Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veïns impedeixen que una família amb tres menors es reuneixi a un pis ocupat

L’enrenou que ahir es va viure per una ocupació al número 27 del carrer Còdols, al Gòtic (Ciutat Vella), no ha acabat, encara, vint-i-quatre hores després. I és que els veïns de l’edifici s’han organitzat per fer guàrdia al replà del bloc per evitar que els pares de tres menors –que viuen en un pis ocupat de la finca– tornin a entrar. Així, la família està dividida. Dos fills de 7 i 11 anys i una activista de la plataforma Resistim al Gòtic són a dins del pis, mentre que els dos pares i la filla petita estan al carrer. Es tracta d’una família desnonada que ha ocupat un pis buit del fons d’inversió Cerberus, expliquen els activistes. Tanmateix, aquesta vegada no ha estat cap jutge ni cap policia qui ha evitat que aquesta família vulnerable pugui accedir al que ara és el seu domicili, sinó una comunitat veïnal que assegura que s’ha plantat en ferm.

Aquesta situació paradoxal ha comportat una nova concentració de veïns i activistes, que han acompanyat la família a peu de carrer mentre esperaven que arribés una solució. La principal reivindicació era que els Mossos d’Esquadra fessin de mediadors i advertissin els veïns ·que estan cometent un delicte en no deixar entrar una família al que ara és el seu pis”, reivindiquen des de Resistim al Gòtic.

Els veïns que bloquegen el pas de la família, per la seva part, seguien insistents. Han assegurat a aquest diari que ho fan perquè el pis té condicions d’insalubritat. “No és un lloc on portar els teus fills”, subratlla el president de l’escala. A més, l’home denuncia que les formes “agressives” de la plataforma veïnal a l’hora d’entrar a l’edifici per rebentar la porta i ocupar el pis van estar “fora de lloc”.

Oferta i acord final

Mentrestant, els pares no poden entrar a l’edifici des que van haver de marxar dimarts a la nit, quan la policia se’ls va endur a comissaria per denunciar-los per haver ocupat l’immoble. Així i tot, tenien permès seguir vivint al pis, ja que hi havien establert el seu domicili. Tanmateix, quan van intentar tornar, els veïns ja havien tancat la porta amb clau i els prohibien l’entrada. En plena matinada, van haver de marxar a dormir a un altre pis d’una veïna solidària sense dos dels seus fills.

Després de més d’una hora de negociació amb presència de la unitat de mediació dels Mossos, ha sorgit una proposta d’acord: trucar als Bombers de Barcelona immediatament perquè fessin una valoració del pis ocupat i s’aclarís si la idea de la comunitat que deia que el pis està en mal estat té alguna mena de fonament. Activistes i família han acceptat immediatament. Estaven convençuts de l’estat habitable del pis. A més d’haver-lo vist, són conscients que aquest mateix dimecres encara estava anunciat a un portal immobiliari per prop de 300.000 euros, segons ha pogut comprovat aquest diari.

Només hi havia un problema. Els bombers municipals haurien rebutjat la petició precipitada. Així que s’ha activat un pla B. No serien els bombers, sinó uns tècnics municipals els que farien l’anàlisi de l’habitatge. Si el pis estava fora de risc, els veïns de l’escala es comprometien a permetre el retorn dels pares. Ara bé, la cita dels tècnics està prevista per demà al matí a primera hora. I això, inevitablement, tornava a deixar sense resoldre l’enigma d’on dormirien aquesta nit els pares de la família. La posició del president de la comunitat, però, ha estat l’enrocament. Fins que no arribés una valoració oficial, no obririen la porta als ocupants. Aquesta posició, mentrestant, no ha trobat cap mena d’oposició per part de la policia catalana, present en tot moment.

D’aquesta manera, s’ha acabat confirmant que dos dels fills d’aquesta família passaran dues nits separats del seus pares. “Els tenen segrestats, és molt bèstia”, protesta un dels activistes present a peu de carrer, en referència al paper dels veïns que bloquegen l’accés. “No tenim res en contra d’ells, però és una qüestió de formes i de violència durant l’ocupació”, respon el representant de la comunitat.

Mentrestant, fonts municipals han indicat a aquest diari que els protagonistes de la notícia formen part d’una família que va ser desnonada a Badalona i que, si es veiessin en situació de carrer, els buscarien un allotjament d’emergència. Tanmateix, remarquen que l’Ajuntament està treballant amb el consistori badaloní perquè ofereixi una sortida a aquest cas d’alta complexitat.

Més notícies
Antiavalots de la Guàrdia Urbana i activistes, confrontats ahir al carrer Còdols del Gòtic / Sindicat d'Habitatge de la Barceloneta

Càrregues policials i denúncies per una ocupació d’una família vulnerable a un pis buit

Notícia: Càrregues policials i denúncies per una ocupació d’una família vulnerable a un pis buit
Comparteix
Els Mossos van demanar reforços als antiavalots de la Guàrdia Urbana per controlar els activistes que volien evitar un desnonament
Notícia: Càrregues policials i denúncies per una ocupació d’una família vulnerable a un pis buit - Mobile
L'edifici on hi ha la residència que s'ha de desnonar / Google Maps

Una residència de gent gran, a punt de ser desnonada en plena pandèmia

Notícia: Una residència de gent gran, a punt de ser desnonada en plena pandèmia
Comparteix
El propietari de l'edifici no vol renovar el contracte i els 15 ancians que hi viuen hauran d'abandonar-lo, diu el geriàtric
Notícia: Una residència de gent gran, a punt de ser desnonada en plena pandèmia - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa