Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Sagrada Família fa fora un agrupament escolta després de 64 anys
  • CA

Expulsats per la Sagrada Família. En aquesta situació està a punt de trobar-se l’agrupament escolta Antoni Gaudí després de 64 anys en un local propietat del temple, a la mateixa illa, gairebé paret amb paret. Els monitors i els nois i noies usaris, de fet, han de passar el control de seguretat per entrar a l’edifici, com si fossin visitants del monument. Ara, però, diuen que han de marxar. I l’Ajuntament encara no els sap dir quin local alternatiu els pot proporcionar.

El setembre del 2018, la Junta d’Obres de la Sagrada Família els va notificar que haurien de marxar, però no van posar-hi data. Les raons són diverses: el temple ha explicat al cau que la construcció d’una capella al carrer Provença entre Marina i Sardenya ocuparà una part del carrer i que l’Ajuntament obliga la Junta d’Obres que el tram “robat” al ciutadà sigui retornat. És el que se’n diu una permuta. És a dir, que la Sagrada Família ha de desprendre’s d’espai a canvi del que agafa, i el local que ocupa ara l’agrupament escolta és el candidat. Aquí també entren, segons l’agrupament, dues problemàtiques més que desencadenen la seva expulsió: d’una banda, no estan revertint l’espai que ocupen en diners per al temple, i de l’altra, són laics i no s’adequa al que el temple expiatori voldria. Segons el que un portaveu de l’agrupament ha explicat al TOT Barcelona, això últim ho haurien reconegut els propis interlocutors del temple.

Manifestació de protesta, dissabte

La concreció de la data i l’inici del compte enrere va arribar, finalment, el setembre passat, quan el temple va dir-los que abans de l’estiu haurien de marxar: “No marxem, ens fan fora” diu el comunicat que han publicat a Twitter. “Fer fora el cau del barri és fer fora una font de gent que s’implica amb el teixit veïnal i amb la vida comunitària”, han escrit en un manifest, en què convoquen els veïns i veïnes a “alçar la veu” el pròxim 8 de febrer.

Un portaveu de l’Antoni Gaudí ha explicat que la gestió ha estat precipitada: “Del que ens queixem és de les presses per fer-nos fora i la despreocupació sobre què passarà amb la nostra entitat per part del patronat”. I és que el temple, de moment, no els ha proposat cap solució.

En un comunicat, la Sagrada Família al·lega “motius constructius i de seguretat”, sense més concreció, per fer fora l’agrupament. Assegura que “la decisió és històricament coneguda i no correspon a motius econòmics, sinó a raons constructives i de seguretat”, diu en el text.

També afegeix: “A diferència del que els portaveus de l’agrupament han declarat, tots aquests anys s’ha donat suport al cau, per exemple, amb el finançament d’obres de millora dels espais i sense tenir en compte que des de l’any 1979 els monitors i monitores de l’agrupament van decidir deixar de formar part de la Delegació Diocesana d’Escoltisme“. És a dir, que l’entitat va passar al moviment Escoltes Catalans, que és laic.

En el mateix, sentit, afirmen que s’han ofert a “ajudar l’agrupament en el trasllat al nou espai quant al condicionament del lloc i la logística de la mudanç”. És a dir, que l’entitat escolta s’ha de buscar el nou local pel seu compte, perquè la junta de la Sagrada Família se’n renta les mans.

Escoltes Catalans han explicat al TOT Barcelona que el patronat els ha convocat en una reunió per a la setmana que ve, però estan alerta: “No sabem si aquesta trobada és per fer veure que han intentat negociar”, explica una membre de l’organització. En un comunicat, Escoltes Catalans lamenta que la sortida a hores d’ara sigui l’espai de la Fàbrica del Sucre, a la plaça de les Glòries, on hi ha un projecte per encabir en l’edifici espais per a joves i que podria trigar tres anys en estar habilitat sempre i quan fos aprovat al PAM 2020-2024. En principi, la seva tramitació i aprovació seria “fàcil”, però, marxant a Glòries, l’AE Antoni Gaudí “perdria tot el teixit associatiu” del barri i “haurien de començar de zero”, explica una portaveu. 

[El comunicat sencer el podeu trobar aquí]

En declaracions a aquest diari, els portaveus de l’Ajuntament han explicat que “estan treballant” per trobar una solució i es mostren esperançats: “la voluntat és que no es quedin al carrer, encara hi ha temps per buscar una alternativa”. Però no es pronuncien sobre si el futur espai per a aquesta entitat seria a la Fàbrica del Sucre.

En la manifestació d’aquest dissabte també hi assistiran l’Associació d’Afectats de la Sagrada Família, així com Escoltes Catalans. Salvador Barroso, veí i membre de l’Associació d’Afectats ha titllat “d’ànsies crematístiques” del temple els motius de l’expulsió del cau i una mostra més que el temple “fa el que li rota”. “És una bajanada”, ha reblat.

Més notícies
Linxament de la Sagrada Família en xarxes i diaris espanyols per una nadala poliglota sense castellà
Notícia: Linxament de la Sagrada Família en xarxes i diaris espanyols per una nadala poliglota sense castellà
Comparteix
El 'Santa Nit' de sis idiomes en un vídeo penjat a les xarxes del temple tampoc inclou l'italià, el francès ni moltes altres llengües
La parròquia de la Sagrada Família recuperarà l’orgue de la cripta amb una campanya de mecenatge
Notícia: La parròquia de la Sagrada Família recuperarà l’orgue de la cripta amb una campanya de mecenatge
Comparteix
Cedit per una congregació de monges, és un dels millors orgues romàntics que hi ha al món, un Cavaillé-Coll de 1896

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Obèlix a febrer 07, 2020 | 08:24
    Obèlix febrer 07, 2020 | 08:24
    El propietari de l'immoble et demana amb un any i mig d'antelació que marxis perquè necessita l'espai i és perillós quedar's-hi. On és el problema/escàndol?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa