Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La meitat del parc de Diagonal Mar serà un refugi d’aus vetat als gossos
  • CA

La restricció de l’accés amb gossos al parc de Diagonal Mar ja és oficial: a partir del 19 d’abril les mascotes no podran accedir al 57% de la superfície d’aquest pulmó verd litoral. Com va avançar divendres el TOT Barcelona, l’Ajuntament convertirà aquesta àrea en un “refugi de biodiversitat” pel seu especial interès com a zona de nidificació d’aus i de parada d’ocells migratoris. S’hi han observat més de 150 espècies diferents i el consistori reserva ara 76.255 metres quadrats perquè puguin criar-hi i fer-hi estada sense la proximitat de lladrucs i corredisses canines.

El parc té 134.331 metres quadrats en total i a partir de la setmana vinent es dividirà en dues zones: un 56,8% de l’espai (76.254,5
m2) serà la nova àrea protegida sense accés per a gossos
; mentre que el 43,2% restant del parc (58.076,5 m2) mantindrà tots els usos actuals i els gossos hi podran seguir passejant lligats. També podran fer servir la la zona d’esbarjo caní del parc i altres àrees de gossos properes com la de la plaça Julio González o la dels Jardins de Ghandi. Durant els propers dies s’instal·larà senyalització al parc per advertir als usuaris i hi haurà informadors en horari de matí i de tarda per reforçar l’anunci de la mesura.

Es tracta del sisè refugi de biodiversitat de Barcelona, després dels que ja funcionen fa mesos al Parc de Joan Miró, als Jardins de Valent Petit, a la Fàbrica de Ca l’Alier, a la plaça de les Glòries i als Jardins dels Doctor Pla i Armengol. “La flora i fauna poden semblar secundaris però la pandèmia ha posat de relleu la importància per als barcelonins d’aquesta aproximació a la natura dins la ciutat”, ha subratllat el regidor Eloi Badia en presentar la mesura en roda de premsa aquest dimarts. Ha argumentat que el parc de Diagonal Mar és “un petit ecosistema” que destaca per l’abundant nidificació d’aus.

Zones restringides als gossos al Parc de Diagonal Mar / Ajuntament de Barcelona

Per la seva banda, Octavi Borruel, tècnic del programa municipal de Biodiversitat, ha destacat la importància d’aquest parc per a les aus migratòries. La ubicació al litoral marí els ofereix un espai de repòs durant les llargues rutes entre Europa i Àfrica, amb molta aigua dolça disponible –la de l’estany central–, capçades d’arbres i zones d’herbes altes. “Aquests dies detectem molts ocells migrants que s’aturen a Barcelona per les condicions meteorològiques adverses”, ha exemplificat. “La biodiversitat és un reflex de qualitat ambiental, d’un ecosistema complex i madur, i això vol dir major benestar i salut per la ciutadania”, ha recordat.

Queixes dels propietaris de gossos

La mesura indigna a entitats com Espai Gos BCN, que considera injust focalitzar la restricció en les mascotes. “Qui més pertorba els animals és l’humà: els lladrucs és cert que estressen les aus, però caldria preguntar-se si no pertorbaran també el seu descans les festes i pícnics, les classes de gimnàstica amb música a tot drap, les batalles amb globus d’aigua i infinitat de coses més que es toleren i es toleraran un cop es faci efectiva la prohibició a les famílies amb gos”, protesta la plataforma. “Si realment convertissin l’àrea restringida en una zona de descans real per a les aus, li donaríem tot el nostre suport”, comparen. Recriminen poc diàleg municipal en aquesta mesura i en altres àmbits com la platja per a gossos o la neteja dels pipicans.

Preguntat per les queixes de l’entitat, Badia ha defensat que els animals de companyia “sovint foragiten” les aus i ha negat que s’apliqui la restricció a causa d’episodis d’incivisme: “Les molèsties que ocasionen a les aus els animals de companyia, per exemple els lladrucs, són un tema natural i no podem demanar als gossos que no es comportin com a gossos“. En aquest sentit, ha assegurat que calen “zones de descans” per preservar la nidificació. “Hi ha espai per a tothom, a molts barris de Barcelona ja els agradaria disposar de 60.000 m2 de parc on passejar les mascotes”, ha sostingut.

Més notícies
Un gos banyant-se al llac de Diagonal Mar / MDM
Els gossos no podran accedir a part del parc de Diagonal Mar
Notícia: Els gossos no podran accedir a part del parc de Diagonal Mar
Comparteix
Aquest pulmó verd amb gran presència d'aus és un dels nous "refugis de biodiversitat" municipals
Rusc de vespa asiàtica al Parc de Diagonal Mar / Cedida
Un niu de vespa asiàtica, 3 mesos enquistat a Diagonal Mar
Notícia: Un niu de vespa asiàtica, 3 mesos enquistat a Diagonal Mar
Comparteix
Els veïns ja no saben com més insistir-li als serveis municipals perquè retirin el niu
Biodiversitat i incivisme xoquen en la reobertura del parc de Diagonal Mar
Notícia: Biodiversitat i incivisme xoquen en la reobertura del parc de Diagonal Mar
Comparteix
És un notori refugi d'aus i el confinament havia afavorit la cria | Desenes de gossos hi corren ara sense corretja i malmeten les postes d'ous
Grills de nit, merles de dia: la fauna s’instal·la a la nova Glòries
Notícia: Grills de nit, merles de dia: la fauna s’instal·la a la nova Glòries
Comparteix
La primera fase de parc mostra els primers signes de biodiversitat | L’Ajuntament mantindrà les tanques tot un any

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa