Un vídeo qüestiona l’actuació dels Mossos amb Desokupa en un desallotjament al Poble-sec

TV3 ha difós les imatges, però la policia assegura que va acudir-hi perquè hi havia "una confrontació" i que va identificar els membres de tots dos bàndols

La protecció que van oferir els antiavalots dels Mossos d’Esquadra als treballadors de Desokupa el passat 15 de gener, durant les protestes per un desallotjament al Poble-sec, ja van aixecar crítiques des d’alguns sectors contraris a l’actuació policial. Dues setmanes després, TV3 ha publicat un vídeo en què, a més de col·laborar amb membres d’aquesta polèmica empresa d’especialistes en desocupar pisos, es veu com agents de la policia catalana entren de manera forçosa a un domicili ocupat. L’actitud col·laborativa de la policia és negada pels portaveus del cos.

La televisió catalana assegura que la policia ja havia identificat els okupes dos dies abans i que quan passa un mínim de dos dies després d’una ocupació, Mossos no acostuma a executar cap desallotjament, sinó que s’activa la via judicial ordinària. En no fer-ho, TV3 diu al seu web que apareix “una ombra de dubte” sobre si la intervenció policial s’ajusta a dret. 

El dia de la desocupació, de fet, ja va haver-hi tensió entre els antiavalots i els activistes del Sindicat de barri del Poble-sec per detenir els ocupants i protegir els experts en tècniques d’expulsió de veïns. Així, es va tancar l’episodi amb quatre detinguts, tres d’ells ocupants del pis i el quart –activista– per enfrontar-se a l’autoritat.

Al vídeo recollit per TV3 es veu com durant la detenció dels tres ocupants per resistència hi col·laboren els treballadors de l’empresa Desokupa. 

La sintonia entre els antiavalots de Mossos i els professionals en desocupar justament havia estat criticada aquell dia, basant-se en les converses a cau d’orella i somriures entre els dos col·lectius que ja mostraven les imatges de TV3 filmades al carrer.

La versió dels Mossos

Fonts dels Mossos, però, aclareixen que van presentar-se a l’edifici del Poble-sec després de rebre un avís segons el qual hi havia una confrontació. Diverses trucades al 112 haurien alertat de “baralles”, segons els portaveus del cos, que afegeixen que quan van arribar al lloc dels fets van identificar tant els ocupants com els treballadors de Desokupa. 

També han concretat que l’ocupació s’havia dut a terme el diumenge, dos dies abans dels fets, i que una patrulla de Mossos així ho va denunciar.

Les mateixes fonts puntualitzen que les detencions no es van fer l’ocupació, sinó que per resistència i atemptat a l’autoritat. Segons els Mossos, “els detinguts van clavar cops de peu i empentes als agents i per això els van detenir”. Segons aquest relat dels fets, la policia no hauria participat en la desocupació.

Per al cos, les imatges difoses avui per TV3 són poc clares, perquè “corresponen a diferents seqüències sense context” i per tant “no es poden valorar”. Segons aquestes fonts, l’actuació policial és “ajustada a dret”.

Més informació

Nou comentari