Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Model tindrà un nou auditori amb vocació veïnal a finals d’estiu
  • CA

El febrer començaran les obres del nou auditori de l’antiga presó Model que barrejarà sales per acollir actes amb d’altres perquè les entitats del territori en facin ús. La construcció d’aquest espai cultural es preveu que s’allargui sis mesos, el que situaria la data de finalització a l’agost, i tindrà un cost de 600.000 euros. A més, hi ha una altra novetat al voltant de la Model, i és que ja s’han instal·lat 20 plafons informatius sobre la història de l’antic centre penitenciari que ajuden els visitants a fer-se una idea més clara del recorregut. 

El plat fort del nou auditori serà una sala d’actes amb aforament per a més de 100 persones, ja que està prevista situar-la a l’actual sala d’espera de l’edifici administratiu del carrer Entença 155, que presenta unes condicions acústiques bones i que, a més, tindrà dues sortides que donen al claustre. També hi haurà dos espais polivalents més, que actualment fan de sala de guàrdia i de direcció, i es dedicaran principalment a acollir exposicions. La idea de l’Ajuntament és convertir aquesta part del recinte en un espai per activitats ciutadanes, culturals i lúdiques, especialment les arrelades al barri i les entitats del territori. El primer tinent d’alcaldia i regidor de l’Eixemple, Gerardo Pisarello, ha reivindicat els usos immediats que s’estan incentivant a l’antiga presó, com el nou auditori, “per fer gaudir a la ciutadania d’espectacles i reunions de tota mena”.

Una visita amb més informació

Així com el consistori s’ha posat les piles amb els nous equipaments de l’antiga presó Model, també s’han millorat les indicacions pel que fa a la ruta que es pot visitar actualment els divendres a la tarda i els dissabtes durant tot el dia. El Comissionat de Programes de Memòria ha finalitzat la instal·lació d’una vintena de plafons que permeten als visitants de descobrir i contextualitzar, de forma autònoma, els diferents espais que configuren l’actual Model. 

Un recorregut per la història de l’antiga presó, inaugurada el 1904, que comença a l’entrada principal, amb una panoràmica general de l’equipament, des de la seva obertura fins al tancament, el juny de 2017. De la Nova Presó a la gestió de la Generalitat recuperada, passant per la Guerra Civil, el franquisme i la Transició. Un escenari de repressió, sobrepoblació, motins, mort, resistència i solidaritat: una ferida oberta al cor de l’Eixample. A més, el pati es pot visitar el panòptic, l’element més icònic de la presó i punt de confluència de les sis galeries que conformen l’edifici i des d’on es pot accedir a la quarta galeria, la dedicada als presos polítics i que fins al 17 de febrer acull l’exposició “L’Art irreductible: Miratges de l’Art Brut”, així com a la tercera i la cinquena.

La nova Model pren forma 

Des de l’Ajuntament asseguren que tant el futur auditori com la nova senyalització ja visible a la Model contribuiran a fer que l’antiga presó se segueixi consolidant com a nou espai d’ús ciutadà, cívic i social i hi continuïn passant cada cop més coses. A més, recullen que des del 21 de gener passat i fins al 21 de desembre, en onze mesos, el nombre de visitants en les jornades de portes obertes ha estat de 71.275 persones. Una xifra a la que cal sumar-li la d’alguns actes i rodatges que s’hi han fet, i que acaba comportant un total de 82.112 visites en menys d’un any. Per Pisarello això “és important perquè demostra que el barri s’ha fet seva la Model”.

En aquesta línia, el consistori apunta que s’han organitzat un total de 208 actes on destaquen el cicle d’activitats de la campanya Demà Pots Ser Tu, les exposicions “L’1 d’octubre, un dia per no oblidar” i “L’1 d’octubre, la força de la gent”, taules rodones i conferències o activitats organitzades per l’Associació de Veïns Esquerra de l’Eixample.

Més notícies
La futura Model conservarà el panòptic i una de les sis galeries
Notícia: La futura Model conservarà el panòptic i una de les sis galeries
Comparteix
L'alcaldessa Ada Colau i la tinenta Janet Sanz presenten el disseny escollit i situen l'inici d'obres a finals de 2020

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa