Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pressió immobiliària a Sarrià assetja una masia senyorial del segle XIX
  • CA

Si res no canvia, Can Raventós, una masia senyorial construïda l’any 1848 al cor de Sarrià, serà una víctima més de la pressió immobiliària i es convertirà en el recipient de diversos pisos de luxe. Catalogada i protegida pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Barcelona (nivell C), la finca, situada entre els carrers Bonaplata, 44-52 i Fontcoberta, 16-24, està en el punt de mira del sector del totxo des del 2014. Però per diverses qüestions burocràtiques, i també pel rebuig inicial de l’Ajuntament de Barcelona el 2016, el projecte de construcció s’havia anat endarrenint. Finalment, i després d’un canvi de posició del govern dels Comuns, el projecte d’obres és a les portes d’aconseguir la llicència per intervenir en una zona molt estimada pels veïns del barri, i considerada també com l’últim refugi climàtic del barri.

El veïnat, aplegat a la plataforma Defensem Can Raventós, viu en lluita permanent des de fa anys per aturar els projectes urbanístics que afectin aquesta masia. Sobretot, perquè considera que la llicència d’obres que estan a punt d’obtenir les societats BeCorp i Bigdal 5000 SL vulnerarà la normativa que protegeix els edificis històrics de la ciutat i acabarà amb un dels jardins històrics del barri.

La masia Can Raventós,
La masia Can Raventós, “el darrer refugi climàtic” de Sarrià JORDI PLAY

De fet, com explica en conversa amb el TOT Barcelona la vocal d’urbanisme de l’Associació de Veïns de Sarrià i membre de la plataforma Defensem Can Raventós, Eulàlia Marquès, “els nous edificis d’apartaments de luxe projectats al jardí de la finca superaran l’alçada màxima permesa, a més, no es respectarà la distància mínima de deu metres al voltant de l’edificació catalogada, i en algun cas s’aproxima als 4,8m, i la profunditat que requereix el pla sobrepassarà el màxim permès pel carrer de Fontcoberta”. A més, Marquès alerta que suposarà “la pèrdua d’un espai verd del barri que no es veu compensat”.

Un projecte d’obres que diu salvar de l’oblit la masia

El document del projecte d’obres aprovat en el plenari de l’Ajuntament, que ha pogut consultar el TOT Barcelona, argumenta que Can Raventós que “és un valor a preservar”. Ho justifica “pel format de masia i pel que significa en termes de memòria històrica; també cal conservar la protecció que li proporciona el jardí que l’envolta, en tant que no seria concebible la construcció de nous volums edificats adossats a l’edifici protegit, bastit a quatre vents”. Pel que fa a l’arbrat, una qüestió que preocupa especialment la plataforma, el document assenyala dos tipus d’arbres i, de fet, els resta valor: “En una primera filera, els til·lers, i en una altra, arbres potents i ben desenvolupats, encara que alguns no són els originals, junt amb alguns exemplars dispersos, de molt menor entitat”. La plataforma veïnal, però, adverteix que el pla aprovat contempla “buidar el jardí i deixar només tres arbres amb la soca, una salvatjada que destrueix el jardí i que no podem tolerar de cap manera”.

La constructora només espera la llicència d'obres per comernçar a treballar a Can Raventós JORDI PLAY
La constructora només espera la llicència d’obres per comernçar a treballar a Can Raventós JORDI PLAY

Als veïns els sap especial greu que el pla d’obres es “vengui un relat fals de protecció de Can Raventós”, que ofereix una imatge “falsa” del que seran les obres. Així, el text aprovat presenta les obres com l’autèntica salvació d’una masia ara abandonada a la seva sort: “La Casa Raventós, avui gairebé oculta, esdevindrà visible i present en l’entorn urbà; les mitgeres actuals, almenys parcialment, restaran cobertes pels nous volums. Així, la Casa Raventós esdevé un episodi urbà recuperat; de la tanca cega que avui l’envolta, a la transparència, de la presència imperceptible, a la presència destacada en el recorregut del carrer Bonaplata”.  

Municipalitzar Can Raventós

La darrera esperança de la plataforma Defensem Can Raventós, sota el paraigua de l’Associació de Veïns de Sarrià, és que el consistori accepti la seva proposta de fer una permuta de terrenys i que adquireixi la finca per municipalitzar-la i convertir-la en equipament públic: “Seria una manera ràpida de salvar el patrimoni que representen per al barri la casa i el jardí. Sabem que l’Ajuntament té altres solars buits al barri, doncs que ofereixi el que hi ha a l’avinguda Reina Elisenda amb el carrer del Monestir, o un altre que hi ha a tocar del monestir de Pedralbes. De fet, en aquest solar hi ha un cartell que diu Doneu-nos idees, doncs els veïns de Sarrià els les donem, que construeixin els pisos allà”, assenyala la portaveu veïnal.

Els veïns volen convertir Can Raventós en un equipament municipal JORDI PLAY
Els veïns volen convertir Can Raventós en un equipament municipal JORDI PLAY

L’Associació de Veïns insisteix que el barri té mancances greus pel que fa a equipaments municipals: “Aquesta seria l’ocasió de fer un casal que puguin compartir per exemple gent gran i joves, i aculli també els locals d’entitats de cultura popular”, raona Marquès. A més, els veïns també defensen que el jardí esdevingui un espai verd públic protegit, i alerten que “l’especulació immobiliària està a punt de matar l’últim jardí històric que queda a Sarrià”. De moment, el consistori no ha donat resposta a la petició formulada pels veïns. Fonts de l’Ajuntament es limiten a dir al TOT Barcelona que “s’està estudiant”.

Sigui com sigui, la construcció d’una quarantena d’apartaments de luxe amb alçada de cinc pisos a tocar de Can Raventós no és un bon precedent per a uns veïns que lluiten des del 2014 per preservar una de les poques finques que encara preserven l’essència de l’antic municipi de Sarrià i que funciona com a pulmó verd.

Els veïns demanen a l'Ajuntament una permuta de terenys per salvar la masia JORDI PLAY
Els veïns demanen a l’Ajuntament una permuta de terenys per salvar la masia JORDI PLAY

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Requiem per BCN a abril 11, 2022 | 08:46
    Requiem per BCN abril 11, 2022 | 08:46
    L'ajuntament intenta convertir carrers en illes enjardinades a l'hora que permet la destrucció de jardins ja existents, en fi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa