SOS-Monuments critica l’enderroc parcial de les galeries de la Model

L'entitat de defensa del patrimoni reconeix que la nova proposta municipal és menys agressiva però lamenta que segueix "desvalorant" el conjunt

L’entitat SOS-Monuments, que fa 20 anys que defensa la conservació del patrimoni arquitectònic de la presó Model de Barcelona, critica l’enderroc parcial de les galeries en el nou projecte de transformació del centre penitenciari, que l’Ajuntament va presentar el passat 3 de desembre. Reconeix que el disseny actual “millora molt substancialment” les tres propostes anunciades al mes de juny, que els havien “despertat totes les alarmes”, i valora “molt positivament” la conservació de la forma d’estrella a través del panòptic central. No obstant, adverteix que el consistori barceloní “continua desvalorant el conjunt” i posa el focus en les reconversions de galeries en pisos o equipaments suprimint-ne algun dels laterals.

[r:1]

“No entenem i trobem una contradicció, la necessitat d’enderrocar els murs d’alguns dels braços de l’estrella, quan el volums que es perden amb aquesta acció es tornen a construir en un altre lloc del mateix solar”, assenyalen en un comunicat, que també qualifica aquests canvis de “cost ecològic de difícil justificació”. També veu “excessives” les “transparències” que es preveuen per als ‘braços’ de cel·les afectats, que es convertirien en “uns porxos que recorden molt a les places però desvirtuen el monument”. Així mateix lamenten que les construccions adossades als braços “afecten el significat del conjunt” i auguren que “a la llarga, quedaran integrats” a les galeries fent “indistingibles” els elements nous i els originals.

[r:2]

El projecte que ha presentat l’Ajuntament és la llavor del futur Pla Director i s’acabarà de concretar a través d’un concurs internacional d’arquitectura. Recull, en diferents graus, les aportacions heterogènies dels veïns i col·lectius involucrats al procés participatiu. Davant d’aquest full de ruta, SOS-Monuments troba a faltar fixar ja “unes directrius i criteris d’intervenció” garantistes que encaminin als arquitectes participants al futur concurs i acotin els nous usos de cada espai. Tot i que l’entitat forma part del Grup Impulsor del Procés Participatiu i aplaudeix l’any de deliberacions ciutadanes, discrepa sobre la compatibilitat de l’edifici amb nous usos que reivindiquen els veïns per a l’antiga presó de l’Eixample.

Més informació

Nou comentari