Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tots els grups municipals accepten “sanejar” la zona Fòrum com a encàrrec per al pròxim govern
  • CA

Totes les forces polítiques de l’Ajuntament de Barcelona han donat suport aquest divendres a les conclusions de la comissió no permanent d’estudi dels usos de la zona Fòrum per “sanejar” l’entorn i reduir-hi l’activitat festiva, entre altres propòsits. La comissió s’ha celebrat a finals de mandat i per això els grups han demanat que les propostes tinguin continuïtat i serveixin de full de ruta per al proper govern.

La coordinadora veïnal Aire Net, que ha intervingut en la sessió de conclusions, reclama “valentia” als responsables polítics per no limitar-se a exigir el compliment de la legalitat en temes de salut, amb referència a la incineradora Tersa. “Les lleis estan fetes perquè les empreses funcionin, no per assegurar la nostra salut”, ha advertit la presidenta d’Aire Net, Silvina Frucella.

El document de conclusions aprovat ja té validesa política, però per reforçar-lo, s’elevarà al ple de la setmana que ve, i últim ordinari del mandat.

La comissió ha acordat de manera unànime proposar a l’Ajuntament de Barcelona que impulsi un pla integral amb mesures concretes, reunions de seguiment i un calendari d’execució “concís” per a la zona Fòrum. Entre les mesures extraordinàries que es posen sobre la taula per tirar endavant, ja en el proper mandat, hi ha el sanejament de les infraestructures i millora de les que “poden ser causants de la contaminació atmosfèrica i de les pudors”, amb especial atenció a la incineradora, segons recull el document de conclusions aprovat. 

El document inclou un projecte per detectar l’amiant del barri i eliminar-lo i també proposa millorar la convivència i impulsar un acord sobre els usos i agenda del recinte Fòrum, “amb la voluntat de reduir el nombre de macro concerts”, entre altres mesures. “Els veïns han de poder decidir quin model de ciutat volen”, ha afirmat la regidora del grup Demòcrata i presidenta de la comissió, Francina Vila. Aquesta comissió es va crear per les demandes dels veïns del Fòrum, a instàncies del grup Demòcrata i per acord unànime de totes les forces del ple el setembre passat. 

Continuïtat i implicació d’altres administracions

Els grups han coincidit en la necessitat que els treball de la comissió tingui continuïtat en el proper mandat governi qui governi perquè no quedi en paper mullat. Alguns grups han destacat la importància que en el pla també hi participin altres administracions implicades a la zona, com l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i, fins i tot, la Generalitat. 

De fet, el document de conclusions recull la proposta que el pla estigui integrat pel govern i els grups municipals; les entitats veïnals i comercials; institucions com el Centre de Convencions Internacional de Barcelon (CCIB); Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Barcelona Serveis Municipals (BSM) i administracions com Consorci del Besòs, Ajuntament de Sant Adrià, AMB i Generalitat. 

Consens amb crítiques i retrets

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, veu “urgent” i “necessari” tirar endavant el pla de treball integral per al Fòrum i espera que el “consens polític tan ampli” que reflecteix la comissió vagi més enllà de les eleccions municipals. En la seva intervenció, Sanz ha instat els grups a posicionar-se davant l’estratègia de residu zero i a assumir un “compromís ferm” per fer-la realitat: “Si no estem d’acord en això, no ens en sortirem”. 

El regidor de Cs Santiago Alonso ha demanat que l'”oportunitat” que representa el consens de la comissió després que els veïns diguessin “prou” davant un “conflicte” per contaminació, soroll i altres problemes serveixi per transformar el Fòrum. La regidora d’ERC Trini Capdevila ha afirmat que la comissió és el “símbol d’un rotund fracàs per part del govern de la ciutat que no ha fet d’interlocutor com calia amb els veïns” i ha assenyalat que amb temes que afecten la salut els responsables polítics han de ser “més receptius”. 

La regidora del PSC Montserrat Ballarín ha dit que comparteix la “greu preocupació per la contaminació i l’incivisme a la ciutat i en particular a la zona Fòrum” i ha retret també l”actitud passiva” del govern durant aquests anys. El regidor del PPC Alberto Villagrasa ha indicat que el problema del Fòrum es va “arrossegant” des de fa mandats i que falten accions “contundents” per millorar la zona i informació per als veïns “del que està passant” en aquest entorn. 

El regidor de la CUP Pere Casas ha assegurat que el que passa al Fòrum és “conseqüència d’un model urbanístic patriarcal” que concep la zona com un “abocador” on col·locar aquelles activitats que “molesten” a altres llocs de la ciutat, com el tipus d’oci nocturn que hi ha. El regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé ha demanat fer una “aposta” pel Fòrum com una part de la ciutat lligada a la ciència i al coneixement. 

Els veïns demanen ambició en temes de salut 

La plataforma Aire Net, que agrupa diverses associacions i entitats, veu com un “punt inicial” el compromís dels grups per millorar la zona Fòrum, segons ha assenyalat a l’ACN Enric Navarro, de la coordinadora, després de la sessió. Aire Net també valora que es reculli la seva petició de crear un observatori ciutadà per controlar la qualitat ambiental. “El que volem és que Tersa tanqui portes, però mentre estigui oberta, que l’impacte sigui el menor possible”, ha deixat clar Frucella en la seva intervenció a la comissió. 

Davant els regidors de la comissió, Frucella ha carregat contra l’auditoria sobre la qualitat ambiental de la zona elaborada pel Col·legi d’Enginyers, ja que, segons considera la coordinadora Aire Net, es limita a comprovar si la incineradora compleix amb la legalitat o no. “És clar que esperem que compleixin amb la llei, però tots sabem que les lleis estan fetes perquè les empreses funcionin i no per assegurar la nostra salut. El document del Col·legi d’Enginyers posa en mans de Tersa el control de la nostra salut”, ha assegurat la portaveu de la plataforma. 

Frucella ha demanat als responsables polítics “valentia” per defensar aquesta “altra veritat” i no quedar-se amb la “versió oficial” que la coordinadora atribueix al document del Col·legi d’Enginyers. L’auditoria, segons ha explicat la coordinadora Aire Net, encara no s’ha fet pública. 

Durant la intervenció de Frucella, membres de la coordinadora presents a la sessió han mostrat cartells crítics amb els estudis sobre la incineradora Tersa, amb missatges com “El mateix qui fa l’examen l’hi corregeix” o “Qui paga mana”.

Més notícies
La política no sap com resoldre l’impacte negatiu dels festivals del Fòrum
Notícia: La política no sap com resoldre l’impacte negatiu dels festivals del Fòrum
Comparteix
Veïns de la zona relaten els alts decibels que suporten dia i nit, també entre setmana, a causa de grans esdeveniments com el Primavera Sound, la Fira d'Abril o la Telecogresca
Sant Martí busca llocs on fer soroll sense molestar els veïns
Notícia: Sant Martí busca llocs on fer soroll sense molestar els veïns
Comparteix
L'Ajuntament destina 87.000 euros de la taxa turística a fer 45 estudis d'impacte acústic al districte per localitzar escenaris compatibles amb les ordenances

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa