L’Ajuntament de Barcelona ha decretat una moratòria per deixar de concedir llicències durant un any per a nous serveis funeraris que pretenguin instal·lar-se a la ciutat. La decisió del Consistori arriba quan existeixen des de fa temps queixes i moviments d’oposició veïnal a diferents punts de la ciutat per projectes en marxa per a la pròxima obertura de tanatoris, com passa a Sants.

La suspensió que l’Ajuntament ha acordat abasta la tramitació de plans urbanístics per a la implantació o l’ampliació d’equipaments de serveis funeraris, informa Europa Press. Durant l’any de la moratòria, el Consistori es compromet a definir una nova regulació per a aquesta mena d’equipaments.

Localització i requisits

El consistori assenyala que l’objectiu és compatibilitzar aquests serveis amb les necessitats dels barris. Indica que és per aquest motiu que té previst que la nova normativa determinarà on i en quines condicions es podran ubicar els equipaments funeraris, ha explicat l’Ajuntament en un comunicat aquest divendres.

Es tindran en compte aspectes com el tipus de sòl on s’ubiquen, la densitat respecte a altres activitats del mateix tipus i la compatibilitat amb altres usos, entre d’altres. L’Ajuntament va aprovar l’ordenança de serveis funeraris actual el 2017. El reglament vigent reconeix el caràcter de serveis d’interès general d’aquests i la vigència dels principis d’universalitat, accessibilitat, continuïtat i respecte dels drets dels usuaris.

Segons el consistori, des d’aleshores s’han tramitat diverses activitats de serveis funeraris que han generat “rebuig veïnal” pel fet que es dediquessin equipaments a aquest tipus d’ús i no a altres que els veïns consideren més necessaris.

Critiques d’ERC

Per la seva banda, el principal grup de l’oposició, ERC, ha retret al govern municipal que dicti ara la moratòria i no abans. El portaveu dels republicans a l’Ajuntament, Jordi Coronas, ha ressaltat que el seu partit va proposar mesos enrere que s’ordenés una suspensió de llicències com la que el bipartit de Barcelona en Comú i PSC ha ratificat ara.

“Fa mesos vam demanar exactament això. Un pla especial d’equipaments funeraris i ens ho van votar en contra”, ha recriminat el regidor d’ERC. La petició es va tramitar a principis de 2021, quan els republicans van defensar a la comissió d’urbanisme del Consistori que es decretés una aturada en l’atorgament de permisos per iniciar la redacció d’un pla especial per a la instal·lació d’equipaments funeraris.

ERC suggeria que el reglament regulés la implantació d’aquests serveis a la ciutat i, alhora, “vetllar per a la no monopolització del mercat”, segons constava a la petició que el partit va registrar el gener de 2021. Així mateix, els republicans demanaven que es frenés la venda d’una pastilla de terreny a les Casernes de Sant Andreu per a la construcció d’un equipament funerari. També sol·licitava a l’Ajuntament que vetllés perquè el Consorci de la Zona Franca no tanqués l’operació per vendre el solar de Sant Andreu per als serveis funeraris.

Més notícies
El cementiri de Montjuïc, en una imatge d'arxiu / Jordi Play

Colau desplega el pla municipal per evitar sobrecostos i desinformació amb les funeràries

Notícia: Colau desplega el pla municipal per evitar sobrecostos i desinformació amb les funeràries
Comparteix
Deu centres sanitaris s'adhereixen al protocol de bones pràctiques sobre serveis funeraris de Barcelona
Notícia: Colau desplega el pla municipal per evitar sobrecostos i desinformació amb les funeràries - Mobile
El cementiri de Montjuïc, en una imatge d'arxiu / Jordi Play

La funerària pública de Colau, aparcada ‘sine die’

Notícia: La funerària pública de Colau, aparcada ‘sine die’
Comparteix
Cementiris prioritza ara rehabilitar sepultures, inclou un 5è forn crematori i estudia on enterrar mascotes
Notícia: La funerària pública de Colau, aparcada ‘sine die’ - Mobile
 Dibuix d un penjat a Barcelona el 1372. Arxiu Historic de la Ciutat de Barcelona

Qui podia dictar penes de mort, controlava el territori

Notícia: Qui podia dictar penes de mort, controlava el territori
Comparteix
Flocel Sabaté, guanyador del XXV Premi Ferran Soldevila per un treball sobre ‘La pena de mort a la Catalunya baixmedieval’
Notícia: Qui podia dictar penes de mort, controlava el territori - Mobile
El nou escut de la Cambra de Comerç de Barcelona, sense corona / Cambra de Comerç

La Cambra de Comerç de Barcelona esborra la corona del seu escut

Notícia: La Cambra de Comerç de Barcelona esborra la corona del seu escut
Comparteix
Substitueix l'emblema del segle XVIII recuperant un altre inspirat en un model més antic i sense al·lusions monàrquiques
Notícia: La Cambra de Comerç de Barcelona esborra la corona del seu escut - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloni fastiguejat. a juliol 02, 2022 | 09:09
    Barceloni fastiguejat. juliol 02, 2022 | 09:09
    Així que ja ho sabem, barcelonins: prohibit morir-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa