Els independentistes andalusos surten en defensa dels sensesostre de la Casa de Cadis

L'associació demana en un escrit dirigit a l'Ajuntament de Cadis que retiri la denúncia que pesa sobre els ocupants i que busqui una solució pactada

Els ocupants de l’antiga Casa de Cadis tenen cada cop més suport, fins i tot a Andalusia. Aquest dimarts l’Assemblea Nacional Andalusa (ANA) ha fet arribar a l’ajuntament gadità una carta reclamant-li “que retiri la denúncia i accedeixi a negociar un acord amb els ocupants”, que són més d’una vintena de sensesostre. A més, els emplaça a complir amb l’ajuda a les persones sense llar, ja que és “part de la tasca de les institucions que diuen ser progressistes i d’esquerres”. El text va acompanyat d’una proposta de cita i mediació amb l’Ajuntament de Cadis –liderat per Podem– després que aquest anunciés que intentaria fer una cessió temporal del local però que no retiraria la denúncia. Això, per tant, podria provocar que mentre es busca una solució la via judicial ordeni el desallotjament dels okupes de l’antiga casa regional.

Aquesta situació paradoxal no convenç l’assemblea andalusa i provoca que es pressioni encara més l’alcalde gadità José María Gónzalez ‘Kichi’ perquè retiri el requeriment judicial –que va avançar el Tot Barcelona– i que també ha activat l’altra part propietària de l’immoble, una entitat bancària. L’ANA recorda al govern de Cadis que els ocupants del local del carrer Sardenya pateixen “un cas extrem” i que, lluny de provocar-hi cap destrossa, estan millorant l’estat del local. A més, afegeix que cal valorar les iniciatives d’ajuda als immigrants que realitzen a través del voluntariat, com els cursos de català i castellà.

Després del llarg període d’abandonament del local, en desús des de fa més d’una dècada, l’Assemblea Nacional Andalusa considera que “arribar a un acord amb els ocupants seria una solució tant per a ells” com “per a l’edifici”. Així, el pla de l’associació és fer d’interlocutora entre les dues parts implicades a petició dels activistes del projecte Welcome Sense Sostre de la Casa de Cadis. Per poder iniciar la mediació, esperen una cita amb l’alcalde gadità o amb la persona responsable del local.

Objectiu: permetre fer més obres

Una de les possibilitats que s’obren en aquesta nova mediació és la de reactivar les obres del local, que van quedar paralitzades després que els arribés una amenaça de multa als sensesostre en cas de seguir els treballs de remodelació sense llicència. Volien construir unes dutxes per poder completar el projecte de l’alberg autogestionat per gent sense llar, però la manca de permís els va frenar els peus.

Ara, esperen que l’Ajuntament de Cadis s’hi posi bé i desencalli la llicència d’obres que pot demanar com a propietari. D’incomplir el requeriment que els suspén les obres, el líder del projecte, Lagarder Danciu, s’exposaria a una sanció de fins a 3.000 euros. De moment, l’advocat del col·lectiu, Bernat Barceló, avisa que interposaran un recurs d’alçada. 

Ciutadans en demana el desallotjament

La secció barcelonina de Ciutadans ha pres part en el conflicte i ha demanat el desallotjament de la casa perquè es “podrien produir conductes de risc” per la vida dels ocupants i per la “dels veïns de l’entorn”, ha assegurat la regidora María Magdalena Barceló. Ho ha fet a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció a través d’un prec que el govern municipal ha rebutjat. Després de la negativa, Barceló ha acusat el govern de Colau de romandre com un “espectador passiu” davant les ocupacions. 

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha mantingut la postura del govern al voltant del cas i ha especificat que l’Ajuntament no té res a fer perquè no és el propietari. Així mateix, ha anunciat que l’equip de Barcelona en Comú ha mantingut contacte amb la regidoria pertinent de l’Ajuntament de Cadis i que li consta que s’està treballant en una negociació. En la mateixa línia, Pisarello ha defensat que, malgrat les denúncies que pesen sobre l’immoble, “no s’executarà cap mena de desallotjament”. 

Més informació

Nou comentari