Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Viacrucis de la primera residència tancada pel coronavirus
  • CA

Divendres de la setmana passada la informació era confusa. L’exèrcit espanyol havia començat a actuar a algunes residències de Barcelona, “per sorpresa” per a la Generalitat. Alguns mitjans explicaven que el primer centre on s’havia intervingut era una residència del carrer Canuda, al barri Gòtic, mentre que altres informacions apuntaven que no, que on s’havia fet la desinfecció era un geriàtric del carrer Rull, al mateix barri. L’equívoc venia perquè tots dos centres tenen “la Mercè” al nom, tot i tractar-se de residències diferents. Per aclarir-ho, aquest mitjà va posar-se en contacte amb la Residència Assistida per a Gent Gran La Mercè –la del carrer Rull– i la resposta a l’altra banda del telèfon va ser meridiana: “Sí, sí, és aquí. Els desesperats som nosaltres”

No exagerava, la veu telefònica. I la prova ha arribat amb el pas dels dies. Ha estat el primer geriàtric de tot Barcelona que ha quedat buit de residents i tancat totalment. Ahir, en roda de premsa, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, anunciava que el dimarts s’havia fet el primer trasllat de 17 persones grans d’una de les residències de Barcelona i que estava en marxa la reubicació de més avis de quatre centres més de la capital catalana. El TOT Barcelona ha pogut saber que aquelles primeres 17 persones eren les de la Residència Assistida per a Gent Gran La Mercè. 

I ho van ser per la delicada situació que es van trobar de sobte. La residència compta de manera habitual amb 25 residents. D’aquests, la setmana passada, ja n’havien mort dos. Sis més havien hagut de ser ingressats hospitalàriament –dos d’ells amb el positiu per coronavirus confirmat. Quedaven 17 persones grans al centre i vivien en habitacions compartides. Les úniques que hi ha. “Tenim barreres arquitectòniques per sobreviure a això. Les habitacions són de tres i de quatre persones”, detallaven fonts del centre a aquest diari. “No podem fer aïllament”, resumien.

El periple per tancar el centre

Sumant dos i dos, les pors dels treballadors del centre s’inflaven amb el pas dels dies. Els espais eren compartits, hi havia hagut víctimes de la Covid-19 a l’edifici i tots els residents eren col·lectiu de risc. A més, l’únic material de protecció amb què comptaven els treballadors eren mascaretes bàsiques. La plantilla acumulava símptomes, també, i molts estaven de baixa. “Gairebé la meitat dels treballadors estan a casa amb febre”, relataven des de la Residència Assistida per a Gent Gran La Mercè, divendres passat. Són professionals amb sous baixos. Molts no arriben al miler d’euros tot i treballar més de 30 hores setmanals. Malgrat tot, havien acceptat exposar-se fins que apareguessin els primers símptomes. Llavors, se’ls ordenava quedar-se a casa.

“Si no ens aïllen aquesta gent, morirà tothom”, advertien fonts del geriàtric en aquell moment. Havien demanat al departament d’Afers Socials i Famílies que es reubiquessin tots els residents amb insistència, però encara no els ho havien aprovat. L’única resposta efectiva que havien rebut, segons el centre, era l’oferiment d’una llista de professionals per incorporar-los a la residència i reforçar la plantilla. Els ho presentaven en un document Excel. Fonts de la conselleria, per la seva part, confirmen aquest detall i puntualitzen que van fer l’oferiment dues vegades i que la resposta, en totes dues ocasions, va ser negativa. Des del centre s’explica que el problema d’arrel no era el reforç de la plantilla, sinó la composició del centre i la gestió d’un brot que els havia posat contra les cordes. 

“Si saben que no tenim habitacions individuals, s’ha d’actuar, ha d’haver-hi una previsió”, apuntaven. Avui mateix, el conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha reconegut que s’ha hagut de fer front a una situació “per la qual no estaven pensades les residències” en declaracions al programa Planta Baixa de TV3. Tanmateix, des del geriàtric assistit La Mercè van insistir en el contacte amb departament en l’intent de trobar respostes més efectives que un reforç del personal. Entre altres mesures, els van demanar una actuació per desinfectar l’edifici. Davant la falta de rèplica, amb la conselleria col·lapsada, els gestors del centre van optar per fer peticions per aspersió. Van avisar del seu cas tantes administracions com van poder. 

