Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Protesta per exigir la reubicació de l’alberg de toxicòmans del Guinardó

Famílies d’alumnes de l’escola Mas Casanovas i veïns del Baix Guinardó s’han concentrat aquest dijous a la tarda davant de la seu del districte d’Horta Guinardó per evidenciar que s’oposen que, a escassos metres del col·legi, vagi a obrir un alberg que atén persones sense sostre amb addicció a les drogues o a l’alcohol. Segons els organitzadors de la protesta, s’hi han aplegat unes 200 persones, que han cridat consignes a favor de la “reubicació” de la residència. L’Ajuntament de Barcelona la va inaugurar a l’inici de la pandèmia a les Corts i, ara que és a punt de finalitzar el lloguer, es preveu traslladar al Baix Guinardó a partir del pròxim març.

L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del Mas Casanovas, la plataforma Infants Segurs -sorgida de la pròpia AFA- i la plataforma veïnal Som Guinardó han convocat la manifestació, que ha coincidit amb una audiència oberta del districte d’Horta-Guinardó. “No tenim cap problema amb els usuaris del centre, ells no tenen cap culpa”, recalca la portaveu de l’AFA, Vanessa Gasull. “El problema és amb l’administració, perquè ha improvisat un projecte sense cap anàlisi d’adequació de l’entorn ni de gestió. Ha traslladat tota la decisió a una empresa externa”, retreu.

L’Ajuntament subratlla els bons resultats i el caràcter pioner de l’alberg, que ha delegat a l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), encarregada de l’allotjament des que va obrir l’abril de 2020 i que se’n seguirà responsabilitzant un cop que es mudi. El concurs públic en què es va renovar la confiança en ABD deixava en mans de l’adjudicatari trobar l’edifici on reassentar el centre.

El consistori i l’entitat recalquen que l’equipament -on viuen 50 persones sense llar- ha contribuït a moderar la dependència a les drogues o a l’alcohol dels residents. A més, una trentena de les 200 persones que ha assistit han aconseguit donar el salt per afincar-se pel seu compte en un habitatge. L’AFA no qüestiona l’auxili que el centre presta a qui hi ingressa, però tem que el trasllat de persones amb problemes d’alcoholisme i de drogodependència a la vora de l’escola alteri la seguretat a la zona.

Debat sobre la seguretat

L’Ajuntament sosté que, a prop de l’actual emplaçament de les Corts, hi ha dos col·legis que no han expressat cap queixa en gairebé dos anys de convivència amb l’alberg. Per contra, l’AFA replica que el Mas Casanovas es cataloga d’alta complexitat, per acollir un percentatge elevat d’escolars de llars desfavorides. “A més, no es pot comparar el carrer Numància, on el centre es troba ara i que té diversos carrils, amb el carrer del Mas Casanovas, on hi ha un de sol”, distingeix Gasull.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha desmetit que hi hagi cap risc pels menors quan l’equipament i els residents es reallotgin. Gasull replica que un grup de veïns de les Corts els ha alertat d'”incidències” al voltant de la residència: “Xeringues al carrer, relacions sexuals al carrer, baralles… És el que ens han transmès. Tindran una sala d’autoconsum però, si surten a comprar droga fora i la consumeixen abans d’arribar al centre en algun cas, ningú no pot saber quina reacció poden tenir”.

L’AFA del Mas Casanovas ha renunciat a assistir a tres reunions a què representats de l’Ajuntament l’havien citat per aquesta mateixa setmana. “Vam demanar per escrit que ens presentessin l’avaluació de la ubicació i un pla de seguretat pels infants. Vam rebre una documentació divendres passat en què no s’especificava res del que demanàvem. Per això vam comunicar al districte que en aquestes condicions no podíem treballar en cap taula de seguiment”, argumenta Gasull.

L’entitat que agrupa les famílies de l’escola creu que l’hotel tancat on l’alberg s’hostatjarà no és prou gran. “Hi ha 20 habitacions i no té pati interior”, destaca Gasull. Les obres d’adequació estan pendents de començar.

L’AFA ha plantejat que la residència per a toxicòmans sense domicili ocupi un altre immoble dins del Baix Guinardó que no sigui davant del col·legi. “Pensem que dins del recinte de l’Hospital de Sant Pau potser s’hagués trobat un edifici adequat”, suggereix Gasull, que afegeix que l’AFA té pendent decidir si recorre per via administrativa o davant del jutjat per demanar que es paralitzi l’obertura del centre assistencial.

Més notícies
Dues persones són ateses en una oficina dels serveis socials de Barcelona / Mariona Gil
Notícia: Més persones ateses que mai als serveis socials de Barcelona el 2021
Comparteix

Més persones ateses que mai als serveis socials de Barcelona el 2021

Més de 97.500 veïns van requerir auxili, la xifra més alta des que hi ha registres
Notícia: Més persones ateses que mai als serveis socials de Barcelona el 2021 - Mobile
Passejants a la Rambla, durant l'estiu passat / Jordi Play
Notícia: Barcelona recupera menys de la meitat del turisme d’abans de la pandèmia
Comparteix

Barcelona recupera menys de la meitat del turisme d’abans de la pandèmia

Tot i el mal inici d'any, el nombre de visitants va remuntar a finals de 2021 i va fregar el 70% en comparació amb 2019
Notícia: Barcelona recupera menys de la meitat del turisme d’abans de la pandèmia - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Carmen Soler a gener 28, 2022 | 07:53
  Carmen Soler gener 28, 2022 | 07:53
  Estic a favor de trasladar el centre a las aforas de barcelona.No es adecuat.
  • Icona del comentari de: Ana a gener 28, 2022 | 20:17
   Ana gener 28, 2022 | 20:17
   Estoy a favor de trasladar el centro a otro lugar. Al lado del colegio más casanovas no es lo adecuado. Por favor mirad los niños que van cada mañana al cole son niños de 3 años.
 2. Icona del comentari de: Ana a gener 28, 2022 | 20:16
  Ana gener 28, 2022 | 20:16
  Estoy a favor de trasladar el centro a otro lugar. Al lado del colegio más casanovas no es lo adecuado. Por favor mirad los niños que van cada mañana al cole son niños de 3 años.
 3. Icona del comentari de: Maika Perez a gener 28, 2022 | 21:37
  Maika Perez gener 28, 2022 | 21:37
  Estoy totalmente en contra que sea en este lugar tan cerca de un colegio. Tiene que haber espacios en Barcelona en donde se pueda ubicar este Albergue...Seguramente el departamento de Urbanismo sabrá mejor donde abrirlo . Que vaya todo bien!
 4. Icona del comentari de: Eva Miralles a gener 29, 2022 | 14:47
  Eva Miralles gener 29, 2022 | 14:47
  No se puede trabajar peor!! Ubicar un centro de estas características frente a un colegio, un parque y la zona histórica del Hospital de Sant Pau. El que gestiona desde un despacho por favor que revisen su trabajo. O bien el propietario de hotel cerrado es familia/amigo de alun político. Debemos ayudar a estas personas pero no de cualquier manera o a cualquier precio.
 5. Icona del comentari de: Vecina del barrio a gener 29, 2022 | 16:46
  Vecina del barrio gener 29, 2022 | 16:46
  Estoy totalmente en contra de que se abra un albergue de estas características delante de un colegio...entre las jeringuillas, las peleas, atracos por conseguir dinero, comportamientos fuera de lugar por el "mono" y consumir en el parque de delante y los alrededores, no me parece un buen ejemplo para mis hijos. Y la inseguridad que todo esto provoca... Ya lo iremos viendo, pero sólo nos queda denunciar cada uno de los hechos en el ayuntamiento y en los mossos, con la esperanza de que tomen las medidas adecuadas al respecto.
 6. Icona del comentari de: Estefan a febrer 13, 2022 | 13:16
  Estefan febrer 13, 2022 | 13:16
  L'Ajuntament de Barcelona diu que compte amb els veïns, però a la hora de la veritat fa el que li és més fàcil.... l'única opció dels veïns es la mobilització

Nou comentari

Comparteix