Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La vaga de la neteja per la Mercè podria desconvocar-se
  • CA

Sobre el paper, encara hi ha convocada una vaga del servei de la neteja a Barcelona que deixarà només amb serveis mínims durant cinc dies, coincidint amb les Festes de la Mercè, entre el 21 i el 26 de desembre. Una aturada que afectarà la neteja viaria, la retirada d’escombraries i el manteniment de clavegueram de la ciutat.

UGT, el sindicat majoritari de les quatre empreses de la contracta de neteja de l’Ajuntament -CLD-Sorigué, FCC, Prezero i Urbaser-, acusa les companyies i el consistori d’haver deixat de pagar els increments d’IPC pactats per al 2021 i el 2022. En total, un 6% del salari, corresponent l’endarreriment en el pagament dels increments salarials del 2021. De fet, els treballadors tenen congelat el sou des del 2018.

Professionals del servei de neteja municipal / Ajuntament
Professionals del servei de neteja municipal / Ajuntament

Una reunió que ha acostat posicions

Ara bé, la vaga, si bé segueix convocada, podria acabar desconvocant-se si es manté l’acostament entre empreses i sindicats que s’ha plasmat aquest dijous en una proposta per part de les empreses, que si bé no convenç els treballadors, sí que s’ha valorat com un gest de bona voluntat.

Segons ha informat UGT, les empreses s’han compromès a pagar els endarreriments de l’IPC del 2020 i el 2021 a l’octubre. Ara bé, la promesa és insuficient a hores d’ara per desconvocar la vaga, ja que els sindicats reclamen que el pagament es faci al setembre i es donin garanties als treballadors, abans de desconvocar la vaga. En tot cas, les empreses semblen disposades a acostar posicions per evitar el que seria la primera vaga de neteja en 40 anys, i més encara, després que l’Ajuntament hagi fet la contracta de neteja amb més dotació pressupostària de la seva història.

4.400 treballadors de la neteja

El nou contracte de neteja suposa una inversió de 2.300 milions per als propers vuit anys, amb un increment de 400 persones en els equips de neteja, que arribaran als 4.400 treballadors. Una de les novetats del nou contracte és que s’incrementa la freqüència de pas per netejar els carrers, ja sigui amb màquines escombradores o rentat amb aigua a pressió. I també hi ha canvis en els vehicles detinats a la recollida de residus, ja que dos de cada tres seran elèctrics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa