Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Èxit del primer assaig d’un fàrmac que atura el creixement de tumors
  • CA

El primer assaig del fàrmac Onomyc, que s’està fent a l’Hospital Vall d’Hebron, està donant bons resultats. En la fase preclínica en laboratori es va veure que aquest fàrmac té la capacitat d’arribar al nucli de les cèl·lules i impedir que MYC faci créixer tumors. En l’assaig d’aquest fàrmac contra el càncer han participat 22 pacients amb tumors al pàncrees, els intestins i els pulmons, que ja estaven fent tractaments. Després de nou setmanes amb el fàrmac, el creixement es va aturar en vuit pacients.

L’assaig va començar l’abril del 2021 a la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer-Caixa Research del VHIO. Per part seva, la directora d’aquesta unitat, la doctora Elena Garralda, ha informat que encara és aviat per avaluar l’impacte que tindrà el fàrmac, però el que sí que es pot dir és que està estabilitzant la malaltia en alguns pacients. En aquest sentit, ha posat sobre la taula el cas d’un pacient amb càncer de pàncrees que, després de sis mesos a l’estudi, va millorar de manera important. El tumor es va reduir un 8 % i l’ADN derivat del tumor que circula al torrent sanguini va disminuir un 83 %. El fàrmac també va mantenir estable la malaltia d’un pacient amb tumor de la glàndula salival i d’un altre amb sarcoma, que no havia respost a tractaments previs.

Els efectes secundaris més comuns són calfreds, nàusees i afectacions a la pell, entre altres

Pel que fa als efectes secundaris, s’ha determinat que el fàrmac en dona pocs i que són controlables. Els més comuns que s’han apreciat són calfreds, nàusees, afectacions a la pell i pressió arterial baixa. En els pacients amb dosis més altes, es van produir més reaccions, però es van tractar fàcilment.

La doctora Garralda ha celebrat que Omomyc és el primer inhibidor de MYC que acaba amb èxit un assaig clínic de fase I i que està preparat per passar a la fase II. Garralda concreta que MYC és un dels objectius més buscats en els tractaments contra el càncer, ja que té és clau en el desenvolupament i manteniment de càncers humans.

Les primeres investigacions van començar fa 20 anys, per part de la codirectora d’Investigació Translacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, professora investigadora d’ICREA i directora de Peptomyc, la doctora Laura Soucek. Gràcies a la seva feina va néixer Onomyc. Soucek confia que tota aquesta feina doni als pacients més possibilitats de sobreviure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa