Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Torre del Fang acollirà un centre d’interpretació històrica
  • CA

La Torre del Fang tornarà a ser un equipament d’ús ciutadà, després de patir ocupacions i dos incendis –l’últim aquest 8 de gener– en els 11 anys que fa que està abandonada. L’Ajuntament de Barcelona i el consorci Barcelona Sagrera Alta Velocitat (BSAV), titulars respectivament de l’edifici i dels terrenys, han presentat aquest dimarts als veïns del Clot-Camp de l’Arpa, la Sagrera i Sant Martí de Provençals un projecte per donar ús al conjunt. Segons han confirmat al TOT Barcelona fonts veïnals, l’immoble acolliria un centre d’interpretació històrica dels barris de l’entorn –una reivindicació històrica dels veïns– que faria alhora de dinamitzador del Parc Lineal sobre les vies de tren.

El futur parc, que encara trigarà almenys mitja dècada a fer-se realitat, tindrà quasi 4 kilòmetres de llarg i 40 hectàrees de superfície. La Torre del Fang podria servir de base d’operacions per les activitats d’oci, cultura i esport que esporàdicament s’hi organitzin. Els més de 8.000 m2 de terrenys que envolten la casa acollirien horts urbans i unes vinyes que evoquin el passat viticultor de la zona.

Els bombers davant de la Torre del Fang, el dia de l’incendi / Adrià Lizanda

El consistori va crear un grup de treball al novembre amb les associacions de veïns dels tres barris que envolten el casalot, que s’alça a la frontera dels districtes de Sant Andreu i Sant Martí. La sessió d’aquesta setmana era la tercera i el moviment veïnal veu amb bons ulls la nova proposta, després de dues anteriors que despertaven menys consens. Es tracta d’un immoble patrimoni de la ciutat, amb rang de Bé cultural d’interès local i orígens que es remunten al segle XIII. No obstant, ofereix pocs metres quadrats útils –uns 750 m2 en dues plantes– i no s’hi pot construir cap soterrani perquè just sota seu discorren les vies de l’AVE.

El tren d’alta velocitat va estar a punt de suposar la desaparició de la torre, però la fèrria oposició dels veïns va obligar a BSAV a pactar una solució. Així, es van construir dues estructures triangulars per subjectar l’edificació, que com el seu nom popular ja suggereix no tenia fonaments prou sòlids per resistir la tunelació. La nova proposta municipal també agrada més als veïns perquè integra els ancoratges a l’interior de la planta baixa de forma decorativa i així es descarta haver d’apujar la cota de tot el terra i escurçar les portes.

Perfil de la Torre del Fang i l’entorn / Pla Director del ‘Parc del Camí Comtal’ (Juny de 2012)

Recuperar la Torre del Fang costarà en total uns 5 milions d’euros, segons les estimacions municipals transmeses al grup de treball, que ja inclouen en aquesta xifra la inversió feta en l’ancoratge. L’Ajuntament de Barcelona sufragarà la rehabilitació de l’edifici, mentre que BSAV adequarà el terreny com a “esplanada” amb esperit agrícola.

“En les properes quatre o cinc reunions hem d’arribar a un acord per concretar la tramitació administrativa d’aquesta proposta”, indica Jaume Matas, president de l’AVV de la Sagrera. “És l’edifici més antic de tot el voltant i cal destacar el seu valor monumental”, assenyala. L’entitat demana “mantenir l’estructura” i que “reflecteixi la història rural de l’entorn” i ofereixi activitats per contribuir a omplir de vida el futur parc. Fonts de l’AVV del Clot-Camp de l’Arpa afegeixen que el president de l’entitat, Miquel Catasús, va proposar que el centre aculli visites d’escoles i instituts, el que també va ser molt ben acollit pels presents a la reunió. 

Plànol de la finca on hi ha la Torre del Fang / BSAV

Plànol de la finca on hi ha la Torre del Fang / BSAV

“Estava molt deteriorada i l’incendi ha estat el detonant perquè l’administració es posi les piles”, apunta Josep Barbero, expresident de l’entitat, que ha lluitat tota una dècada per la recuperació d’aquest edifici. Barbero no perd l’esperança, a més, de què el mosaic de la vil·la romana de la Sagrera s’instal·li a la futura estació de tren i que algunes de les troballes menors –com un bust de marbre o sitges alimentàries– s’exposin a la Torre del Fang.

L’incendi no va causar danys estructurals

La regidora Mercedes Vidal (BComú) va informar a la darrera comissió d’Urbanisme, a instàncies de l’oposició, sobre els danys que va ocasionar l’incendi del passat 8 de gener. “El foc va afectar la planta baixa i part del primer pis, però no va malmetre l’estructura de l’edifici”, va explicar. Va qualificar els danys de “superficials i fàcilment esmenables” i es va comprometre a tancar una proposta de nou ús “abans d’eleccions”.

La gerent del districte de Sant Andreu, Carme Turégano, va exposar en una altra comissió municipal que l’immoble va estar ocupat des del mes de juny fins el mateix dia de l’incendi, quan acollia ja un total de “24 persones”. Després d’incoar un expedient al juny i davant la negativa dels ocupants de marxar de la Torre del Fang, l’ajuntament va iniciar al novembre els tràmits judicials per desallotjar-los. El consistori ja tenia l’ordre i l’havia d’executar a mitjans de gener, però el foc va accelerar la sortida dels ocupants. 

Més notícies
La Torre del Fang, que va patir un incendi, havia de ser desallotjada la setmana que ve
Notícia: La Torre del Fang, que va patir un incendi, havia de ser desallotjada la setmana que ve
Comparteix
L'Ajuntament va rebre l'ordre judicial a finals de desembre i tapiarà l'edifici per evitar més ocupacions
Incendi amb 10 ferits lleus a la Torre del Fang, un edifici catalogat i ocupat
Notícia: Incendi amb 10 ferits lleus a la Torre del Fang, un edifici catalogat i ocupat
Comparteix
Una quinzena de sensesostre viuen en aquest equipament, que és patrimoni local

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa