Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Queixes al Mercat de l’Estrella pel futur trasllat: “Ens tenen oblidats”
  • CA

Entrar al Mercat de l’Estrella, al districte de Gràcia, és equivalent a endinsar-se en un món d’incerteses. No se sap què passarà en un futur pròxim, ni en altres més llunyans que donarien temps de sobres per planificar minuciosament una mudança a un altre país, un canvi radical de feina o la celebració d’un casament espectacular. Així ho expressa mentre treballa un dels seus paradistes, Fran Muñoz, de la Carnisseria Bambi. “Cada dia l’Ajuntament diu una cosa diferent, i això fa que no puguem dir res segur als clients”, lamenta en conversta al TOT Barcelona. I afegeix: “Ens tenen oblidats”.

Les paraules de Muñoz són la reacció al retard que patirà el trasllat provisional del mercat als jardins del Baix Guinardó, al districte d’Horta-Guinardó, que en principi s’havia de produir durant el primer trimestre de l’any que ve. Tal com va avançar fa uns dies betevé i ha confirmat el TOT a través de la Regidoria de Mercats, “la previsió és començar les obres de la carpa provisional durant la primavera del 2023”. Com s’espera que les obres durin al voltant de cinc mesos, el canvi d’emplaçament no es podrà fer fins a finals del pròxim estiu. Aquest trasllat es fa perquè l’actual mercat s’ha de reformar renovant les filtracions; la teulada, que és de fibrociment; i els fonaments, que estan malmesos.

La presidenta de l’associació de comerciants desconeix el retard

Aquesta informació sobre el calendari del projecte, que anticipa quin serà el futur de les instal·lacions, no ha arribat, però, a la presidenta de l’associació de comerciants del Mercat de l’Estrella, Lourdes Vico, tot i que la setmana passada l’associació va tenir una reunió de treball amb Mercats. Tal com admet, li quadra que la nova vida del mercat no comenci fins a finals del pròxim estiu perquè encara no han començat les obres. Tot i això, no vol valorar “aquest suposat retard” perquè no li ha arribat directament des de l’Ajuntament.

En una altra parada, a la Peixateria Germans Fimia, es respira certa angoixa en parlar de com ha estat arribant la informació. Així ho expressa una de les seves paradistes, Bàrbara Fimia, denunciant que, d’entrada, la primera notícia sobre el trasllat la van conèixer els veïns abans que els treballadors del mercat. “Som els últims en saber les coses”, recrimina. D’altra banda, a més, no li sembla bé que el consistori hagi anunciat aquest moviment per després “ajornar les coses” i, a més, no tenir dates concretes. “Això ha fet que alguns clients hagin decidit passar-se al Mercat de l’Abaceria, ja que pensen que el de l’Estrella no és segur i creuen que marxarem d’aquí poc”, assenyala.

Fran Muñoz, paradista de la carnisseria Bambi / Jordi Play
Fran Muñoz, paradista de la carnisseria Bambi / Jordi Play

Un fet que reforça la idea que als paradistes els hi pot quedar poc temps en aquest punt del districte de Gràcia, assenyala Vico, són les parades que estan tancades. Eren, detalla, de persones que s’han jubilat en els darrers mesos i, davant de la situació inestable, no s’han arribat a traspassar. És per això que la seva idea és decorar-les o donar-los alguna funció per deixar clar que el Mercat de l’Estrella de sempre continua funcionant. Un exemple és la peixateria Montserrat, que des del passat Sant Jordi és un punt d’intercanvi de llibres.

Tornant a l’experiència de Fimia, és important dir que les informacions errònies es van produir, en el seu cas, des que va aterrar al mercat al desembre del 2020. Abans de comprar la parada, explica, va preguntar si es produiria algun trasllat i la resposta va ser que no. En cas contrari, el seu pla de vida, subratlla, hauria estat diferent: “Si hagués sabut el què passaria, segurament hauria anat a un altre lloc, ja que amb el trasllat haurem de començar de nou”.

Amb el canvi d’ubicació, el mercat pot perdre clients

D’altra banda, començar a treballar en un emplaçament diferent tampoc serà fàcil. Encara que entre l’actual i la futura ubicació hi ha només cinc minuts caminant, Fimia reconeix que perdran alguns clients, sobretot gent gran. Així ho confirma una clienta que, en aquests moments, està comprant a la seva parada. “No sé si podré anar-hi. Em sap greu, però em queda lluny”, reconeix amb un to de veu que denota la nostàlgia de deixar de comprar en el lloc de sempre.

Aquest no és l’únic problema. Tal com reconeixen des de l’Associació de Veïns del Baix Guinardó, el trasllat d’aquestes instal·lacions als jardins del Baix Guinardó ha despertat diferents opinions. Per una part, indiquen, els comerciants hi estan a favor perquè creuen que ajudarà a dinamitzar la zona. Però per l’altra, alguns veïns es queixen perquè perdran una part del parc i un punt de trobada important. Davant d’això, Fimia no pot evitar llençar una altra crítica a la comunicació feta per part de l’Ajuntament. “Abans de res, hauria d’haver enviat un comunicat als veïns per explicar-los-hi tot bé”, recalca.

Bàrbara Fimia, paradista de la Peixateria Germans Fimia / Jordi Play
Bàrbara Fimia, paradista de la Peixateria Germans Fimia / Jordi Play

Un altre fet que ha avivat el rebuig entre alguns veïns és que, tal com reconeixen fonts municipals, 26 arbres del parc es veuran afectats pel projecte. De tots aquests, diuen, vuit “són trasplantables” i aquells que no puguin trasplantar-se, “per la seva tipologia o pel seu estat, es retiraran amb el compromís de restitució quan es desmunti el mercat provisional”. Per tal d’abordar tot el que repercuteix al veïnat del Baix Guinardó, des de l’entitat veïnal expliquen que el pròxim 10 d’octubre s’ha convocat una reunió amb la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, on pot anar-hi tothom que vulgui.

Mentre el trasllat no és una realitat, els paradistes hauran de continuar a l’emplaçament habitual del Mercat de l’Estrella, que des de fa mesos té les obres de Pi i Margall en una de les seves portes. Això, insisteix Muñoz, també els està repercutint negativament. “Ara ve molta menys gent. Si la situació ja era difícil abans, amb la crisi i la inflació, arran de les obres la cosa ha empitjorat”, lamenta. Per tal d’evitar aquest panorama, Muñoz i Fimia recorden que fa temps van demanar al consistori que la pacificació de Pi i Margall coincidís amb el trasllat del mercat. No es va fer, i ara pateixen les seves conseqüències. “Retarden el canvi de mercat quan és més urgent que aquesta pacificació”, sosté Muñoz.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa