Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns indignats per una escola amb barracons que vol ocupar el carrer i uns jardins
  • CA

La lluita per trobar un lloc idoni on situar l’Escola Entença sembla que no s’acaba mai. Després de protestar durant mesos per tenir els barracons escolars situats al costat d’una subestació elèctrica, l’Associació de Familiars dels Infants (AFI) del col·legi va aconseguir que s’acordés traslladar-los de l’Escola Industrial als Jardins Marcos Redondo, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample. Allà es pretén desenvolupar l’ampliació dels mòduls, que el pròxim curs acolliran primer de primària, a més de les tres línies d’escola infantil. Tot i això, l’opció no ha satisfet tothom. Els veïns de la petita zona verda s’han assabentat per sorpresa dels plans del Consorci d’Educació i el govern municipal i no ho veuen gens clar. “Ho han fet d’esquenes a nosaltres, sense consultar-nos”, protesta Chus Llorens, una veïna implicada a la Plataforma d’Afectats dels Jardins Marcos Redondo

Fonts municipals expliquen que el projecte encara s’està dissenyant i que, en tot cas, ja està previst fer una reunió amb els veïns per explicar-los l’estat de la qüestió i resoldre’ls els dubtes. A més, concreten que no s’havia fet una comunicació prèvia amb el col·lectiu veïnal en protesta perquè la plataforma no existia, ja que s’ha creat els darrers dies. Des del consorci educatiu confirmen la situació i detallen que la ubicació es va considerar viable segons els estàndards educatius per fer-hi una escola provisional.

Els veïns, però, afronten com un gran greuge “tancar un jardí públic” i “edificar l’Escola Entença al mig de la via pública, en la cruïlla dels carrers Buenos Aires i Comte Borrell” –a tocar de l’avinguda de Josep Tarradellas–. A més, segons han pogut saber, el projecte comptarà amb barracons de “dos o tres pisos” i es farà “un mur que encerclarà l’espai”. Sobre aquest darrer punt, fonts municipals es limiten a recordar que encara no s’ha presentat el disseny i que, per tant, cal esperar a la proposta concreta per saber l’abast que tindrà. 

Simulació inicial que han fet els veïns sobre com podria projectar-se l'escola. / Cedida

Simulació inicial que han fet els veïns sobre com podria projectar-se l’escola. / Cedida

Chus Llorens protesta perquè “tampoc sabem si podrem accedir amb cotxe als pàrquings o si les persones amb mobilitat reduïda tindran els drets garantits”. També assegura que la col·locació d’aires condicionats, calefactors i el xivarri derivat de l’activitat dels nens –aspecte no previst quan es van adquirir els habitatges a la zona– incrementarà “la contaminació, especialment l’acústica”. A més, els comerços i el transport públic, quedaran afectats, apunta la representant de l’associació. Per tot, consideren que “és molt pitjor el remei que la malaltia”, en referència a la reclamació que arrossegava l’Escola Entença.

Una lluita “intensa” per l’escola definitiva

De fet, els familiars del col·legi públic han reaccionat a la polèmica solidaritzant-se amb el veïnat de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, que ja ha sumat més de 500 signatures contra el projecte. Un comunicat a les xarxes de l’AFI Escola Entença justifica que van acceptar la proposta perquè és “l’única” han rebut per part del govern municipal i perquè necessitaven marxar d’un espai situat a pocs metres d’una subestació elèctrica. Una condició que, tot i que fonts de l’Ajuntament asseguren que es va garantir amb “nombrosos estudis” que no suposava cap risc, l’equip d’Ada Colau finalment va acceptar per atendre la petició de la comunitat educativa.

Mentrestant, per tal de trobar una opció definitiva per ubicar l’escola, les mateixes fonts municipals asseguren que s’està treballant “amb molta intensitat” per garantir l’opció més probable: la que implica un pacte amb l’Hospital Clínic i “diverses administracions”. Aquesta opció, segons va promoure la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, aquesta mateixa setmana, acabaria situant el centre escolar on ara hi ha l’hospital. 

Per tot plegat, i tement que no es resolgui l’edifici definitiu aviat, els veïns preparen l’oposició directament des del carrer. En aquest sentit, aquest mateix dijous, a les 19h, preveuen una primera trobada als mateixos jardins. 

Més notícies
La protesta de les famílies de l'escola Entença, davant de l'Ajuntament, el 28 de febrer / D.C.
L’Escola Entença rep una nova proposta d’ubicació després tancar-se a l’Ajuntament
Notícia: L’Escola Entença rep una nova proposta d’ubicació després tancar-se a l’Ajuntament
Comparteix
El Consorci d'Educació els ha proposat que el futur centre es construeixi als jardins Marcos Redondo, un triangle ajardinat a l'avinguda Sarrià
BComú traslladaria el Clínic a l’Escola Industrial per afavorir-ne el creixement
Notícia: BComú traslladaria el Clínic a l’Escola Industrial per afavorir-ne el creixement
Comparteix
La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, planteja ubicar l'Escola Entença al carrer Provença
Les famílies de l’Escola Entença acaben la tancada però avisen que mantindran la mobilització
Notícia: Les famílies de l’Escola Entença acaben la tancada però avisen que mantindran la mobilització
Comparteix
Han dormit a l'Ajuntament i han marxat després que Colau es comprometés a reunir-se amb elles
L’escola sense ubicació surt al carrer per exigir un futur digne
Notícia: L’escola sense ubicació surt al carrer per exigir un futur digne
Comparteix
L'escola Entença demana una localització definitiva després de quatre propostes i cap en ferm

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa