Un mapa situa totes les plaques i faristols de la memòria històrica a Barcelona

Volen senyalitzar llocs destacats de "la memòria democràtica de Barcelona" i marcar els llocs "que mereixien ser explicats"

L’Ajuntament ha creat un mapa que plasma todes las plaques y faristols commemoratiuss instal·lats a Barcelona en record dels fets més destacables de la ciutat. Tant els que ja ho estan com els que estan en procés de ser col·locats. El mapa digital queda representat per 30 faristols i 53 plaques en homenatge a diferents personatges o col·lectius, i recull la tasca del Comissionat del Progama de Memòria des del gener del 2016. 

Els elements instal·lats a la via pública volen senyalitzar indrets destacats de “la memòria democràtica de Barcelona” i marcar els llocs “que mereixien ser explicats perquè s’hi va produir algun esdeveniment social, cultural o polític que van permetre assolir cotes més altes de llibertat i d’igualtat”. A més, el comunicat de l’Ajuntament remarca que les plaques i faristols repartides arreu del municipi volen “transmetre a la ciutadania aquest llegat d’esforç i exemplaritat dels qui van protagonitzar actes contra la tirania, rebel·lions, o esforços contra les diferents opressions i injustícies” i en destaca la lluita feminista.

Per territoris, el districte amb més presència de senyalitzacions històriques és Ciutat Vella. Com recull Europa Press, allà és on s’ubiquen homenatges com el que commemora l’assassinat del sindicalista Salvador Seguí i les víctimes del bombardeig del 1938.

En el mapa es poden veure els faristols narratius, identificats pel color vermell, que són els que contenen una breu explicació de l’espai i l’esdeveniment per tal de contextualitzar-lo, en tres llengües. A les plaques de marcatge, circulars i identificades pel color blau, es recorden unes breus paraules la raó per la qual s’evoca una persona, un fet o una activitat. En molts casos identifica el lloc on va néixer o viure una figura destacada.

Més informació

Nou comentari