Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un vigilant ruixa amb gas pebre activistes que volien entrar a un edifici de Serveis Socials
  • CA

Els desnonaments dels últims dies al Raval han provocat que avui es mobilitzés una comitiva veïnal per protestar contra la “violència policial” i els desallotjaments de famílies sense alternativa. La marxa pretenia acabar al centre de Serveis Socials de l’Ajuntament situat al carrer del Carme del Raval, a tocar de la plaça del Pedró, per reclamar una opció habitacional digna per a la família desnonada divendres passat. En intentar entrar a l’edifici municipal, però, s’han trobat amb un vigilant de seguretat que els ha prohibit el pas i que els ha acabat ruixant amb gas pebre, denuncien fonts del Sindicat de Barri del Poble-sec presents al lloc. “Ha ruixat almenys cinc persones. Tres de les quals de manera més greu, directa als ulls, i estan sent atesos per l’ambulància”, expliquen les mateixes fonts.

De moment, fonts oficials de l’Ajuntament eviten valorar l’actuació del vigilant i se centren a “condemnar l’assenyalament a les treballadores socials” i ressalten l’agraïment del consistori a la feina dels empleats dels Serveis Socials. “Es revisarà l’actuació i els protocols en els quals s’empara”, resolen fonts municipals en relació al comportament del treballador de seguretat.

En el mateix sentit, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha fet unes declaracions que s’han basat en el reconeixement de la feina dels treballadors municipals que gestionen l’emergència social i en el reprovament de les protestes que acaben a les dependències municipals. “Les demandes legítimes d’aquests moviments socials en la defensa del dret a l’habitatge s’han d’adreçar als responsables i cal dir que no ens hem d’equivocar assenyalant les traballadores socials. Des dels espais polítics hem d’agrair i reconéixer la feina difícil que fan les treballadores socials a la nostra ciutat”, ha expressat la representant del govern municipal.

Tot i no haver fet cap menció a l’actuació del vigilant de seguretat, Pérez sí que ha reivindicat que als membres del govern d’Ada Colau els “indigna” que s’estiguin expulsant “veïns en condició de vulnerabilitat” de les seves cases i que “sovint” es vegin “actuacions policials desproporcionades per executar aquests desnonaments”. Alhora, ha reclamat que no s’assenyali “les treballadores socials com a responsables d’una crisi habitacional en la qual no tenen competències”.

També des del grup líder a l’oposició, ERC, s’ha marcat un perfil similar. “Ocupar un centre de Serveis Socials i culpar les professionals dels desnonaments em sembla d’una ignorància i manca d’empatia absoluta”, ha etzibat el portaveu de la formació, Jordi Coronas.

La topada en entrar a Serveis Socials

El relat dels activistes assegura que la situació s’ha complicat sense que es produís cap fet excepcional. Ells, com ja és habitual a Barcelona, tenien la intenció d’entrar a l’edifici de Serveis Socials per forçar una negociació amb els treballadors municipals. Reclamen una alternativa digna per a la dona que va ser desnonada recentment al Raval i que va acabar hospitalitzada després d’autolesionar-se per la tensió del procés judicial. En intentar accedir a l’espai, però, el treballador de la seguretat s’hi hauria negat. Els activistes haurien respost que els permetés almenys entrar dues persones i, de nou, el vigilant hauria dit que no. Tot plegat ha acabat amb un forcejament entre el grup i el treballador, i amb la ruixada de gas pebre. Finalment, però, una part de la comitiva de protesta ha aconseguit entrar, mentre que d’altres s’afanyaven a buscar assistència mèdica.

Poc després d’aquest incident, i mentre els activistes es mantenen a l’interior de l’edifici amb voluntat de negociar, diverses unitats dels Mossos d’Esquadra s’han presentat al lloc i han establert un cordó al voltant del local municipal. Des de llavors, custodien l’entorn de l’espai.

Escalada de tensió

La protesta es donava tot just un dia després que ahir un altre desnonament al Raval acabés amb cinc detinguts, una família vulnerable expulsada de casa seva, diversos denunciats i dos policies lesionats de manera lleu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa