Colau desplega el pla municipal per evitar sobrecostos i desinformació amb les funeràries

Deu centres sanitaris s'adhereixen al protocol de bones pràctiques sobre serveis funeraris de Barcelona

Deu centres sanitaris s’han adherit al protocol de bones pràctiques sobre serveis funeraris impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a finals del 2018. Tot i que l’objectiu del consistori llavors era que el desplegament fos imminent no ha estat fins ara, dos anys i mig després, que s’ha pogut concretar el protocol i aconseguir el compromís de deu equipaments per implementar-lo. Bàsicament consisteix en un canvi en la manera com hospitals o sociosanitaris han de procedir quan mor un pacient i preveu facilitar als familiars o acompanyants informació de les empreses de serveis funeraris que operen a la ciutat, dels preus bàsics i de les bonificacions a les quals tenen accés per garantir els seus drets a l’hora de prendre una decisió.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, i el president de Cementiris de Barcelona, el regidor Eloi Badia, han destacat que el protocol permet a les famílies prendre una decisió “en millor condició”, informada i amb “tranquil·litat”. Quan es va impulsar el protocol el 2018 Badia ja va apuntar que els barcelonins pagaven una mitjana de 6.000 euros pels serveis funeraris, malgrat que els serveis bàsics tenen un cost d’uns 2.000 euros. Per això, el consistori espera que amb la informació a la mà s’evitin sobrecostos per pura desinformació.

De moment s’han compromès a seguir el protocol l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Sant Rafael, el Centre Integral de Salut Cotxeres, l’Hospital Plató, el Centre sociosanitari Isabel Roig, l’Hospital Clínic, l’Hospital del Sagrat Cor, la Fundació Puigvert, l’Hospital del Mar i el Centre Fòrum.

Tríptic informatiu i preus

Els centres adherits al protocol disposaran d’un tríptic informatiu que facilitaran a les persones que hagin de contractar els serveis funeraris. En aquest tríptic hi ha informació sobre totes les empreses que operen a la ciutat de Barcelona i sobre el dret de llibertat d’elecció de l’empresa funerària així com un llistat de quins serveis són obligatoris de contractar en cas de defunció i quins són opcionals.

Segons Badia, un punt important del fulletó és que conté informació bàsica sobre les empreses funeràries, com ara preus dels serveis bàsics i també les bonificacions a les quals es pot optar.

Per exemple, s’explica que hi ha tres empreses funeràries que presten servei a la ciutat (Serveis Funeraris de Barcelona, Àltima Serveis Funeraris i Interfuneràries) i que la tarifa mínima va dels 1.711 als 2.122 euros -sense sala de vetlla- depenent de l’empresa que s’escull.

A banda, al tríptic també hi ha dades del web i el telèfon de l’Ajuntament de Barcelona on es pot trobar tota la informació sobre els serveis funeraris a la ciutat, incloses les tarifes dels operadors funeraris de l’any en curs.

Primer contacte informatiu

A part del lliurament del tríptic, el protocol també estableix els criteris que han de complir els espais destinats a informar sobre tràmits relacionats amb els serveis funeraris a les famílies de la persona difunta.

Per exemple, la informació s’ha de donar en espais físics habilitats per donar la informació adequada en un entorn de confort i intimitat, dins els centres adherits, i es veta que aquí hi hagi espais informatius d’informació comercial o promocional dels serveis funeraris.

També s’estableix que la informació la lliuraran professionals no vinculats a empreses funeràries, asseguradores de decés, gestories o qualsevol altra empresa privada vinculada al sector funerari. La primera persona que faciliti informació a la família haurà de ser un sanitari o algú del mateix centre sociosanitari o hospital.

Objectiu: que s’hi adhereixin més centres

La regidora Gemma Tarafa ha apuntat que entre els centres adherits n’hi ha d’importants a la ciutat però ha reconegut que cal arribar a tots. “Ha estat un darrer any molt intens…Ara continuarem la feina perquè s’hi puguin adherir tots en el mínim temps possible”, ha conclòs.

Nou comentari