom).De vegades fins i tot els kondemnen(komplicitat en tràfic de drogues, trata de blanques,etc...),i no dik ke tots siguin korruptes però si ke la inmensa majoria dels ke no ho són saben perfectament els ke kometen infraccions i els kubreixen.Ki vigila al vigilant????Sók konscient ke sempre faran el ke els dóna la gana,kom fumar dins el kotxe patrulla,i ja kallo pk em surt fum de les orelles...
  • Icona del comentari de: Carles a maig 18, 2022 | 05:47
   Carles maig 18, 2022 | 05:47
   Si, serà millor que callis. I aprofita per fer un curs d’ortografia. Per Deu, quin mal a la vista…

Nou comentari

Comparteix