Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nova comissaria al centre de Barcelona per acabar amb el buit dels últims anys

El centre de Barcelona torna a tenir una oficina de denúncies. Després de mesos flirtejant amb la promesa d’un espai conjunt entre Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana a la zona zero del turisme barceloní, avui s’ha fet oficial l’arrencada d’aquest servei. Tal com va avançar el TOT Barcelona, l’oficina està situada a la cruïlla entre els carrers Aragó i Girona. En l’anunci oficial d’aquest matí, s’ha concretat que es recolliran tota mena de denúncies i que es començarà l’activitat amb la possibilitat d’atendre simultàniament quatre persones, des de les 07:30h fins a les 20:30h. A més, hi haurà el mateix número d’agents de la policia catalana que del cos local de Barcelona.

Amb aquesta estrena, doncs, es vol posar fi a l’anomalia que s’havia produït des del tancament de la comissaria dels Mossos a la mateixa plaça Catalunya, l’any 2017. Des de llavors, els veïns o turistes que volguessin denunciar un furt o robatori s’havien de desplaçar fins a les dependències dels Mossos d’Esquadra a la plaça Espanya, principalment, o la comissaria de la Guàrdia Urbana de l’Estació del Nord, en alguns casos. Amb el moviment actual, alhora que es faciliten els tràmits per als ciutadans que pateixin un incident a la zona, es fa un nou pas en la coordinació entre Mossos i Guàrdia Urbana. Després que inicialment no quedés clar si finalment l’espai conjunt al centre de Barcelona acabaria sent una realitat, avui el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha subratllat que aquest nova comissaria evidencia “el moment dolç” que travessa la relació entre els dos cossos policials. També el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha vist l’estrena de la instal·lació com una mostra de “llum” i “proximitat”. En aquest sentit, ha reivindicat la nova oficina com un exemple del model que els Mossos venen reforçant darrerament, cada vegada més coordinats amb les policies locals del país.

El mateix Batlle també ha explicat que la implicació de la Guàrdia Urbana en el projecte requerirà d’una “formació específica” per als agents de la policia local. Fins ara, mentre els mossos podien tramitar qualsevol tipus de denúncia, els urbans només es dedicaven a gestionar aquells casos en què l’autor era desconegut. Així doncs, perquè tots els agents d’aquesta Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) puguin tramitar “tot tipus de denúncies” de la mateixa manera, els membres de la Guàrdia Urbana destinats al la nova instal·lació faran una formació per poder atendre també les denúncies amb autor conegut.

Segons ha aclarit el comissari Carles Anfruns, que recentment ha estat dessignat com a líder de la comissaria superior de coordinació territorial dels Mossos d’Esquadra, el personal disponible en aquesta oficina fluctuarà segons les necessitats que es percebin. Ara, sense gairebé turisme i des que han desaparegut 3 de cada 4 furts a Ciutat Vella i l’Eixample, està previst iniciar l’oferta amb quatre finestretes de denúncia.

Pel que fa a la relació numèrica de mossos i urbans presents a l’oficina, l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha aclarit que hi ha diferents ritmes i que la idea és que la incorporació dels policies locals a aquest espai vagi “in crescendo” fins arribar “al 50% d’agents de la Guàrdia Urbana i 50% de Mossos d’Esquadra”. A més, ha anunciat que aquesta formació que permet al cos barceloní tramitar moltes més denúncies —i equiparar-se en aquest sentit a la policia catalana— es vol fer extensiva a la totalitat de comissaries municipals. “La idea és que, excepte una tipologia de delictes molt específics, en la totalitat de casos amb victomologia delictiva puguin ser atesos a totes les comissaries de la Guàrdia Urbana”, ha expressat Velázquez. Per últim, ha concretat que els agents que es dediquin a la nova OAC del carrer Aragó provindran de les dependències de la Urbana ja existents a l’Eixample.

Nou comentari

Comparteix