Santiago Feinmann s’ha apuntat al primer curs de masculinitats que l’Ajuntament de Barcelona obre a la ciutadania, anunciats per l’alcaldessa Ada Colau l’estiu passat com una mesura feminista per contrarestar discursos masclistes. “Les meves motivacions? Moltes. Fa temps que els homes ens preguntem i som interpel·lats per les nostres amigues i per les nostres companyes pels nostres rols i no existia cap lloc que oferís aquest tipus de cursos per tractar aquests problemes”, detaca Feinmann.

Nou mesos després d’anunciar les formacions, l’oferta va començar fa dues setmanes, de moment amb un sol curs per promoure “la perspectiva feminista entre els homes”, tal com indica el títol del mòdul format per 12 sessions. S’hi han inscrit 22 persones, si bé es van rebre 47 peticions per matricular-s’hi, recalca l’Ajuntament. La majoria ronda entre els 40 i els 50 anys i predominen els homes, però també assisteixen dones a unes classes que combinen continguts teòrics amb debats entre els alumnes.

En la primera classe vam identificar els privilegis que tenim els homes per haver sigut socialitzats com a homes. Els vam apuntar en una pissarra. Tenien molt a veure amb el madat de procrear, proveir i protegir, mandats vinculats a la paternitat, a les expectatives que s’esperen dels homes pel que fa a la sexualitat i els afectes… La proposta de la segona sessió era identificar els micromasclismes”, detalla Feinmann.

Centre reformulat

El curs de masculinitats és la principal novetat de l’agenda amb 240 activitats previstes per aquest any al reformulat centre Plural, que pren el relleu del seu antecessor, el Servei d’Atenció a Homes, que el consistori focalitzava en la prevenció de la violència masclista. Des que Colau va anunciar els cursos, membres de l’oposició van qüestionar la pretensió i el possible biaix ideològic de les formacions. En algun cas, van ser ridiculitzades i descrites com a classes de reeducació per a homes.    

La classe del primer curs de masculinitat al centre Plural, de l'Ajuntament de Barcelona / JR
La classe del primer curs de masculinitat al centre Plural, de l’Ajuntament de Barcelona / JR

L’objectiu no passa per adoptar un nou model de masculinitat, sinó incorporar la idea que els homes no han de ser d’una forma determinada, sinó que aquesta diversitat interna pot arribar a ser fins i tot positiva i alliberadora”, postula Martín Frasso, tècnic del programa de prevenció i sensibilització del centre Plural. Comenta que al curs miren d’“identificar els aspectes de la construcció de la pròpia masculinitat que hagin pogut ser problemàtics en la vida d’una persona i que hagin pogut afectar les persones del seu voltant”.

Frasso nega que la rutina a l’aula sigui adoctrinadora: “Els inscrits posen molt en valor tenir un espai on poder parlar sense vigilància sobre si el que diuen és políticament correcte o no ho és. És un espai per reflexionar de forma oberta”.

Objectiu: arribar a més població

“El més important d’aquests tipus de cursos és venir més a buscar preguntes que no respostes”, pensa Feinmann, que confia que els coneixements que rebi siguin perdurables. El noi treu ferro a les crítiques: “Les iniciatives d’aquestes característiques que tenen perspectiva de gènere sempre generen reacció en la societat. Són un pas endavant”.

Les qüestions que s’aborden en el curs inicial de masculinitats es divideixen en quatre eixos: masculinitats, violències masclistes, democratització de les cures i implicació dels homes en la justícia de gènere. “És interessant fer una formació que convida a reflexionar sobre la pròpia construcció. Revisar-nos a nosaltres mateixos no és una cosa a la qual estiguem gaire acostumats els homes, per una qüestió d’educació i de valors culturals. A qualsevol home de la ciutat li podria anar bé fer aquest procés de reflexió”, defensa Frasso.

Els responsables del curs admeten que els primers participants que hi acudeixen acrediten un cert bagatge feminista. “Però fem l’aposta de sembrar la llavor de transmetre informació i sensibilitzar a la resta de la ciutadania”, afirma Frasso, que assegura que al centre de masculinitats es dirigeixen homes que “expressen que se senten desorientats en un context social i cultural en què la perspectiva del feminisme guanya cada cop més importància”.

Cinc formacions per any

“Sabem que hi ha una població que comença a mobilitzar-se i que vol saber com es pot implicar en l’equitat de gènere, però el repte també és anar a la gent on aquests discursos no estan arribant”, assenyala Esteve Segura, un dels responsables del centre de masculinitats Plural. Segura precisa que l’Ajuntament es marca com a repte oferir “unes cinc formacions per any que siguin generalistes, que estiguin ben plantejades, que tinguin una certa transferibilitat, que les inscripcions estiguin plenes i que la gent surti satisfeta”. També s’impartirà ensenyament a través d’aules virtuals.

La classe del primer curs de masculinitat al centre Plural, de l'Ajuntament de Barcelona / JR
La classe del primer curs de masculinitat al centre Plural, de l’Ajuntament de Barcelona / JR

La tinent d’alcalde de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, ha subratllat que els tallers “busquen més implicació dels homes en l’equitat de gènere”. “Veiem que hi havua una necessitat i Plural és el centre pels homes que es pregunten què poden fer per aportar un granet de sorra en la igualtat, participar de la criança o tenen un repte al seu voltant sobre la masculinitat”, ha definit Pérez.

Segura admet que el centre ha optat per “no córrer massa” posant en marxa de moment tan sols un curs obert a la ciutadania. “Estem en fase d’aprenentatge, de situar-nos i que sigui un espai de referència”, sosté. En tot cas, intueix que els futurs mòduls podrien abordar la gestió emocional de la parella, la sexualitat o els estils de lideratge, a banda dels cursos de paternitat que s’ofereixen i que l’anterior Servei d’Atenció a Homes ja impartia.

Més notícies
La bandera LGTBI a la façana de l'Ajuntament de Barcelona / Europa Press

Europa converteix Barcelona en Capital de la Inclusió i la Diversitat 2022

Notícia: Europa converteix Barcelona en Capital de la Inclusió i la Diversitat 2022
Comparteix
La capital catalana ha estat escollida juntament amb Colònia i Göteborg
Notícia: Europa converteix Barcelona en Capital de la Inclusió i la Diversitat 2022 - Mobile
Agents dels Mossos d'Esquadra / CME

Detingut per encadenar atracaments violents en un mes a Barcelona

Notícia: Detingut per encadenar atracaments violents en un mes a Barcelona
Comparteix
L'acusen d'intimidar les víctimes amb un ganivet i triar comerços amb dones soles al capdavant per assaltar-los
Notícia: Detingut per encadenar atracaments violents en un mes a Barcelona - Mobile
Imatge de recurs de mossos detenint una persona MOSSOS

Detingut un aspirant a guàrdia urbà per abusar de quatre companyes de curs

Notícia: Detingut un aspirant a guàrdia urbà per abusar de quatre companyes de curs
Comparteix
S'ha ordenat una ordre d'allunyament contra l'acusat, que ha sigut expulsat de l'Escola de Policia
Notícia: Detingut un aspirant a guàrdia urbà per abusar de quatre companyes de curs - Mobile
Una de les pintades a favor de l'avortament a l'església de Sant Vicenç de Sarrià / Twitter

Pintades a favor de l’avortament en una església de Barcelona

Notícia: Pintades a favor de l’avortament en una església de Barcelona
Comparteix
Valents condemna els grafits que han aparegut a la façana de la parròquia de Sant Vicenç, a Sarrià
Notícia: Pintades a favor de l’avortament en una església de Barcelona - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 03, 2022 | 14:02
    Ricard maig 03, 2022 | 14:02
    No puc evitar seguir amb preocupació aquesta onada d'alliçonament col·lectiu que alguns polítics no tenen cap vergonya a promoure. “L’objectiu (del curs) no passa per adoptar un nou model de masculinitat, sinó incorporar la idea que els homes no han de ser d’una forma determinada". És entre inquietant i hilarant que algú es cregui, amb els recursos de tots (!), amb el deure i el dret d'anar educant a les persones amb aquesta intenció, entre fútil i "1984".

Nou comentari

Comparteix