Tersa preveu reduir a la meitat l’emissió d’òxids de nitrogen de la planta del Fòrum

Grup Tersa reduirà a la meitat les emissions d’òxids de nitrogen de la planta de crema de residus de Sant Adrià de Besòs a partir del primer trimestre del 2021. És l’objectiu que s’ha marcat la companyia amb la instal·lació d’un nou sistema catalític per a la gestió de gasos en la crema de residus, en el qual han invertit 18 milions d’euros. Les emissions de la incineradora del Fòrum han rebut reiterades crítiques d’entitats ecologistes i dels veïns de l’entorn.

Els responsables de la planta han recordat aquest divendres que actualment les emissions d’òxids de nitrogen se situen en 125 mg/Nm3, “molt per sota” del topall legal de 200 mg/Nm3. Amb el nou sistema, la previsió és que aquestes partícules es redueixin fins uns 60 mg/Nm3. La xifra suposarà una tercera part del límit que les autoritats europees preveuen marcar l’any 2023, segons han subratllat des de Tersa.”És tot un repte tècnic i constructiu”, ha assegurat la directora de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat de la companyia, Gemma Gargallo, que ha defensat la inversió “per reforçar el compromís amb la gestió ambiental i avançar en la línia de reduir la contaminació atmosfèrica de Barcelona”.

El director general de Grup Tersa, Oriol Vall-llovera, ha apuntat de forma didàctica que aquest nou sistema es basa en una “gran caixa on s’introdueixen determinades reaccions químiques per reduir les substàncies que arrosseguen els gasos procedents de la combustió”. En concret, el procés introdueix una solució d’amoníac que fa abaixar les partícules contaminants. “És com el catalitzador del motor d’un cotxe, però traslladat a una escala enorme”, ha assegurat.

En la presentació virtual a la premsa feta aquest divendres, els responsables de Tersa han remarcat que el sistema catalític repercuteix en tres millores mediambientals. “Reduïm el nivell d’emissions d’òxids de nitrogen, reduïm les emissions de partícules i millorem l’eficiència energètica de tota la planta”, han celebrat, tot aspirant a que el nou model sigui un “referent” en el sector.

La intenció de la companyia era començar a instal·lar el nou sistema catalític durant la primavera passada, coincidint amb l’aturada anual de manteniment de la planta. L’estat d’alarma, però, va endarrerir aquest pas fins el mes de juny. Amb el gruix de la instal·lació ja feta, ara continua el muntatge mecànic amb la previsió que a principis del 2021 la planta ja es podrà connectar el nou sistema de gestió de gasos.

Nou comentari

Més notícies

La plataforma Airenet acusa la incineradora del Besòs de treballar “fora de la llei”

Pertany a l'empresa pública metropolitana Tersa, a qui qualifiquen de "tramposa" per incrementar l'ús de filtres els dies en què s'hi feien controls

Tots els grups municipals accepten “sanejar” la zona Fòrum com a encàrrec per al pròxim govern

La coordinadora veïnal Aire Net demana "valentia" per anar més enllà del compliment de la legalitat en les exigències amb la incineradora Tersa