Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dos nens petits, 36 hores sense els pares per decisió veïnal
  • CA

“Els nens ja estan dormint, quedeu-vos tranquils. Demà a primera hora els podreu veure”. Les paraules les diu una de les protagonistes de la negociació que s’ha donat aquest vespre al portal del número 27 del carrer Còdols. Es dirigeix a la Dounia i l’Aziz, els pares de les criatures. Tots ells formen part d’una família vulnerable que, després de veure’s desnonada d’un pis a Badalona, van provar sort ocupant un habitatge buit, propietat d’uns fons voltor, al barri Gòtic. El que no s’esperaven, però, és que la comunitat de veïns d’aquest edifici s’organitzés per bloquejar l’accés d’una part de la família a l’edifici. I així ha estat. Des que van sortir per la porta de la finca de manera momentània, els pares no han pogut tornar a entrar al pis on es van instal·lar i on tenen dos fills seus, de 7 i 11 anys, esperant-los. El motiu: l’oposició veïnal.

Amb tot, està previst que la canalla arribi a passar unes 36 hores sense els seus pares. La Dounia i l’Aziz van haver de sortir del pis la nit del dimarts perquè la policia els va demanar que els acompanyessin a la comissaria per denunciar-los per l’ocupació de l’immoble. Ells hi van accedir, i se’n van endur la filla petita de dos anys. Tanmateix, quan van tornar, ben entrada la nit, es van trobar la porta del portal tancada amb clau perquè no hi poguessin tornar. Estaven al carrer, de nou, i separats de la seva família.

Davant la misèria, van aconseguir quedar-se a casa d’una veïna que els va oferir llit. Mentrestant, qui cuidava dels dos altres fills era una altra activista de la plataforma Resistim al Gòtic, que es va quedar al pis en el moment que s’enduien els pares a comissaria. Tots els implicats tenien l’esperança que l’embolic es resolgués l’embolic aquest mateix dimecres i, ja que els Mossos no havien procedit a desallotjar l’immoble, la família al complet pogués tornar al que ara és el seu domicili.

Tanmateix, el serial no havia fet més que començar. Des de primera hora del matí de dimecres, tant el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, com agents de la Guàrdia Urbana s’han presentat a lloc sense èxit. El representant del govern municipal ha intentat “mediar i desescalar la tensió”. Tanmateix, res no ha canviat. Els veïns han seguit fent guàrdia al portal i tancant amb clau cada vegada que algú feia ús del portal. L’objectiu era que la família no hi entrés. I així s’han mantingut també durant tot el dimecres.

La comunitat d’aquesta finca es defensa assegurant que el que els preocupa és que el pis sigui adequat perquè s’hi faci vida i que, per tant, esperen que algú ho validi per permetre que els pares hi puguin entrar. “No som racistes, ni tenim res en contra d’aquesta gent. Però aquell pis no és salubre i no està com per posar-hi tres nens petits”, valora el president de l’escala en declaracions a aquest diari. A més, es mostra “molt indignat” amb l’actitud de la plataforma pel dret a l’habitatge Resistim al Gòtic. El fet que els ocupants, per rebentar la porta de l’habitatge, entressin encaputxats i sense donar explicacions verídiques li va semblar “una falta de respecte total”.

Segons remarca el president de la comunitat, aquesta barreja de fets és el motiu principal pel qual han evitat que durant 36 hores la família es pugui retrobar al pis. De fet, després d’una llarga protesta veïnal durant tot el dia i d’una mediació policial dels Mossos al vespre, han arribat a un acord. Si els tècnics municipals aclareixen aquest dijous al matí que el pis no té cap risc de col·lapse i es resol que està en un estat òptim, els veïns permetran que la Dounia i l’Aziz entrin a l’edifici. “Si es diu que tot està correcte, no tenim cap problema”, diu aquest veí, en referència al pis que ha estat buit durant més d’un any i que pertany al fons immobiliari Cerberus.

Sigui com sigui, la situació de bloqueig per decisió veïnal no ha comportat cap acció més enllà de la mediació per part dels Mossos d’Esquadra. “Si el pis no el desallotgen i per tant és el domicili d’aquesta gent, no entenem que la policia permeti un control d’accés a l’habitatge on viu la família. Els seus fills són a dins i no poden sortir, perquè si ho fan els veïns encara els deixaran entrar menys”, reflexionava aquest vespre una activista concentrada davant del bloc.

Mentre la frustració a la família s’estenia per segona nit consecutiva, de nou, uns veïns s’oferien per acollir-los una nit més. La promesa del pacte entre activistes i veïns, però, situa l’horitzó en el matí d’aquest dijous. Entre les 9h i les 10h un tècnic municipal farà la valoració del pis. Si tot està correcte —fet probable, ja que el pis estava en venda i forma part d’un edifici catalogat i d’estètica cuidada— la família podrà retrobar-se. El següent punt de partit serà aconseguir una clau del portal per assegurar-se que una situació com l’actual no es torni a repetir. Aquest debat, però, ha quedat pel moment en què els pares i els tres fills es puguin retrobar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa