Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ALERTA MÉTEO | L’estiu que ens espera: de rècord

Barcelona s’ha convertit aquest 2023 en l’any dels rècords meteorològics. L’abril ha superat totes les expectatives i l’Observatori Fabra ha registrat les temperatures més altes des de 1914 en un mes d’abril. I a les portes de l’estiu, que començarà el 21 de juny, la previsió de la màxima autoritat meteorològica de l’Estat, l’AEMET, ens avisa que tindrem un estiu de rècord, molt calorós i amb tempestes “més abundants que altres estius”, després de la primavera més càlida en els últims 62 anys. El portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia, Rubén del Campo, ha explicat que les probabilitats apunten també a un estiu “tempestuós”.

Molta calor i tempestes

“No podem saber encara si serà més calorós que l’estiu de l’any passat, però podria situar-se entre els 5 més càlids dels últims 30 anys”, preveu l’AEMET. Respecte a les pluges, la precipitació estarà entre un 40 o un 50 % per sobre de la mitjana per a aquesta època, però en tot cas, no seran tan abundants com per a pal·liar situacions de sequera meteorològica. “Caldrà esperar a tardor per veure com evoluciona la situació d’escassetat d’aigua”, ha apuntat l’Agència Meteorològica.

Estius més llargs

Aquest estiu durarà 93 dies i 16 h, fins al 23 de setembre. Però si ens fixem en les temperatures, l’estiu és cada vegada més llarg. L’Agència Estatal de Meteorologia alerta que els estius s’han anat escalfant des dels anys 80, amb onades de calor cada cop més comunes i intenses. S’ha demostrat que els estius són cada vegada més llargs: duren cinc setmanes més i augmenten un ritme de nou dies per dècada. Tot plegat té efectes directes en l’entorn, perquè els estius més calents causen un risc més alt d’incendis forestals, sequeres i problemes de salut associats a la calor, com insolacions i deshidratació. De fet, estem vivint una de les pitjors sequeres a tot l’Estat des de 1970.

A tall d’exemple, l’agost del 2022 es van superar els 35 graus de temperatura a Barcelona ciutat, una xifra que aquest estiu podria superar-se. I per descomptat, viurem moltes nits tòrrides.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa