Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un últim estiu de propina per a les discoteques rebels del Port Olímpic

Els veïns de la Vila Olímpica hauran de suportar les discoteques del Port Olímpic almenys fins setembre. La concessió dels locals del moll de Mestral es va extingir a l’abril però l’Ajuntament només ha recuperat 2 dels 31 locals, van admetre ahir en roda de premsa els tinents d’alcaldia Jaume Collboni i Janet Sanz. En teoria dos locals més retornen les claus aquesta mateixa setmana. La resta, 27, podran obrir si volen un últim estiu de propina.

Minuts després de la roda de premsa, en una reunió a porta tancada, el govern municipal reconeixia a veïns i oposició que cal permís judicial per fer efectius els tancaments pendents. I el mes d’agost s’aturen els tribunals –tot i que enguany, excepcionalment, podran celebrar-se vistes–, pel que no hi haurà decisió fins setembre com a mínim. Així és com, per la porta de darrere, els pubs insubmisos han aconseguit una pròrroga de facto.

L’origen d’aquesta situació rocambolesca és que durant el confinament l’Ajuntament no els va enviar del tot correctes –en temps o forma– les notificacions de tancament. Això els ha permès presentar al·legacions, que estan esgotant ara la tramitació ordinària amb compareixences de la Guàrdia Urbana i dels advocats de B:SM –la macroempresa municipal que ara administra el Port Olímpic–. L’última d’elles està prevista pel 6 d’agost.

Els 30 expedients de tancament es divideixen en tres lots i es tramiten amb lleugeres diferències de calendari. Dos locals –els número 20 i 29– van entregar voluntàriament les claus al juny. Un d’ells és un McDonalds’s. Els altres dos locals (30 i 31) que el consistori preveu recuperar amistosament corresponen a un sol negoci, la Sala Monasterio.

Un cop desestimades la al·legacions, cursen sol·licituds d’auxili judicial. Els jutjats hauran d’avalar el desnonament dels negocis per tal que el consistori pugui enviar-hi una comitiva i recuperar l’espai, igual com passa amb els llançaments hipotecaris. Mentrestant, poden obrir a precari, és a dir, sense concessió.

Onze obren cada dia

Jordi Giró, de l’AVV Vila Olímpica, explica al TOT Barcelona que els van començar a reobrir al maig amb la desescalada i actualment n’hi ha 11 que solen obrir cada dia. L’incivisme dels clients i música a tot volum –en especial d’un local reconvertit en pub musical a l’espigó dels restaurants– mortifica als veïns de la zona cada matinada. Des d’aquest divendres tenen limitat l’horari fins a mitjanit, pel rebrot a Barcelona, però moltes discoteques disposen també d’altres llicències d’activitat i segueixen funcionant com a cerveseria o cocteleria diürna. 

“El govern no va fer gens d’autocrítica!”, protesta Giró. “Ja li vaig dir a Collboni a la reunió que tot això que ens explicava no hagués passat si haguessin fet bé les notificacions”. “Els veïns tenim clar que aquestes discoteques acabaran tancant, però ens quedem amb la sensació que o bé s’ha donat per perdut l’estiu o bé algú ha pactat amb ells un últim agost”, afirma. “Estic seguríssim que les11 que hi ha ara obertes voldran obrir tot l’agost, encara que sigui tancant a mitjanit”, afegeix.

Enuig de l’oposició

L’oposició també va esbroncar el govern municipal pel retard en els tancaments. “Va fer tard i ara la situació es troba encallada judicialment”, apunta el regidor Jordi Coronas (ERC), com a resum de la reunió. Critica que en campanya electoral es prometés tancar els locals al maig, “fet que no ha passat”, i que ara comuns i socialistes “amaguin el seu error administratiu amb renders” del futur Port Olímpic. Coronas dona per fet que la sol·licitud d’auxili judicial “probablement no es resoldrà fins com a mínim l’octubre”.

Nou comentari

Comparteix