Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La guerra de veïns del Raval contra l’ampliació del MACBA
  • CA

“No a la privatització de l’espai públic”. Aquesta és la frase que es llegia als cartells que van portar alguns veïns al Consell de Barri extraordinari del Raval del passat 28 d’octubre, que van celebrar amb el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, per debatre sobre l’ampliació del MACBA. Alguns d’aquests veïns són part de la plataforma veïnal que, com diu el seu nom, lluita perquè aquesta expansió no sigui una realitat: No a l’ampliació del MACBA.

Tal com expliquen des de la plataforma, conformada per diverses entitats del Raval, el principal motiu que els seus integrants tenen per rebutjar el futur que s’està dibuixant del MACBA és que no volen perdre els gairebé 1.000 metres quadrats de la plaça dels Àngels que, en principi, s’empassaria l’ampliació. Creuen que al museu no li cal guanyar aquests metres: “Té espais buits en altres edificis seus, com la Capella dels Àngels i l’edifici Meier (el principal)”.

1.000 m2 d’espai públic en joc

En canvi, als veïns del Raval sí que els afectaria perdre gairebé 1.000 metres quadrats: “El Raval és el barri amb menys espai públic per habitant. BComú reivindica que els veïns han d’ocupar l’espai públic i fa superilles perquè així sigui, però alhora està permetent que es privatitzi una part de l’espai que tenim”, indiquen. Si el projecte, previst per al 2023, continua endavant, el veïnat protagonitzarà diferents accions de protesta que estan començant a preparar.

L'ampliació del MACBA tindrà forma de gran porxada / MACBA
L’ampliació del MACBA tindrà forma de gran porxada / MACBA

Per part seva, fonts del MACBA asseguren que des del museu s’han reunit dues vegades amb membres de la plataforma i que estan treballant per crear “una via de comunicació directa amb el barri”. Un dels objectius és que no se senti que es perd espai públic. “La proposta és mantenir aquests metres quadrats d’espai públic, però en un altre lloc, de manera que tothom els senti seus i respongui a les expectatives”, diuen.

Pel que fa als usos del nou espai, fonts del MACBA apunten que també s’està parlant amb persones del Raval que estan a favor i en contra d’aquesta expansió per crear “entre tots un museu”, que tingui espais expositius i d’emmagatzematge. “Ben aviat podrem donar més detalls de la feina que s’ha anat fent”, insisteixen.

No a l’ampliació del MACBA ja va fer una roda de premsa per rebutjar públicament el creixement del museu. Però reconeixen que ni la denúncia pública ni el fet de presentar-se fa uns dies al darrer Consell de Barri extraordinari del Raval han servit de res. El consistori hi continua donant suport perquè considera que el barri hi surt guanyant: “Volem recordar que aquest procés és la plasmació de l’acord entre el MACBA i l’Ajuntament, que entre altres beneficis comporta el guany del CAP Raval i que, a més, ha tingut el vistiplau de la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat”, va insistir l’Ajuntament davant les protestes del veïnat.

La ubicació de l’ampliació es va acordar el novembre del 2019

Després d’una intensa lluita de la plataforma CAP Raval Nord Digne, formada per veïns i els treballadors del CAP, es va acordar durant el novembre del 2019 que el CAP Raval Nord es traslladaria a la Capella de la Misericòrdia i, en conseqüència, el museu es quedaria sense la capella per fer la seva ampliació. A partir d’aquí, el MACBA i l’Ajuntament van acordar que es faria a la mateixa plaça dels Àngels. Però des de No a l’ampliació del MACBA asseguren que els membres del CAP Raval Nord Digne mai van estar d’acord amb aquesta decisió. “Com els veïns vam aconseguir la capella, ara el museu vol ampliar-se a la plaça dels Àngels tant sí com no. Nosaltres no en tenim la culpa”, subratllen.

D’altra banda, Rabassa va detallar en el Consell de Barri extraordinari del Raval que la nova instal·lació es farà al costat del Convent dels Àngels, la qual cosa farà desaparèixer l’estació de Bicing i els lavabos de la zona. El més important, però, ja ha passat. Tal com va informar el regidor de Ciutat Vella, l’Ajuntament ha requalificat el sòl on s’ubicarà perquè deixi de ser una zona verda i sigui sòl d’equipament. En paral·lel, vol traslladar aquesta zona verda a un altre espai del barri per compensar la seva pèrdua. 

Una altra recreació virtual del nou annex del MACBA, per dins / MACBA
Una altra recreació virtual del nou annex del MACBA, per dins / MACBA

Aquesta requalificació, recorden des de No a l’ampliació del MACBA, va fer que la Xarxa Veïnal del Raval interposés fa un any un contenciós administratiu contra l’Ajuntament. No estan d’acord que s’hagi canviat la catalogació de zona verda per la d’equipament. Tanmateix, la plataforma ha presentat al·legacions per insistir en les irregularitats que consideren que hi ha darrere del canvi de qualificacions. “L’alcaldessa Ada Colau diu que els lobbies la denuncien pel cas d’ajudes a entitats socials, però ara som els veïns els que denunciem l’Ajuntament perquè el que està fent és irregular i, a més, es posiciona al costat dels fons voltors”, avisen. 

Un altre argument que posen sobre la taula per oposar-se a l’expansió del MACBA és que els integrants de la plataforma consideren que el museu no està prou integrat al Raval i que, a més, els seus orígens ja van ser polèmics. Tal com recorden, la seva construcció als anys noranta va suposar l’expulsió de diversos veïns i que es tiressin habitatges a terra. Per fer-ho, es va fer servir “l’excusa” que es crearia més espai públic, perquè la plaça dels Àngels no existia. Ara, després de 27 anys, part d’aquest espai podria desaparèixer.

Fonts del MACBA subratllen, però, que es vol construir un museu respectuós amb el seu context. Per una banda, sent “rellevant” per a les seves comunitats i, per l’altra, fent que l’ampliació sigui en tot moment respectuosa amb “un patrimoni arquitectònic existent al barri i a la ciutat”. La idea és oferir un servei públic “veritablement radical”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a novembre 16, 2022 | 09:09
    Ricard novembre 16, 2022 | 09:09
    O museu o xivarri. Drama.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa