Quatre hospitals de l’àrea de Barcelona provaran la vacuna de Janssen i reclutaran voluntaris tan aviat com sigui possible. L’Agència del Medicament ja ha autoritzat el primer assaig clínic en fase 3 a l’Estat del producte desenvolupat per aquesta companyia. Segons ha confirmat al TOT Barcelona el ministeri de Salut, es tracta de l’Hospital Clínic, hospital Vall d’Hebron, QuirónSalut Barcelona i l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Sumen la meitat dels centres sanitaris que provaran la vacuna, 8 en total. Dels 4 que no són catalans, tres són a Madrid –l’Universitari La Paz i QuirónSalud de Pozuelo de Alarcón i l’Universitari Princesa– i el darrer és la Clínica Universidad de Navarra.

Es tracta d’un assaig multinacional, amb disseny doble-cec, que estudiarà la seguretat i eficàcia d’un règim de dues dosis de la vacuna. Per a fer-ho es reclutaran fins a 30.000 voluntaris de nou països (Bèlgica, Colòmbia, França, Alemanya, Filipines, Sudàfrica, l’Estat espanyol, Regne Unit i Estats Units), que hauran de complir amb els requisits d’inclusió.

Voluntaris

Es vacunarà inicialment a participants sense malalties associades a un major risc de progressió a la covid-19 greu. Després de l’avaluació per part d’un comitè independent de vigilància de les dades de seguretat d’aquests participants, es passaria a incloure participants amb malalties concomitants que sí que s’associen a un major risc de progressió greu. Un 20% dels pacients seran menors de 40 anys i un 30% majors de 60. Durant tot l’assaig es portarà a terme una monitorització estreta de tots els voluntaris i una identificació de tots els casos de Covid-19 que es puguin produir.

Aquesta vacuna, denominada Ad26.COV2.S, està basada en una tecnologia “sòlidament documentada” amb un adenovirus recombinant no replicatiu, per a generar una resposta immunològica contra una de les proteïnes del coronavirus coneguda com a proteïna S.

El Ministeri de Sanitat ha explicat que manté contacte amb les diferents companyies que han proposat la inclusió de centres espanyols en els seus assaigs clínic “per tal de contribuir a l’esforç global en la cerca de la vacuna contra la Covid-19”. Ha afegit que l’inici dels assaigs clínics és “una fita més en el camí que haurà de finalitzar amb l’eventual autorització i posada a disposició de la ciutadania de vacunes eficaces i segures”.

Nou comentari

Més notícies
El cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla / Jordi Play

Antoni Trilla: “La vacuna de la Covid-19 no ha de ser obligatòria”

Entrevista a l’epidemiòleg estrella de l’Hospital Clínic, que valora el risc de les escoles, la Diada i el transport públic
Un test ràpid d'antigens amb resultat negatiu / ACN

Padrós alerta que els testos ràpids serviran de poc si no es respecten les quarantenes

Assegura que el nivell de compliment és molt baix i reclama coordinació amb Salut Pública