A Barcelona es produeix melmelada amb taronges collides a la mateixa ciutat. Un grup de voluntaris participa aquest cap de setmana en l’espigolada a cinc districtes de la ciutat, Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí i Gràcia. Amb els fruits es prevue que s’arribin a elaborar més d’11.000 pots de melmelada, que es distribuiran a entitats socials dels mateixos districtes que atenen a persones que pateixen pobresa.
La recollida de taronges amargues va començar divendres a Les Corts i ha continuat aquest dissabte al matí a Sant Andreu i Ciutat Vella. Acabarà demà diumenge a Sant Martí i Gràcia.
La proposta forma part del programa Mans al Verd, que té com a objectiu fomentar la gestió compartida dels espais verds i l’estratègia d’agricultura urbana de la ciutat, i ha estat coordinada per la Fundació Espigoladors, que també elaborarà la melmelada al seu obrador social. Les taronges han estat analitzades en cru per garantir la seguretat en el consum i la previsió és poder lliurar la confitura -que porta el nom de La Marga- durant el mes de maig.

El 2021 es va realitzar una prova pilot de la iniciativa al districte de Sant Andreu, en què 25 voluntaris van recollir 800 quilos de taronges, que van permetre elaborar 3.000 pots de melmelada. L’Ajuntament de Barcelona ha defensat que la campanya es tracta d'”una aposta per l’aprofitament alimentari i el dret a una alimentació saludable“.
L’Agència de Salut Pública de Barcelona, que depèn de l’Ajuntament, ha concedit la seva aprovació a processar taronges amargues crescudes a Barcelona perquè serveixin de matèria primera per a la confitura. Abans de lliurar l’aval, l’agència ha analitzat les taronges en cru per garantir la seguretat en el consum, explica el consistori. Cada districte triarà mitjançant un procés participatiu a quines entitats socials es subministren els pots de melmelada.