Arribats a aquest punt, un matí, es van trobar la Unitat Militar d’Emergències (UME) de l’exèrcit espanyol picant-los la porta de la residència, apunten fonts del geriàtric. Eren la resposta a un dels cables que havien tirat per iniciativa pròpia. No els havien avisat de quan i com actuarien, però el resultat va ser satisfactori pels gestors del centre. S’havien tret de sobre un mínim maldecap. 

El gran problema, però, seguia sent la distribució dels espais i el contacte que molts dels residents havien tingut amb els que havien marxat a l’hospital o bé havien mort. Reclamaven que es tanqués el centre, s’enviés els treballadors a casa i es reallotgés els afectats. “Esperem el cap de setmana i decidim què fem” era la consigna. Tenien l’esperança que, amb el focus mediàtic apuntant a les residències finalment, el govern prengués la iniciativa. Aquesta vegada sí que va funcionar. El dimarts, a mitja tarda, esperaven l’arribada dels serveis que traslladarien els 17 residents que els quedaven. “Fins que no arribin no ens quedarem tranquils”, comentaven fonts del centre al TOT Barcelona. Finalment, però, tot va anar com estava previst. 

Després del tancament

Es va derivar totes les persones grans de la residència La Mercè a la mútua FREMAP, situada al marge del Putxet i el Farró, a prop de la Vila de Gràcia. És un edifici que juntament amb la clínica Copèrnic preveu acollir 123 avis en el marc del Pla Clínica Social. Es tracta d’un dispositiu conjunt dels departaments de Salut i Afers Socials i de l’Ajuntament de Barcelona. El programa, a última hora d’aquest dijous, ja ha arribat a reubicar 120 persones, segons els càlculs d’Iglesies. Alguns trasllats es fan a la totalitat dels residents dels geriàtrics i d’altres es fan únicament sobre una part del conjunt, detallen des de la Generalitat.

La Residència Assistida per a Gent Gran La Mercè, mentrestant, quedarà neta i disponible per ser utilitzada com un espai d’emergència en cas que sigui necessari. Els treballadors del geriàtric han marxat a casa, però si es confirma que no estan infectats per coronavirus, hi ha la possibilitat de tornar-los a reincorporar per col·laborar en la situació de crisi, expliquen fonts del centre. 

Pel que no servirà l’edifici del número 1 del carrer Rull, almenys durant un temps, és com a espai de descans i higiene de les treballadores d’assistència domiciliària que treballen al Gòtic. Empleades per Suara Cooperativa, les professionals que presten un servei essencial per a persones dependents s’havien quedat sense lloc on canviar-se o dinar. Per sort, però, des del col·lectiu Resistim al Gòtic asseguren que alguns comerços del barri s’han ofert per cedir-los un espai del local perquè segueixin tenint una seu física on establir-se entre visita i visita. 

Ara, amb l’objectiu aconseguit, els treballadors del geriàtric de la Mercè segueixen de prop l’evolució mèdica dels sis hospitalitzats. Les dades, però, no són engrescadores. Dos dels seus residents avancen favorablement. Els altres quatre es mentenen en estat greu. 

Més notícies
El centre de convencions del Fòrum centralitza el material de protecció per a residències
Notícia: El centre de convencions del Fòrum centralitza el material de protecció per a residències
Comparteix
Afers Socials usarà el CCIB per distribuir mascaretes, guants, ulleres i bates a geriàtrics de tot Catalunya
Afers Socials ja ha traslladat 86 usuaris de set residències de Barcelona
Notícia: Afers Socials ja ha traslladat 86 usuaris de set residències de Barcelona
Comparteix
Mourà 34 persones més amb símptomes lleus que s'instal·len en dos espais que tindran 123 places
Colau posa en dubte les xifres del Govern i apuja a un 70% les residències afectades per coronavirus
Notícia: Colau posa en dubte les xifres del Govern i apuja a un 70% les residències afectades per coronavirus
Comparteix
La Generalitat calcula que hi ha només un 30% i l'alcaldessa demana "transparència"
Les morts per coronavirus a Barcelona s’eleven a 382 als hospitals i 91 en residències
Notícia: Les morts per coronavirus a Barcelona s’eleven a 382 als hospitals i 91 en residències
Comparteix
El virus ha arribat al 63,53% de les 255 residències públiques i privades de la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa