Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un líder pro-marihuana de Barcelona, a punt d’entrar a la presó per ordre de Llarena
  • CA

L’activista per un consum amb drets i responsable de cànnabis Albert Tió i el seu equip jurídic han iniciat una campanya per demanar el seu indult i evitar que tant ell com dos dirigents més d’una associació entrin a presó. Segons han explicat en roda de premsa telemàtica, a partir del 4 de juny l’entrada a presó podria ser “imminent” per una pena de 5 anys per formar part de la junta de l’associació cannàbica Airam. L’Audiència de Barcelona ha rebutjat suspendre la condemna a l’espera que es posicioni el Tribunal Constitucional (TC). Tió ha defensat que ell va actuar “amb transparència” i ha considerat que ell i els altres dirigents implicats de l’entitat són un “cap de turc”.

L’Audiència de Barcelona va condemnar Tió a cinc anys de presó per cultivar cànnabis per als socis de l’associació Airam de Barcelona. La pena va ser recorreguda al Tribunal Suprem, on un tribunal presidit pel magistrat Pablo Llarena va ratificar la sentència. Tió i els altres dos membres de la junta van presentar llavors un recurs al Tribunal Constitucional, pendent de resoldre’s però tot i ara ha d’ingressar a la presó, ja que aquests recursos no aturen l’execució de la sentència.

Tió ha assegurat que es va processar les persones que estaven impulsant canvis legislatius amb l’objectiu “d’acabar amb el moviment”, cosa que segons ell tampoc han aconseguit. Ha afegit que ja fa 10 anys de l’inici del procés i que de les sis causes iniciades n’han guanyat tres i van arribar a dues conformitats, per les quals han pagat multes de 2 milions d’euros i estan fent treballs a la comunitat. Ha afegit que van obtenir el permís per ser una associació i que tot els feia pensar que no feien “res dolent”. “No ens mereixem pagar una condemna desmesurada”, ha manifestat.

Ha explicat que actualment té fills menors que depenen d’ell i que la seva entrada a presó seria “dramàtica”. Ha recordat que ja s’han fet càrrec de multes i ha afegit que porten molts anys “patint”.

Des de l’equip d’advocats, Hector Brotons ha assegurat que seria una “injustícia” que tant Tió com els altres dos membres de la junta directiva de l’entitat entressin a la presó. Brotons ha assegurat que els projectes d’autoorganització de consum no entren dins del tipus penal de tràfic de drogues i ha acusat el TS d’aplicar una doctrina “que s’allunya de la realitat social”.

Ha afegit que en aquesta causa s’han vist “vulnerats” diversos drets com el dret a la dignitat “a no ser tractat com un delinqüent o un drogadicte”, el dret a la seguretat jurídica i el dret d’associació, entre d’altres.

Crida als polítics a finalitzar el debat sobre el consum

Sonia Olivella, també de l’equip jurídic, ha defensat que es donen els motius per demanar l’indult, tant pel que fa al context penal com des del punt de vista de la situació personal dels condemnats i les raons socials i polítiques del moment. A més, ha considerat que és a les mans del govern espanyol cimentar les bases del debat polític necessari sobre l’ús del cànnabis.

Olivella ha afirmat que el debat és ara “més actual que mai” i ha recordat que la majoria de partits l’incloïen en els programes electorals de les darreres eleccions. Tots els impulsors de la campanya s’han dirigit especialment a Podem, ja que proposava la despenalització i és ara membre del govern espanyol.

Per últim, l’advocat Andrés García s’ha preguntat si han d’entrar a presó Tió just quan podria ser la legislatura en que s’impulsés el debat i ha fet una crida a tot el moviment a “responsabilitzar-se” de la situació i a exigir l’indult.

Més notícies
Bossa de marihuana confiscada a un traficant amb patinet a Sant Martí en ple confinament pel coronavirus / CME
Enxampen un traficant de marihuana amb patinet
Notícia: Enxampen un traficant de marihuana amb patinet
Comparteix
Els Mossos el van detectar a Sant Martí mentre feien un control del compliment del confinament per la Covid-19
La síndica de Barcelona demana allunyar els clubs de cànnabis dels centres educatius
Notícia: La síndica de Barcelona demana allunyar els clubs de cànnabis dels centres educatius
Comparteix
Proposa que la normativa protegeixi també els que imparteixen formació no obligatòria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa