Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’oposició veu “electoralista” el full de ruta de Colau per a la presó Model
  • CA

L’oposició barcelonina ha reaccionat en menys d’una hora a la presentació del full de ruta del govern municipal sobre la Model. La transformació de l’antiga presó en un pol d’equipaments i espai públic, segons la resta de partits, té importants dèficits de calendari, preservació patrimonial o d’usos descartats. PDeCAT, Ciutadans, ERC, PSC i PP ja han manifestat la seva insatisfacció pel pla, que necessita l’aprovació de la majoria del ple per poder efectuar la tramitació urbanística. Coincideixen, a més, en titllar d'”electoralista” anunciar el projecte només cinc mesos abans de les eleccions quan de fet les obres no començarien fins a finals de 2020.

El PDeCAT ha criticat que “no s’ha consultat” prou a l’oposició malgrat que el govern Colau “parli de treball conjunt i de consens polític”. “Només ahir se’ns van mostrar unes diapositives i exposar la literatura de la proposta”, assegura Francina Vila, regidora del grup adscrita a l’Eixample. A partir d’ara estudiaran la proposta per tal d’intentar “incidir-hi”, perquè consideren que el que s’ha presentat és “confús” i “no queda clar què i com es preserva i que és el que anirà a terra”. També posen èmfasi en què les obres no començaran fins almenys 2020 i per tant “els veïns i veïnes de l’Esquerra de l’Eixample acabaran el mandat amb la Model que ja els va deixar l’alcalde Trias”. “Ja sabem que maquetes, vídeos i simulacions aquest Govern les fa molt bé, dominen el màrqueting urbanístic com ningú, però el cert és que qualsevol canvi s’ha desplaçat ja al mandat que ve”, sosté Vila.

[r:1]

Per la seva banda, Carina Mejías (Cs) ha carregat amb duresa contra “l’oportunisme” de presentar el projecte al desembre “en període preelectoral”. “Ha tingut 4 anys per executar-lo i la realitat és que no ha fet absolutament res, només intenta pal·liar el fracàs de la seva política d’habitatge”, afirma. Critica que “la presentació arriba tard i malament” i censura “el retard que ha ocasionat el projecte participatiu que no ha aportat res de nou quan ja existia un projecte i s’havien detectat les necessitats” veïnals, en referència al Pla Director de 2009, que el govern actual ha volgut actualitzar. “Colau no té iniciativa ni capacitat d’execució”, insisteix Mejías. En una línia molt similar s’expressa el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que considera que “Colau ha tingut 4 anys per definir els usos i iniciar les obres” i que si ho fa ara “gesticulant amb plànols” és perquè “és incapaç de governar amb obres”. “Anuncia equipaments que no seran realitat abans de 2023 i vistos els retards acumulats, podria ser més tard”, apunta.

[r:2]

ERC s’ha centrat en la llista dels 7 equipaments escollits, de la que ha caigut una proposta veïnal validada el 2009 i desprioritzada amb l’actual procés participatiu: un equipament de salut mental. La regidora Trini Capdevila assegura que “és un equipament molt necessari i llargament reivindicat pels veïns, al qual el mateix govern es va comprometre arran d’una proposició d’ERC” al ple de l’Ajuntament. Per això, el grup republicà reclama a BComú que “compleixi el compromís” adquirit amb els veïns el 2009 i inclogui aquest ús a la futura Model. D’altra banda, demana que la intervenció arquitectònica “sigui respectuosa” amb el patrimoni i “no acabi fent irreconeixible la identitat del complex”. Finalment reivindica al conseller Carles Mundó i al vicepresident Oriol Junqueras per haver materialitzat el tancament de la Model l’any passat, mitjançant un acord financer amb el consistori.

El pla municipal tampoc ha convençut el PSC, que el veu “un nyap” urbanístic que amuntega els equipaments en l’ampli solar disponible. En un comunicat, el regidor Daniel Mòdol ha considerat desaprofitada l’oportunitat de generar tots els espais educatius que necessiten les veïnes escoles Entença i Xirinacs, actualment en mòduls provisionals. També lamenta que la nova llista d’equipaments renunciï a l’aparcament soterrat que preveia el Pla Director de 2009 –impulsat per Jordi Hereu– i que no s’hagi concretat encara un acord de finançament amb la Generalitat de Catalunya, que ha d’aportar la meitat de la inversió necessària.

El govern municipal considera consensuat el projecte

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha reconegut durant la presentació a la premsa aquest migdia que l’aprovació inicial de la modificació del PGM –necessària per modificar els usos admesos a cada parcel·la de terreny– podria produir-se aquest mandat però l’aval definitiu té moltes possibilitats de saltar ja al següent mandat. Segons els resultats electorals, per tant, els plànols presentats podrien arribar a revertir-se. Sanz ha assegurat que sí que s’havia informat a l’oposició del full de ruta i que fins i tot havia arribat a asseure’s amb “la majoria dels grups municipals” per mostrar-los els plànols. No obstant, ha obert la porta a les “aportacions” de la resta de partits d’aquí a l’aprovació urbanística.

Més notícies
La futura Model conservarà el panòptic i una de les sis galeries
Notícia: La futura Model conservarà el panòptic i una de les sis galeries
Comparteix
L'alcaldessa Ada Colau i la tinenta Janet Sanz presenten el disseny escollit i situen l'inici d'obres a finals de 2020

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa