Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Desafiament veïnal per evitar una promoció de pisos a una finca amb uns jardins icònics
  • CA

El tràmit perquè la propietat construís el seu projecte d’habitatges a Can Raventós, una finca històrica de Sarrià amb uns jardins icònics, es va aprovar definitivament a l’Ajuntament fa dos mesos amb els únics vots favorables del govern municipal i Barcelona pel Canvi. Aquell 23 de setembre, davant la frustració de la plataforma Defensem Can Raventós, Manuel Valls va celebrar el resultat de la votació de manera insòlita a Twitter. Va escriure “Siiiiiii!!!!”. Dos mesos després, però, moviments veïnals de la zona segueixen obstinats a dir “no” al projecte. Avui han sortit al carrer per refermar-ho i per enviar el missatge a l’Ajuntament encara és a temps de canviar de rumb i que la finca pot tenir altres usos més enllà dels habitatges de luxe que s’hi preveuen.

La mobilització d’aquest matí, de fet, ha anat d’això. La plataforma veïnal ha decidit declarar de manera simbòlica els jardins de Can Raventós com a refugi climàtic. El nomenament d’aquest espai com a espai de protecció climàtica respon principalment a un acte de rebel·lia contra el projecte que afectarà el jardí, però també ha estat reivindicat com un toc d’atenció a l’Ajuntament per la manca d’un refugi d’aquesta mena al barri de Sarrià. En aquest sentit, els implicats en l’acció han presentat la icònica finca com una zona ideal per cobrir la necessitat d'”un espai on infants i grans puguin aixoplugar-se durant les onades de calor i les fredorades de l’hivern”.

La manifestació, que ha reunit unes 400 persones segons els organitzadors, però, tenia un rerefons molt més contundent: denunciar presumptes irregularitats en la tramitació dels plans per aquesta finca. Segons explica Defensem Can Raventós en un comunicat, després de tenir accés a l’expedient del cas, haurien comprovat que hi ha un problema en els terminis de la tramitació. La plataforma assegura que la promotora va trigar 14 mesos a enviar una documentació per a la qual només tenia 3 mesos de marge. Tanmateix, el govern municipal li la va acceptar i el projecte ha tirat endavant.

Amb això, juntament amb aspectes del Pla Especial de Can Raventós que “no s’adiuen a normativa”, n’hi hauria prou per repensar la concessió, insisteixen. “És incomprensible a ulls del ciutadà que el propi Ajuntament se salti la normativa que la pròpia institució s’ha dotat tant en el Pla General Metropolità com en el Catàleg de protecció del patrimoni”, apunta el text.

La proposta veïnal, doncs, passa perquè l’edifici històric de Can Raventós i la totalitat del jardí “tinguin ús públic”. En aquest sentit, esmenten que es podria combinar l’activitat per a joves amb un centre de dia per a gent gran. Dos aspectes en què “Sarrià té un dèficit total”. I per compensar la propietat, la plataforma planteja que l’Ajuntament ofereixi una permuta als promotors privats perquè duguin a terme el seu projecte, amb la mateixa edificabilitat, en un altre punt de la ciutat.

El dia de l’aprovació del tràmit definitiu al Saló de plens de l’Ajuntament, però, el govern municipal no s’hi va mostrar gaire predisposat. De fet, quan el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, va lamentar el destí de la finca de Can Raventós i en va culpar la gestió municipal, la segona tinent d’alcaldia, Janet Sanz, va demanar al regidor que no enganyés els veïns quan coneixia les implicacions d’oposar-se a un projecte privat d’aquestes característiques. “No podem anar a cop d’expropiació a la ciutat”, va rematar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa