“Si ens ataquen i ens maten, si actuen contra els pobres, respondrem pitjor que a Minneapolis!” Aquest és l’advertiment llançat al final de la manifestació de la convocatòria #VidaAbansQueCapital del Raval aquest dimarts al vespre, simultània a una quinzena de protestes que s’han estès per tota la ciutat. La lectura del manifest es feia a la Rambla, just davant de la comissaria de Ciutat Vella de la Guàrdia Urbana, la porta de la qual ha acabat pintada de vermell.

Unes 200 persones havien recorregut el barri una setmana després d’una primera manifestació que es va acabar amb un enfrontament amb la Guàrdia Urbana amb detencions, hores després de la protesta, quan la policia municipal va voler identificar un grup que prenia cerveses al carrer. Aquest dimarts els manifestants havien convocat l’arrencada a la rambla del Raval a l’altura del carrer Aurora, el lloc on fa uns anys va morir Juan Andrés Benítez en un enfrontament amb els Mossos d’Esquadra. Dos llocs simbòlics, per tant, per a l’arrencada i el final de la manifestació.

El manifest final, que s’ha llegit en àrab, en català i en castellà, titllava el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, “líder de la patrulla canina”, en una referència sarcàstica al màxim responsable de la Guàrdia Urbana. Crítiques a la policia –”policia, racista, fora de la pista”– i a Ada Colau –”una alcaldessa que no és capaç de complir res del que va prometre”– i la defensa que la Guàrdia Urbana fa “a cops de porra” de l’Ajuntament. I crítiques també a l’estat d’alarma, que s’està convertint “en un estat d’excepció”.

El tram final de la marxa, quan ja s’havia desconvocat, ha consistit a acostar-se a la porta de la comissaria de la Guàrdia Urbana per tacar-la amb pintura vermella. Estava tancada amb pany i clau abans que arribessin.

Després els manifestants han enfilat per carrer Nou de la Rambla. És el camí, breu, que porta de la comissaria de la Guàrdia Urbana –a la Rambla, entre Unió i Nou de la Rambla– a la dels Mossos, a Nou de la Rambla, entre l’avinguda Drassanes i el Paral·lel. Mentre avançaven en la direcció on són ells, els Mossos han blindat de manera molt ostensible el tram de carrer on tenen la comissaria, com si pensessin que els manifestants estaven realment disposats a arribar-hi i cremar-la, com ha passat a Minneapolis en les protestes per la mort de George Floyd, esclafat per un policia.

Els agents han tallat el carrer amb furgons entravessat, tanques i precintes, a més de posar–hi antiavalots a fer una línia policial i retirar els contenidors més propers. Tampoc s’ho podia accedir des dels carrers propers, i també han tallat el carrer paral·lel, el de les Tàpies. Tot plegat, quan han arribat els manifestants a l’altura de Drassanes han girat cap amunt per tornar a enfilar la Rambla del Raval, fins al punt d’on havien sortit, i s’han dispersat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa