Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Resultats esperançadors al Clínic per lluitar contra un càncer de la sang
  • CA

L’Hospital Clínic de Barcelona ha desenvolupat en coordinació amb altres centres mèdics de l’Estat una tècnica pionera contra el mieloma múltiple, el segon càncer de la sang més comú, i els resultats són encoratjadors. Segons ha anunciat el complex sanitari aquesta setmana, el tractament s’ha provat amb pacients resistents a les teràpies habituals i s’ha comprovat que els 30 malalts amb qui s’ha testat l’anomenat CAR-T han millorat la seva evolució.

Un 75% dels que s’han sotmès a l’assaig mantenien la resposta contra l’afecció 12 mesos després de rebre el tractament. Encara més, en un 60% dels pacients inclosos en la prova hi va haver una remissió completa del mieloma múltiple, sense malaltia residual. El Clínic és en converses amb l’Agència Espanyola del Medicament per rebre l’autorització per administrar aquest tractament més enllà de l’assaig clínic, que s’ha finançat en bona mesura amb els cinc milions d’euros aportats per la Fundació la Caixa.

L’equip que ha desenvolupat la tècnica destaca que, a més, no genera efectes secundaris. El nou tractament, pioner a Europa, consisteix en separar els components de la sang dels pacients per extreure els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària. Aquests es reprogramen genèticament per a què puguin actuar contra les cèl·lules malignes del mieloma múltiple, un tipus de càncer de la sang concentrat la medul·la òssia –les cèl·lules plasmàtiques creixen de forma anormal i formen tumors en zones dels ossos-.

Una de les principals novetats del CAR-T testat ara és que es va fraccionar l’administració dels limfòcits en dues dosis, cadascuna formada per tres milions de cèl·lules per quilo. La primera dosi, injectada aproximadament 11 dies després de l’extracció de la sang, es va dividir en tres de més petites per limitar la toxicitat. Quatre mesos més tard, es va administrar la segona als pacients a qui la malaltia no ha progressat.

“Ja no prenc cap medicament”

“Aquests resultats són comparables en eficàcia als CAR-T comercials que existeixen per al mieloma múltiple, però amb una toxicitat menor”, ressalta Álvaro Urbano-Ispizua, director de l’Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques de l’Hospital Clínic. Un dels pacients que s’ha beneficiat dels bons resultats de l’estudi ha estat Joan Gel, a qui fa 12 anys li van diagnosticar un mieloma múltiple. Aquest divendres ha explicat que, després de sotmetre’s a un trasplantament de medul·la òssia i de provar un tractament d’immunoteràpia sense èxit, aquest cop ha vist “remetre la malaltia completament”.

“No vaig dubtar ni un moment a l’hora de participar en aquest assaig”, ha relatat, satisfet amb l’experiència. Gel ha recordat com el trasplantament el va deixar “fet pols”, i s’ha mostrat gratament sorprès de no tenir “cap efecte secundari” després de les injeccions del tractament experimental. “Fa un any i mig que em vaig sotmetre a aquesta teràpia i ja no prenc cap medicament. Espero continuar així el màxim temps possible”, ha afegit

Més notícies
Un pacient infectat de Covid, atès per una sanitària en una UCI d'un hospital de Barcelona, en una imatge d'arxiu / Jordi Play
Gairebé tants malalts de Covid a les UCI de Barcelona com fa un any
Notícia: Gairebé tants malalts de Covid a les UCI de Barcelona com fa un any
Comparteix
L'Hospital de Sant Pau habilita nous llits i suspèn intervencions davant l'increment d'ingressos per la sisena onada
Primer pla de Jaume Padrós, president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya
Padrós: vacances escolars ja i menys gent de compres per aturar la Covid
Notícia: Padrós: vacances escolars ja i menys gent de compres per aturar la Covid
Comparteix
El president del Col·legi de Metges prega a la Generalitat mesures urgents davant dels símptomes de col·lapse a la sanitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa