Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Què se n’ha fet de la melmelada dels tarongers de carrer espigolats
  • CA

La imatge dels voluntaris recollint taronges d’arbres plantats en carrers de Barcelona va recórrer totes les televisions i diaris el passat febrer. Una iniciativa ecològica va espigolar per primer cop aquests fruiters discrets, que viuen escampats per diferents espais de la ciutat i fins ara donaven fruit sense que ningú l’aprofités. L’objectiu, a més de conscienciar sobre l’aprofitament alimentari, era produir melmelada de taronja amarga.

D’aquella collida impulsada per l’Ajuntament i la Fundació Espigoladors n’han sortit gairebé 13.000 pots de confitura, una mica més dels 11.000 previstos a l’inici. Contenen 160 grams de producte cadascun i porten per marca el nom del projecte, La Marga, que fa referència a la varietat amarga d’aquestes taronges. Al projecte hi han participat 5 districtes on hi ha havia un nombre suficientment significatiu d’aquests fruiters: Les Corts, Ciutat Vella, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí.

Són aquests territoris els qui han rebut els pots de melmelada, que han destinat a diferents beneficiaris aquest mes de juny. Com va explicar el TOT Barcelona, una ordenança municipal prohibeix des del franquisme comercialitzar productes cultivats en terrenys urbans i per tant aquests pots de melmelada no s’han pogut vendre ni comprar, igual que passa amb el rendiment dels horts urbans.

5 districtes regalen melmelada

Només poden tenir finalitat social i per això cada districte ha optat per teixir aliances amb el teixit associatiu local o serveis solidaris. La producció 2022 està envasada amb 5 dissenys diferents, un per districte. Així, han pogut personalitzar-los segons l’ús i significat que els donen.

Segons informa el consistori, el districte de Les Corts va entregar 1.200 pots de melmelada La Marga a diverses entitats i escoles de persones amb discapacitat: Centre Ocupacional Les Corts, el Taller Ocupacional Ariadna, l’Escola Paideia, l’Institut de Pedagogia Terapèutica Jeroni de Maragas i l’Escola Esclat. Els seus usuaris, de fet, havien estat voluntaris en la collita i van espigolar els tarongers del Monestir de Pedralbes. Com que l’elaboració de la confitura formava part de la celebració dels 10 anys de l’aposta per la inclusió al districte, els pots porten una marca identificativa d’aquest aniversari i un codi QR accessible per a persones cegues.

Melmelada La Marga, obtinguda dels tarongers urbans / Foto: Ajuntament de Barcelona
Melmelada La Marga, obtinguda dels tarongers urbans / Foto: Ajuntament de Barcelona

Ciutat Vella va optar per la diversitat i els més joves, i va distribuir els seus 1.200 pots entre l’Associació Gabella, l’Institut Escola Elisabets, la Federació d’Entitats Filipines (Kalipi, Kudyapi, Agape) i Diàlegs de Dona. A més de rebre’n uns quants, Gabella s’ha encarregat de la distribució en bicicleta a través del curs de ciclologística per a joves que ofereix.

Gràcia rebia 3.000 pots de confitura, perquè en aquest territori hi ha més tarongers. Els ha destinat al Rebost Solidari, que els repartirà entre famílies i usuaris d’aquest servei. També en donarà a entitats veïnals que ajuden gent gran, discapacitats o persones en situació de vulnerabilitat.

El districte amb més abundància de tarongers –el 35% del total– és Sant Andreu. També ha rebut 3.000 pots, com Gràcia. En aquest cas els protagonistes han estat les persones grans de diferents casals d’avis, residències i pisos tutelats.

Finalment el districte de Sant Martí ha rebut 1.200 unitats més. Aquest territori ha estat l’últim en acabar els tallers divulgatiu del projecte La Marga, que realitzen els Casals de Barri del Poblenou i de Bac de Roda, i per això ha estat el darrer en fer el repartiment. Finalment la part restant se l’ha quedada l’institut municipal de Parcs i Jardins, col·laborador del projecte, que farà servir l’excedent per a “difusió i regals institucionals”, segons el consistori.

Tarongers sense fitosanitaris

Hi ha més de 3.300 tarongers a Barcelona, que suposen l’1,5% dels 202.000 arbres situats a la via pública. Els jardiners municipals no apliquen productes fitosanitaris ni als arbres ni al sòl de la ciutat, pel que l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha donat el seu vistiplau a l’ús de les taronges urbanes després d’haver supervisat tot el procés i assegurat la qualitat del producte final.

Un any abans de la collita d’aquest febrer s’havia fet una prova pilot a Sant Andreu per verificar que era possible fer melmelada amb aquests fruiters. Formava part de l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible 2030, la política municipal paraigües de la capitalitat mundial 2021. Més de 160 persones van participar a l’espigolada d’enguany i van aconseguir salvar 2.640 kg de taronges. Els tallers divulgatius posteriors han arribat a 300 persones. La transformació en melmelada l’ha centralitzat l’obrador d’inserció social Es Imperfect, de la fundació Espigoladors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa