Més de 97.500 persones van ser ateses pels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona al llarg de l’any 2021. És “la xifra més alta de tota la sèrie històrica”, diu l’informe anual sobre l’estat de la ciutat. A més, les treballadores d’aquest sector denuncien precarietat i males condicions de treball, amb molta càrrega de feina. Un dels últims escàndols ha estat precisament a l’àrea de serveis socials, quan s’ha sabut que el consistori ha ordenat embargar el compte bancaria a una família monoparental en risc d’exclusió social i que va patir un desnonament. Tot per 90 euros que la mare de família no va poder pagar a l’escola bressol on van les seves dues filles perquè no disposava d’aquests diners, precisament per trobar-se en una situació límit, en un punt on aquesta dona va haver de decidir entre pagar el lloguer o donar a menjar a les nenes.

“La crisi econòmica i social generada per la pandèmia ha empitjorat la situació de les persones més vulnerables”, afegeix l’informe. Recalca en concret l’empitjorament de les condicions de vida de les dones, que han concentrat dues terceres parts de l’activitat prestada pels serveis socials. “Han estat un dels col·lectius més perjudicats durant aquests dos darrers anys”, assenyala l’estudi.

Al novembre va transcendir la dimissió del gerent del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, Joan Uribe, per un presumpte cas de corrupció. El sindicat CGT va anunciar a principis d’octubre que denunciaria davant l’Oficina Antifrau de Catalunya presumptes sobresous, contractacions indirectes i irregularitats en el si d’aquest organisme, participat en un 60% per la Generalitat i en un 50% per l’Ajuntament.

Abans, a l’abril, els treballadors municipals de serveis socials van organitzar una manifestació. Denunciaven una falta de reconeixement professional per part dels polítics i les institucions. En la mateixa línia, exigien no formar part de les comitives judicials als desnonaments, en un escrit signat per CCOO, CGT, la Intersindical CSC i UGT.

Polls

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa