Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Síndic denuncia mancances en la detecció del maltractament del nadó mort al Vall d’Hebron
  • CA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha detectat mancances en la detecció del maltractament del nadó de Pineda de Mar que va morir al gener a l’UCI de l’Hospital Vall d’Hebron. Ribó ha finalitzat la investigació arran de l’ingrés del petit amb lesions derivades d’un presumpte maltractament per part del seu pare, l’11 de gener del 2019.

L’anàlisi ha detectat dèficits en la intervenció dels diversos serveis que van interactuar amb l’infant i la seva família, i que en més o menys mesura podrien no haver contribuït a protegir-lo. El primer problema el veu a l’Hospital de Calella, que va descartar el maltractament de forma interna des d’urgències sense comunicar el cas a la Unitat de Treball Social de l’hospital tot i tenir sospites.

[r:1]

Imprecissions a l’informe

Ribó remarca que durant l’exploració al Servei d’Urgències de l’Hospital de Calella aquell dia ja s’observen altres signes d’irritabilitat i de malestar del nadó. També es detecten imprecisions en l’informe d’assistència sobre les proves practicades. D’altra banda, no es va utilitzar l’eina SMSGR (simulador RUMI) de maltractament (segons el Protocol marc) ni es va trucar al telèfon Infància Respon perquè la DGAIA valorés si esqueia activar l’EVAMI (Equip de valoració de maltractaments infantils detectats a l’àmbit sanitari).

Aquestes sospites es constaten no només en la diferent documentació de salut a la qual ha accedit el Síndic, sinó també en la comunicació del 4 de gener al telèfon Infància Respon per part del Servei de Pediatria de la UCI Neonat de l’Hospital de la Vall d’Hebron per notificar una possible situació de maltractament físic del nadó. Els professionals tenen constància que fa dues setmanes el nadó va ser atès a l’Hospital de Calella, on hi va haver sospites de maltractament.

[r:2]

No s’activa el protocol contra el maltractament

El Síndic també ha constatat que el circuit emprat en aquest cas per descartar la sospita de maltractament és improcedent: no s’activa el Protocol contra el maltractament infantil i la sospita es descarta sense instar cap coordinació interna amb la Unitat de Treball Social de l’hospital ni coordinacions externes amb cap servei (CAP de referència, serveis socials i DGAIA) el mateix dia de la visita.

L’aparició en un nadó tan petit de signes catalogats, bé d’equimosis o bé d’hematomes, no descartava un fet traumàtic i, per tant, requeria l’activació del Protocol d’actuacions davant l’aparició d’una sospita de maltractament infantil. A criteri del Síndic, el protocol ha de ser un “instrument clau que es consulti i s’utilitzi amb freqüència quan apareix qualsevol signe de sospita, i molt especialment en les situacions que afecten nadons, per la seva extrema fragilitat i alta vulnerabilitat”.

Més notícies
A presó el pare del nadó maltractat que va morir a la Vall d’Hebron
Notícia: A presó el pare del nadó maltractat que va morir a la Vall d’Hebron
Comparteix
El progenitor té 21 anys i viu a Pineda de Mar, mentre que la mare del nadó té només 18 anys
Mor el nadó maltractat pel seu pare que estava ingressat a la Vall d’Hebron
Notícia: Mor el nadó maltractat pel seu pare que estava ingressat a la Vall d’Hebron
Comparteix
El pare està en llibertat provisional
El nadó ingressat a la UCI pel maltractament del pare ja havia sigut atès altres vegades
Notícia: El nadó ingressat a la UCI pel maltractament del pare ja havia sigut atès altres vegades
Comparteix
La direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència assumeix la tutela de la criatura
Ingressat a la Vall d’Hebron un nadó de dos mesos apallissat pel pare
Notícia: Ingressat a la Vall d’Hebron un nadó de dos mesos apallissat pel pare
Comparteix
Els fets es van produir al Maresme i l'autor està detingut pels Mossos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa