Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La veïna que ha liderat el tancament dels búnquers tenia un pis turístic il·legal

El tancament dels búnquers del Carmel segueix portant cua. La instal·lació de les tanques per delimitar l’espai de les antigues bateries antiaèries del Turó de la Rovira no està donant els resultats esperats i les aglomeracions de joves es continuen repetint pràcticament cada dia, amb l’agreujant que ara es reparteixen per diversos punts de la zona en comptes de concentrar-se en un mateix espai. Segons ha apuntat en diverses ocasions la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, la polèmica mesura estrenada a principis d’aquest mes de maig compta amb el suport de cinc associacions de veïns de la zona i només una en contra, unes afirmacions que diverses fonts veïnals consultades pel TOT Barcelona desmenteixen amb rotunditat.

Una de les entitats que s’ha posicionat clarament a favor del tancament és l’Associació de Veïns del Turó de la Rovira. Aquesta agrupació fundada l’any 2007 ha estat una de les principals interlocutores amb l’Ajuntament durant tot el procés i s’ha reunit en diverses ocasions tant amb la regidora socialista com amb altres representants de l’administració. Tanmateix, el TOT Barcelona ha tingut accés a uns informes municipals que posarien si més no en dubte la validesa d’aquesta intermediació per solucionar el conflicte entorn de les bateries. Segons ha pogut saber aquest mitjà, una de les responsables d’aquesta associació veïnal hauria tingut en funcionament durant l’any 2017 un pis turístic il·legal a casa seva.

Vistes privilegiades a 78 euros la nit

L’allotjament va estar disponible almenys durant un any a través de la plataforma Airbnb i es promocionava com una “romàntica habitació privada amb vistes privilegiades, ideal per a parelles i ubicada al cim d’un cèntric turó barceloní, molt a prop del barri de Gràcia i ben connectada amb la resta de la ciutat”. El preu del lloguer era de 78 euros la nit i l’estança mínima era de dues nits. Una de les proves que indiquen que va estar en funcionament són els comentaris que van deixar diversos usuaris a la mateixa plataforma, on destacaven les vistes des de la terrassa i la bona ubicació del pis a “només uns passos” dels búnquers del Carmel.

Perfil del pis turístic il·legal del Turó de la Rovira a la plataforma Airbnb / Cedida
Perfil del pis turístic il·legal del Turó de la Rovira a la plataforma Airbnb / Cedida

En detectar aquest possible anunci fraudulent, el consistori va obrir un expedient on demanava el cessament immediat de l’activitat turística de l’allotjament per manca de la llicència municipal corresponent. La manca de resposta per part dels responsables del pis va portar l’administració a iniciar un procediment sancionador per una infracció molt greu, un procés que pot comportar una multa d’entre 30.000 i 600.000 euros.

Un dels comentaris que va deixar una inquilina d'aquest pis turístic il·legal al Turó de la Rovira / Cedida
Un dels comentaris que va deixar una inquilina d’aquest pis turístic il·legal al Turó de la Rovira / Cedida

Error amb el titular i gual sense llicència

Tot plegat, però, va quedar arxivat perquè l’Ajuntament havia identificat erròniament al titular d’aquest pis turístic il·legal. En concret, segons ha pogut comprovar el TOT Barcelona, l’expedient es va iniciar contra la veïna de sota de la verdadera responsable, que també figurava com a inquilina del número 42 del carrer de Marià Labèrnia, malgrat que el seu domicili és una construcció completament diferent enganxada per la part posterior a l’edifici on estava ubicat l’allotjament. Davant les al·legacions de l’afectada, els tècnics van poder comprovar que les fotografies publicitades no corresponien al pis en qüestió.

Un cop arxivat aquest primer procés, l’executiu va obrir un altre expedient a la veritable titular del pis turístic que finalment també va acabar-se arxivant l’any 2018 després que l’administració estimés les al·legacions presentades pels responsables. De fet, la planta superior on estava ubicat aquest allotjament no figura en el cadastre, de manera que sobre el paper és com si no existís. Consultada per aquest mitjà, la veïna presumptament responsable nega l’existència de cap pis turístic al seu domicili i assegura que va ser una “equivocació” i que només van allotjar uns familiars durant uns quinze dies en aquesta planta superior, unes afirmacions que contrasten amb el perfil i comentaris deixats per diversos hostes a Airbnb. Fonts municipals confirmen que actualment no consten queixes ni anuncis actius a les plataformes de comercialització en aquest domicili i que en les dues inspeccions fetes després d’arxivar l’expedient no es va detectar activitat turística.

Aquesta, però, no ha estat l’única polèmica en la qual s’ha vist involucrada la responsable d’aquesta associació del Turó de la Rovira. La mateixa veïna a qui se li va atribuir la titularitat del pis turístic també va ser acusada el 2015 d’instal·lar un gual sense llicència davant de casa seva, modificant d’aquesta manera il·legalment la vorera. Com en el cas de l’allotjament, una inspecció dels tècnics municipals va poder constatar que l’afectada no era la beneficiària d’aquest gual, sinó que ho era la seva veïna de dalt.

Una associació de veïns fantasma

Tots aquests antecedents no han estat un impediment perquè aquesta veïna del carrer de Marià Labèrnia s’hagi erigit en una de les principals interlocutores amb l’Ajuntament en tot el procés que ha culminat amb la instal·lació de tanques al voltant de les bateries antiaèries. La responsable de l’entitat -que oficialment fa el paper de tresorera- s’ha reunit en múltiples ocasions amb la regidora del districte com a representant dels afectats, una categoria que diversos veïns de la zona posen rotundament en dubte, ja que l’agrupació només comptaria amb un nombre molt reduït dels residents. De fet, la mateixa responsable confirma que va donar de baixa l’associació almenys fa un parell de mesos, de manera que el consistori s’ha estat reunint en els darrers mesos amb la portaveu d’una entitat que ja no estava operativa.

La situació, però, seria encara més flagrant. Diversos veïns del Turó de la Rovira consultats pel TOT Barcelona denuncien que aquesta associació no complia amb els requisits mínims legals que marca la Llei espanyola que regula el Dret a Associació, ja que no té un recull amb les actes de les reunions celebrades i fa anys que els seus membres no se sotmeten cap mena de procés d’eleccions. Tampoc s’estarien aprovant anualment els comptes de l’entitat en una comissió general, com marca el reglament. Des de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) confirmen que l’agrupació no ha constat durant aquests anys com a federada, una condició no obligatòria, però que en aquest cas no fa res més que donar força a la descripció d’entitat sota mínims que fan els residents consultats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: FRAN BCN a maig 24, 2023 | 21:52
    FRAN BCN maig 24, 2023 | 21:52
    Val, i???

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa