El Gremi de Restauració de Barcelona ja fa temps que ha declarat la guerra als forns amb degustació. En opinió del Gremi, són una amenaça per bars i restaurants, i en un 90% dels casos, les inspeccions que es fan detecten incompliments. En opinió del director general del Gremi, Roger Pallarols, el que fan és “intrusisme”, amb infraccions com vendre alcohol -no solament cervesa- o dedicar un espai excessiu a la degustació. El Gremi ha esmentat cadenes que estan proliferant a Barcelona, com Vivari i 365, tot i que també hi ha locals que no pertanyen a cap grup.
Ara, l’entitat que representa a bars i restaurants de la ciutat fa un pas més i ha presentat una triple denúncia contra 100 fleques amb degustació de la ciutat i exigeix les administracions que posen fi a aquest “desgavell”. El Gremi ha detallat que les denúncies són per incomplir l’ordenança municipal, una altra de tributària per irregularitats en matèria d’IVA i una tercera relacionada amb la inaplicació del conveni de l’àmbit de la restauració, amb sous més baixos a les fleques amb degustació, ha explicat Pallarols.
Desinterès de l’Ajuntament per fer complir la normativa
El tema ja fa temps que cueja. El 2019, el Gremi ja va denunciar una setantena d’establiments per ser bars encoberts. Ara en són el doble. Pallarols ha assegurat que han detectat incompliments en un centenar de negocis. Això representa el 30% de les fleques amb degustació que, segons l’Ajuntament, hi ha a Barcelona. “L’incompliment és sistemàtic i generalitzat”, assegura el Gremi. I considera que hi ha una “nul·la inspecció” per part del consistori i de l’altra, “un desinterès de l’administració per fer complir la normativa”. Pallarols ha posat exemples concrets, com un 365 de l’avinguda del Paral·lel, amb 58 cadires quan n’hauria de tenir 14.

La denúncia del Gremi per l’incompliment de l’Ordenança d’establiments i centres de comerç alimentari, i en concret el seu article, 39, s’ha presentat a l’Ajuntament. Segons Pallarols, es tracta de “fleques amb degustació”, i les infraccions principals que cometen són la superació dels 20 m² dedicats a zona de degustació, la venda de begudes alcohòliques, la venda de productes d’altres especialitats i l’ús de fórmules comercials com dinars, sopars o menús. Entre els dos anys són 143 els locals denunciats.
Denúncies a l’Agència Tributària i Inspecció de Treball
Pel que fa a les denúncies pels incompliments de l’IVA i del conveni del sector s’han presentat davant l’Agència Tributària i Inspecció de Treball de la Generalitat, respectivament. Segons el Gremi, els tiquets que han comprovat no recullen l’IVA correcte que s’hauria d’aplicar, segons el tipus de producte venut, com la brioixeria. A l’autoritat laboral, la restauració de Barcelona ha denunciat que s’està incomplint el conveni del sector en relació amb els sous que es paguen.
En opinió de Pallarols, la manca d’inspecció de l’Ajuntament contrasta “amb l’excés de zel” que es produeix amb el sector de la restauració, especialment amb les terrasses, on s’han arribat a imposar sancions per “nimietats”, com el grau de neteja d’una jardinera o l’altura que han assolit les plantes d’un test. “És una situació inèdita, inassumible, injusta i il·legal” cap al sector de la restauració.
“Impunitat” i sous de 400 euros menys al mes
La proliferació d’aquest tipus de negocis a Barcelona es produeix per dos motius, per la “impunitat cap a establiments” i l’avantatge competitiu, ja que els treballadors de les fleques en comparació amb els empleats de la restauració cobren 400 euros menys que els cambrers de bars o restaurants, que incompliria el conveni del sector de la restauració. El sou brut d’un cambrer és de 1.802,63 euros al mes, mentre que el d’un venedor d’una fleca amb degustació és de 1.396,18 euros bruts anuals, ha dit Pallarols.
En roda de premsa, Pallarols ha fet també esment de la proposta municipal perquè els quioscos de premsa puguin vendre cafès i menjar per emportar. De manera simbòlica, el Gremi va denunciar 10 quioscos. Això va ser el desembre del 2023. El febrer del 2024, l’Ajuntament va comprovar els incompliments denunciats. Quatre mesos després de les inspeccions, a aquests locals no se’ls ha enviat cap requeriment. També en aquest cas, el Gremi de Restauració denuncia “intrusisme” i presentarà al·legacions a la normativa que el govern de Jaume Collboni vol posar en marxa.