Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La droga reflota al Raval i els veïns temen el retorn dels narcopisos
  • CA

Gent pujant les escales d’una finca per comprar drogues, la porta principal d’un edifici trencada perquè els compradors la trobin sempre oberta i discussions entre consumidors al carrer són, entre altres, les conseqüències que es viuen al Raval a causa de la presència del tràfic d’estupefaents. Ho alerta al TOT Barcelona la plataforma veïnal Acció Raval que, al mateix temps diu que, durant aquest 2022, s’ha produït un augment de punts de venda de drogues en pisos. Per part seva, el gerent de l’Eix Comercial del Raval, Jordi Bordas, també constata l’increment d’aquest problema que fa anys que colpeja al Raval.

El nombre d’espais localitzats per l’associació comercial i la plataforma veïnal deixen clar quina és la magnitud del problema: 12 i 15 punts de venda actius, respectivament. Segons Acció Raval, a més, n’hi ha una cinquantena d’inactius que esperen silenciosament passar a l’acció quan sigui necessari. Totes aquestes xifres són només la punta de l’iceberg de les preocupants seqüeles que les drogues deixen al barri. “En algunes zones es troben xeringues pel carrer”, afirma Bordas.

Des del 2017 s’han desmantellat 470 punts de venda

Una opinió diferent és la dels Mossos d’Esquadra. Tal com assenyalen fonts dels Mossos, els agents no han percebut al Raval un increment de punts de venda de drogues, però sí que estan treballant amb la Guàrdia Urbana per anar desmantellant tots els que poden. La reacció, indiquen, ha de ser ràpida: “Tan ràpid com els detectem, els desactivem”. Des del 2017, informen, el cos policial ha fet 470 desmantellaments, dos dels quals s’han produït en els darrers 15 dies. “Moltes de les alertes ens arriben per part de veïns”, afegeixen.

Les alertes que els cossos policials reben per part dels veïns són clau per localitzar punts de venda de drogues / Jordi Play
Les alertes que els cossos policials reben per part dels veïns són clau per localitzar punts de venda / Jordi Play

No es podria continuar aquest reportatge sense parlar d’un dels pitjors fantasmes del Raval: els narcopisos (quan també es consumeix a l’interior dels immobles). Fonts dels Mossos asseguren que ja no n’hi ha: “No trobem, com fa temps, 15 o 20 persones consumint a l’interior dels pisos”. Per part seva, Bordas també fa referència al passat en menciona els narcopisos. Concretament, parla de dos que es van desmantellar fa uns mesos als carrers de l’Aurora i de Sant Vicenç. “En el de Sant Vicenç, per 10 euros donaven heroïna i accés a una treballadora sexual”, afirma. D’altra banda, des d’Acció Raval creuen que aquesta forma de consum no està del tot eradicada i podria tornar. “La presència dels policies o de veïns al carrer està fent que, a poc a poc, es torni a consumir en els interiors”, indiquen.

La manera de funcionar de les màfies ha evolucionat en alguns aspectes. Tal com apunten membres d’Acció Raval, un d’ells és canviar els punts de venda d’ubicació abans de “cridar” l’atenció i que hi hagi presència policial a la zona. Un altre és llogar, a través de persones individuals, alguns dels pisos on volen desenvolupar la seva activitat. “Entenem que ho fan per provar si així passen més desapercebuts que quan ocupen immobles buits, que és en la majoria dels casos”, diuen.

Ocupar pisos de zones transitades per passar desapercebuts

Pel que fa a les ubicacions d’aquests espais, Bordas apunta que les màfies estan intentant ocupar els de zones transitades, com els carrers de la Lluna, Tallers o Joaquim Costa, perquè l’entrada i sortida regular de persones de les finques pot ser més discreta que en carrers on es mouen poques persones. “També perquè hi ha locals buits des de fa tres o quatre anys a causa de la pujada dels preus dels lloguers”, subratlla.

Més enllà de les estratègies que fan servir les màfies perquè no es noti la seva presència, és clau posar sobre la taula els perfils dels consumidors. Segons assenyala el gerent de l’eix comercial, són tan diversos com la mateixa ciutat de Barcelona, amb gent de pocs recursos i altres de “l’alta burgesia”, que “està molt destrossada”. “Suposem que hi ha aquesta varietat perquè al Raval hi ha concentrats diversos punts de venda”, afirma.

Veïns diuen que les màfies canvien les ubicacions dels punts de venda abans de cridar l'atenció / Jordi Play
Veïns diuen que les màfies canvien les ubicacions dels punts de venda abans de cridar l’atenció / Jordi Play

Davant d’aquest preocupant consum, capaç de destrossar barris i vides, Bordas creu que s’haurien de destinar més recursos a ajudes a les persones amb addiccions. “Si nosaltres sabem on són, l’Ajuntament i la Generalitat també ho han de saber. Hi ha persones que acaben tenint malalties mentals”, insisteix. Per part seva, integrants d’Acció Raval aposten, entre altres mesures, perquè s’inverteixi més en les sales de venopunció. “Les entrades policials s’estan fent, però també necessitem que es faci un acompanyament a aquestes persones perquè si no la situació empitjorarà i podrien tornar de veritat els narcopisos”, alerten.

Parlar de solucions passa també per parlar de l’escenari de gran part dels punts de venda: pisos buits. Des d’Acció Raval, recorden que la majoria dels propietaris dels immobles no se’n fan càrrec i no denuncien les ocupacions de les màfies. “Només hi ha aproximadament un 3% que es preocupen”, denuncien. És per això que demanen a l’Ajuntament que “sigui valent” i treballi amb la Generalitat per dir als propietaris que es facin càrrec dels seus pisos. “Són col·laboradors necessaris”, sostenen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa