Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Troben la fórmula per cedir la Casa de Cadis als sensesostre però la deixen en suspens
  • CA

El projecte de convertir la Casa de Cadis en un alberg dedicat als sensesostre hauria trobat la manera de fer legal l’ocupació i assegurar el futur del pla. Seria a través d’una cessió d’ús de la qual es faria responsable una entitat solidària sevillana anomenada La Carpa. El propietari majoritari del l’immoble, l’Ajuntament de Cadis, s’hi hauria posat bé, segons van explicar fonts del consistori al TOT Barcelona. Tanmateix, des de fa tres setmanes, els bons auguris d’inici d’any s’han esvaït i la manca de respostes ha deixat el projecte en incògnita. “Ho tenim tot preparat. Només ens cal la trucada d’algun polític”, explica l’advocat del col·lectiu pels sensesostre, Bernat Barceló. 

Segons explica Barceló, els contactes els ha mantingut únicament amb els responsables tècnics de l’Ajuntament de Cadis –governat per Podem– i resta a l’espera que l’avisi algun representant polític per formalitzar el procés. “Tot avançava en la bona direcció i, de sobte, s’ha frenat”, segueix l’advocat. Per aquest motiu, encara s’ha complicat més la situació paradoxal que envolta el projecte Welcome Sense Sostre. D’una banda, es negociava una cessió d’ús temporal, però de l’altra, els tràmits judicials per la denúncia d’ocupació d’immoble i demanda de desallotjament –que va interposar el mateix alcalde gadità José María González, Kichi– segueixen el seu curs. 

A falta d’una resposta per la via política, l’advocat del projecte que dona sostre a refugiats i persones en situació vulnerable ha demanat la suspensió del procés judicial i una “mediació penal” que resolgui el cas. Així, de moment resta a l’espera del que diguin els serveis jurídics de Cadis. 

Un projecte cada cop més present 

Mentrestant, a Barcelona, cada cop són més veus les que parlen del cas de l’alberg autogestionat per sensesostres. El grup de Ciutadans va demanar-ne el desallotjament immediat i va argumentar que podrien donar-se situacions de “risc” per a la vida dels ocupants i per a la dels veïns de l’entorn. A més, es va fer referència a una possible desgràcia, com l’incendi de Sant Roc el passat gener, perquè a la casa okupa tenen la llum punxada. 

L’ajuda d’Itziar González

Tot i així, l’arquitecta i exregidora Itziar González ho considera poc probable. Ella ha visitat el projecte de la Casa de Cadis i n’ha fet una avaluació. “No he fet cap informe oficial però, si la propietat m’ho demana, hi estaria disposada”, defensa. L’actual cara visible de km-Zero, l’equip d’arquitectes que projecta la futura Rambla, coneix Lagarder Danciu des de fa temps i li té una especial admiració. “Assenyala contradiccions del sistema”, apunta González sobre l’activista, i fa menció a l’externalització dels serveis socials de l’Ajuntament.

A més, l’arquitecta insisteix a dir que el local està especialment endreçat i “no té res a veure amb la imatge que projectem al referir-nos a una casa okupa”. Per això, la probabilitat que hi hagi cap incendi és mínima. Des de la Casa de Cadis asseguren que és un dels aspectes que han cuidat des del principi. Danciu ho explica: “Hem intentat sempre mantenir l’ordre, la seguretat i la funcionalitat de l’espai tant com hem pogut”. Fins i tot tenen una pissarra que mostra quines tasques de neteja, cuina o obres ha de fer cadascun dels més de vint ocupants del local.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, va mantenir-se en la mateixa línia que els implicats en la Casa de Cadis i va descartar el perill, i va contestar al grup de Ciutadans que ningú no quedaria desallotjat. Aquest és, precisament, un dels pocs comentaris que ha fet l’equip de govern sobre el projecte per a sensesostres des que es va iniciar fa tres mesos. Tanmateix, González està convençuda que l’equip de Colau ajudarà el Lagarder ja que, en el fons, “els dos venen de l’activisme”. 

Més notícies
Els independentistes andalusos surten en defensa dels sensesostre de la Casa de Cadis
Notícia: Els independentistes andalusos surten en defensa dels sensesostre de la Casa de Cadis
Comparteix
L'associació demana en un escrit dirigit a l'Ajuntament de Cadis que retiri la denúncia que pesa sobre els ocupants i que busqui una solució pactada
L’Ajuntament de Cadis rectifica i vol cedir la casa ocupada als sensesostre
Notícia: L’Ajuntament de Cadis rectifica i vol cedir la casa ocupada als sensesostre
Comparteix
El consistori gadità assegura que la denúncia que va interposar era necessària per no caure en un delicte de prevaricació
La Casa de Cadis acull famílies sense sostre i acusa Colau de girar-los l’esquena
Notícia: La Casa de Cadis acull famílies sense sostre i acusa Colau de girar-los l’esquena
Comparteix
Colau delega la gestió d'aquest immoble a les regidories d'Habitatge i de districte, però aquestes asseguren que no tenen res a fer perquè el local "no és propietat de l'Ajuntament"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa