Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Vall d’Hebron avisa que el pic de Covid “no estarà controlat en 15 dies”
  • CA

La cap de Medicina Preventiva i d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, ha advertit que la segona onada de la Covid-19 que pateix Catalunya “no estarà controlada en 15 dies”. L’augment de casos dels últims dies, que a Barcelona ha sigut de més de més del 50%, ja es comença a notar als hospitals. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Campins ha avançat que el Vall d’Hebron obrirà demà mateix una tercera planta per a pacients de coronavirus i ha alertat que els ingressos s’han doblat respecte al mes d’agost. “A les UCI tenim xifres més estables, però els casos greus normalment triguen més a venir perquè han de passar un dies fins el virus desencadena quadres més greus”, ha dit Campins.

Puja l’edat mitjana

Un altre símptoma de la gravetat de la situació és l’edat mitjana dels nous ingressos, que fins fa poc rondava els 50 anys i ara ja està per sobre dels 60. I avisa que caldrà ser pacients: “En 15 dies no haurem solucionat. El que veurem és si hi ha menys contagis i s’estabilitza la corba, però en qualsevol cas no es podran relaxar les mesures”, ha defensat la cap de Medicina Preventiva i d’Epidemiologia del Vall d’Hebron.

Respecte a les crítiques que l’epidemiòleg Oriol Mitjà va fer contra la Generalitat per la seva gestió de la pandèmia, Campins ha sigut molt prudent i ha reconegut que en un primer moment “no es va ser prou àgil”, però ha descartat vincular directament les mesures aplicades pel Govern amb la gran mortalitat que va tenir la primera onada de coronavirus.

La segona onada arriba als hospitals

L’augment de contagis a Catalunya ja es nota als hospitals. L’increment de contagis s’està traduint en més pressió assistencial als grans equipaments sanitaris de l’àrea de Barcelona, segons han explicat diferents responsables dels centres hospitalaris a l’ACN. Aquest és un dels grans temors del Govern en aquesta pandèmia i motiu pel qual s’estan a punt d’aplicar noves restriccions. Segons les últimes dades disponibles, hi ha més d’un miler de persones ingressades, en concret 1.024, amb un increment de 40 pacients en 24 hores. D’aquestes, n’hi ha 189 a l’UCI, disset més en les últimes hores.

Més ingressos al Clínic

L’Hospital Clínic ha notat en els darrers dies un creixement dels pacients amb coronavirus. Segons fonts del centre, la setmana passada el nombre de pacients ingressats a causa de la covid-19 se situava al voltant dels 30 i ara s’apropa als 50. A l’UCI, el nombre de pacients amb aquesta malaltia era inferior a 10 la setmana passada i ara en són uns 12 o 13, segons el dia.

De moment l’hospital barceloní no ha hagut d’aplicar mesures extraordinàries, però compta amb un pla de contingència per si els casos augmentessin de forma considerable en els propers dies. Des del Clínic subratllen que estan “atents” i “tensionats” i esperen que la ciutadania segueixi les normes i mesures per evitar contagis.

Brots a Vall d’Hebron

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha detectat diversos brots de coronavirus al centre en les últimes 48 hores i posarà en marxa a partir d’aquest dijous mesures restrictives per a “investigar-los i controlar-los”. El gerent de l’hospital, Albert Salazar, ha comunicat que es tornarà a restringir les visites d’acompanyants per als pacients, es reforçaran els PCR entre els professionals i “totes les sessions clíniques es faran exclusivament per via telemàtica sempre que siguin més de sis persones”.

Pressió a les Urgències del Mar

L’Hospital del Mar ha notat ara com ara un “petit increment” del nombre de pacients ingressats, indica a l’ACN el cap del Servei de Malalties Infeccioses, el doctor Juan Pablo Horcajada. Segons les darreres actualitzacions, a l’hospital hi ha 36 pacients ingressats mentre que en les últimes setmanes aquest nombre s’havia situat al voltant de la trentena. També 9 pacients es troben a l’UCI.

El que sí que ha registrat l’Hospital del Mar en els últims dies és un increment dels pacients que arriben a Urgències, que s’ha doblat i ha passat de vorejar la desena en els últims mesos –alguns dies 5, altres 12, exemplifica el doctor Horcajada– a superar la vintena i fins i tot arribar, aquest dimarts, a 30. “Són pacients que no ingressen perquè no tenen quadres greus però sí que hem notat aquest augment dels positius”, assenyala.

El doctor Horcajada preveu que l’increment de casos es tradueixi en un augment dels ingressos en els propers dies, però espera que es pugui evitar un impacte tan dur com el de la primera onada, i que “tanta por” els fa i “tanta preocupació” els genera, expressa. “Espero que quan l’augment del nombre de pacients comenci a agafar velocitat, es comencin a notar les mesures que s’estan implantant. És la meva esperança, el que no sé és si hi som a temps”, afirma.

Davant d’un eventual increment dels ingressos, el cap del Servei de Malalties Infeccioses explica que tenen un pla de contingència, que estableix una sèrie de fases per fer canvis en tots els dispositius en paral·lel per augmentar el personal i els espais destinats a atendre els pacients amb covid-19. De moment, no han hagut de posar-lo en marxa. “Esperem que no l’haguem d’activar perquè la intenció de l’hospital és donar servei a tota la societat en tots els aspectes que calgui”, ha recalcat.

Petit repunt a Can Ruti i Bellvitge

A l’Hospital Germans Trias, el director mèdic, Josep Maria Mòdol, assegura que ara per ara la situació de la covid-19 “no interfereix” en l’activitat habitual d’Urgències, les plantes d’ingressos ni en les UCI. Si bé constata que hi ha hagut un repunt de pacients durant les darreres setmanes, destaca que la situació està “molt lluny” d’arribar a les xifres de la primavera. En global, els pacients amb covid-19 representen un 10% del total d’activitat del centre.

El doctor Mòdol destaca que l’hospital pot mantenir amb “normalitat” l’atenció a la resta de pacients gràcies a dos mòduls externs dedicats exclusivament als casos de coronavirus. Un és un espai cedit per l’ICO que ja es va utilitzar durant la primera onada de la pandèmia i s’hi atenen els pacients crítics. L’altre, s’ha posat en marxa fa poques setmanes reconvertint l’aparcament de l’àrea de Maternitat, i hi ha capacitat per atendre 200 pacients amb covid-19 convencional o en estat semi-crític.

Amb aquests mòduls, el doctor Mòdol assegura que tota l’activitat habitual del centre es manté “al 100%”. Avisa, però, que “si la pandèmia progressa de forma molt ràpida, hi haurà un problema”, tot recordant que els mòduls externs “poden atendre pacients, però fins a un cert límit”. El director mèdic de Can Ruti admet certa “preocupació” per la situació de la covid-19 arreu del món, si bé assegura que el centre “està preparat” i destaca que els professionals coneixen la malaltia “bastant més que abans”.

També des de l’Hospital de Bellvitge es constata un increment de casos i d’hospitalitzacions, però indiquen que és assumible fins ara. En concret, el centre ha passat de tenir 26 pacients hospitalitzats amb PCR positiva el 7 d’octubre a 38 pacients el dia 13. D’aquests, quatre es troben en unitats de semicrítics i vuit en unitats de crítics.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cràcia a octubre 16, 2020 | 11:09
    Cràcia octubre 16, 2020 | 11:09
    Mitjà va ser clar, amb la seva valoració crítica, Campins ha estat cautament política

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa