Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Rebutgen que la masia de Can Raventós passi a mans de l’Ajuntament

La Natàlia Botinas, integrant de la plataforma veïnal que s’oposa a què la finca i els jardins de Can Raventós es converteixin en pisos de luxe, Defensem Can Raventós, va fer una pregunta clau en el darrer Consell de Barri de Sarrià. “Voldríem saber en quin estat es troben les negociacions amb la propietat de Can Raventós per aconseguir la permuta. Ens agradaria que la resposta no fos ‘estem negociant’”, va demanar Botinas al regidor del Districte, Albert Batlle. Segons diuen des de la plataforma, la resposta sobre el futur d’aquesta masia, construïda l’any 1848 al cor de Sarrià i catalogada i protegida pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Barcelona, no va ser l’esperada.

No va ser l’esperada pel fet que Batlle va recordar que el tema és “d’una grandíssima complexitat” o que “el compromís del Districte és intentar trobar una solució satisfactòria per a les dues parts”, sinó perquè va posar sobre la taula una “prioritat” que no correspon a la reivindicació veïnal per la qual Defensem Can Raventós ha lluitat tant de temps. “La prioritat és aconseguir que la masia de Can Raventós passi a ser de titularitat pública, i això comportaria renunciar a la resta d’elements de la finca”, va anunciar el regidor en el consell, que es va celebrar el passat 14 de novembre. 

“Sense el jardí, tenir la masia no tindria cap sentit”

Per part seva, membres de la plataforma han deixat clar que no estan d’acord amb aquesta postura perquè sempre han demanat que tant la finca com el jardí siguin de titularitat pública, una mesura que permetria al veïnat de Sarrià i a la ciutat guanyar espai públic. “A més d’estar en un moment de crisi climàtica, al nucli antic de Sarrià ens fa falta un jardí obert al públic, una zona de gaudi, sobretot per a la gent gran”, insisteixen i afegeixen que, sense el jardí, “tenir la masia no tindria cap sentit”.

Una de les protestes protagonitzades per la plataforma / Twitter: @CanRaventos
Una de les protestes protagonitzades per la plataforma / Twitter: @CanRaventos

En aquest sentit, als integrants de la plataforma també els hi preocupa que, si finalment s’arriba a aquest acord, s’acabin construint els pisos de luxe en el jardí. D’altra banda, afegeixen, també els hi inquieta no saber a què es destinarà la masia de Can Raventós en cas de passar a ser de titularitat pública. És a dir, desconeixen si realment es convertirà en un espai per al veïnat o si, per exemple, acollirà algun servei municipal.

És important recordar que aquesta lluita veïnal ja té uns quants anys de trajectòria. La primera fita es va assolir el 2016, quan l’Associació de Veïns de Sarrià va aconseguir aturar la construcció presentant al·legacions. La mateixa fita es va repetir el 2019, i la lluita no va acabar aquí. Per tal que la reivindicació tingués encara més força, el juliol del 2020 es va crear la plataforma Defensem Can Raventós.

Tal com explica una altra integrant de la plataforma, Pilar Cos, a principis del 2022 la plataforma va interposar una demanda judicial perquè considera que el projecte s’ha aprovat amb irregularitats, tant en els terminis com en aspectes urbanístics. Algunes d’aquestes, apunta Cos, són que els pisos tindrien més plantes de les permeses pel que fa a l’amplada del carrer i que no es respecta la distància entre la finca, catalogada, i els pisos que es volen aixecar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa